Γη- Μιας χρήσης ή υπάρχει σωτηρία;

Φονικές πυρκαγιές, ξηρασία, πρωτόγνωρη αύξηση της θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, τυφώνες, και το αποτέλεσμα; Ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων.

Αυτές είναι οι ειδήσεις που κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθημερινά πλέον και προκαλούν, δικαιολογημένα, αναστάτωση και τρόμο στους πολίτες όλων των χωρών και των ηπείρων. Εικόνες βγαλμένες σαν από ταινίες τρόμου που δείχνουν μεγάλες πυρκαγιές να αφανίζουν ολόκληρες εκτάσεις,  πάγοι να αποκόβονται και να λιώνουν προκαλώντας την αύξηση της στάθμης του νερού, ξηρασία να καταστρέφει δεκάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρες, τυφώνες και υψηλές θερμοκρασίες να αφαιρούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Η Ιβηρική Χερσόνησος και οι ΗΠΑ βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πολυάριθμων πυρκαγιών που απειλούν να αφανίσουν μεγάλες εκτάσεις γης. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και με την Σκανδιναβική Χερσόνησο, με την Σουηδία να καταγράφει τον Ιούλιο τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες στα χρονικά της χώρας, προκαλώντας φωτιές και ταυτόχρονα λιώσιμο των πάγων, ενώ από την άνοδο της θερμοκρασίας έχει επηρεαστεί και η Φιλανδία της οποίας ο μέσος όρος τον Αύγουστο είναι συνήθως 19 βαθμοί Κελσίου ενώ φέτος αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας πλήττει όλη την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, με την ξηρασία να είναι αισθητή σε ποτάμια, λίμνες και καλλιέργειες, ενώ η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και τους 47 βαθμούς Κελσίου, σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πολυάριθμες πόλεις. Ακόμα και πυρηνικοί αντιδραστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν στην Γαλλία.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν μέτρα πρόληψης προειδοποιώντας τις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους αν δεν υπάρχει κάποια ανάγκη, ενώ τους εκδρομείς να προνοούν για νερά, καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακά, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα κλιματιζόμενους χώρους για όλους τους πολίτες και ειδικούς χώρους για τους αστέγους  και τους ηλικιωμένους.

Με την σειρά τους οι πολίτες βρίσκουν καταφύγιο δροσιάς σε σκιερά μέρη, πισίνες, θάλασσες, ακόμα και σε σιντριβάνια. Αντίθετα, οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν πληγεί από φαινόμενα όπως από τυφώνες, πλημμύρες και φωτιές αναζητούν καταφύγιο σε πλησιέστερες περιοχές και συγγενικά σπίτια.

Οι ερευνητές και οι ειδικοί ανά τον κόσμο προειδοποιούν πως τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινώνονται περισσότερο και θα γίνονται συχνότερα και πιο καταστροφικά, καθώς μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο, η γη και η ατμόσφαιρά της επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δραματικά σε σύγκριση με αποτελέσματα παλιότερων ερευνών που έρχονται ξανά στην επιφάνεια και αποκαλύπτονται οι διαφορές του τότε με το σήμερα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν ψηφιστεί και προγραμματιστεί από τις διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές, ο κίνδυνος για την σταδιακή κατάρρευση της γης θα είναι και πάλι υπαρκτός.

Η σωτηρία, λοιπόν, του πλανήτη μας δεν πρέπει να μείνει μόνο στις αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν. Πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, να γίνουν πράξεις και ο καθένας μας ξεχωριστά να καταβάλλει και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, για να μπορούμε όλοι από εδώ και στο εξής να ατενίζουμε το μέλλον μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά. Αισιοδοξία και σιγουριά γιατί θέσαμε έναν στόχο και τον πετύχαμε. Η σωστή διαχείριση λοιπόν είναι στο χέρι μας…

8
Ιφιγένεια Αντωνοπούλου
Είμαι η Ιφιγένεια Αντωνοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, να τους κάνω να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική, γι αυτό και θεωρώ πως πρέπει να την ζούμε στο έπακρο και δημιουργικά. Ελπίζω μέσα από τα άρθρα μου να ψυχαγωγηθείτε, να προβληματιστείτε, να ονειρευτείτε και να ταξιδέψετε μαζί μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...