Φτιάξε τη μέρα σου!

Ή αλλιώς όπως το λένε οι Άγγλοι ”make my day”! Μια μικρή φράση που όμως κρύβει τόσα πολλά από πίσω. Από την αλλαγή μια απλής καθημερινής συνήθειας μέχρι και την διαμόρφωση του τρόπου ζωής μας. Από τα πρώτα ψίχουλα χαράς μέχρι και την ψυχολογική μας απογείωση. Το beasty press δεν είναι εδώ για να σου προτείνει λύσεις, ούτε για να σου επιδείξει ποιό είναι το σωστό. Απώτερος σκοπός μας είναι να ειπωθούν κάποιες προτάσεις τις οποίες εσύ θα κρίνεις και θα αποφασίσεις αν σου ταιριάζουν και αν ήρθε η στιγμή να τις υιοθετήσεις.
Σήμερα δεν έχω καμία ωραία ιδέα για κάτι διαφορετικό.
Κάθε μέρα κάνω τα ίδια πράγματα.
Δεν έχω αρκετό χρόνο να αφιερώσω στην προσωπική μου ζωή.
Η καθημερινότητα με κατακλύζει.
Οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες με πάνε πίσω.
Τελειώνει η μέρα κι εγώ παρ’όλο που βγήκα με τους φίλους μου δεν είμαι απόλυτα χαρούμενος.
Πολλές φορές φορτωνόμαστε από τις παραπάνω έγνοιες. Χωρίς να το επιδιώκουμε, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε φτάνουμε σε μέρες που δεν μας ευχαριστούν ιδιαίτερα και νιώθουμε ότι εκπληρώνουμε μόνο ευθύνες ή κάνουμε πράγματα για τους άλλους. Κατά αυτόν τον τρόπο χάνεται η προσωπικότητά μας, σβήνουν σιγά σιγά οι προτιμήσεις μας, οι πεποιθήσεις, οι ιδιαιτερότητες. Σε περίπτωση που δεν κινητοποιηθούμε και μείνουμε εντελώς αδρανείς, ενδεχομένως να χάσουμε κάποια στιγμή τον ίδιο μας τον εαυτό. Με άλλα λόγια, όταν δεν κάνουμε αυτά που πραγματικά επιθυμούμε στη ζωή, είναι σαν να ζούμε τη ζωή ενός άλλου που δεν νοιάζεται να περνάει καλά, ούτε να διατηρεί τις αξίες του, ούτε να φροντίζει το πρόγραμμά του και εν ολίγοις ούτε να εξελίσσεται σαν άνθρωπος.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας. Επειδή όμως όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο θεός γελάει, ας μην είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας κι αν κάτι δεν πάει ακριβώς έτσι όπως το είχαμε σκεφτεί, δεν χάθηκε κι ο κόσμος, σωστά; Η ευτυχία στη ζωή βρίσκεται στα πιο αγνά και λιτά πράγματα. Όταν λέμε να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας δεν εννοούμε ότι την τάδε ώρα, θα κάνουμε αυτό και πάει λέγοντας. Θα πούμε κάποιες απόψεις που πιθανόν να δώσουν μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητά μας και με τον καιρό να γίνουν πολλές οι νότες και να αγγίξουμε την ευτυχία.
Ας ξεκινήσουμε από το πρωί μας. Το δικό μας το πρωινό. Σηκωνόμαστε από το κρεβάτι σκεπτόμενοι ότι μια καινούρια μέρα μας περιμένει να την εκμεταλευτούμε για να κάνουμε όλα εκείνα που επιθυμούμε. Ας ανοίξουμε τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας και ζεστός ήλιος για να μας αναζωογονήσουν. Θα περιποιηθούμε τον εαυτό μας φτιάχνοντας έναν ωραίο καφέ και θα καθίσουμε να δούμε τι εκκρεμότητες έχουμε σήμερα και πόσος ελεύθερος χρόνος μας απομένει. Τον χρόνο αυτόν θα τον αφιερώσουμε σε εποικοδομητικά πράγματα και σε ενέργειες που μας γεμίζουν.

Μπορούμε να καλημερίσουμε έναν χαρούμενο γείτονα και να συζητήσουμε για λίγο μαζί του.
Ίσως αργότερα φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας για να τους χαροποιήσουμε και να νιώσουμε με αυτόν τον τρόπο και εμείς ικανοποιημένοι με τον ενθουσιασμό τους.
Θα μας έδεινε περισσότερη άνεση και λιγότερο άγχος αν ξεκινούσαμε δέκα λεπτά νωρίτερα από το σπίτι κάθε φορά που πηγαίνουμε στη δουλειά ή στη σχολή. Έτσι θα έχουμε χρόνο να κεράσουμε τον εαυτό μας ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι ή οτιδήποτε άλλο μας τραβήξει την προσοχή.
Δεν πρέπει να παραμελήσουμε και την σωστή διατροφή. Είμαστε αυτό που τρώμε και αυτό είναι βεβαίως καθοριστικό για τη διάθεσή μας. Ναι μεν καλό το πρόχειρο φαγητό, αλλά αν συνηθίσουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Ας κάνουμε κάτι για το σώμα μας και ας δώσουμε τέλος στο καθισιό. Και δεν εννοώ απαραίτητα να γραφτούμε γυμναστήριο, αλλά να πάρουμε έναν φίλο για περπάτημα, ή να ξεκινήσουμε μαθήματα του αγαπημένου μας χορού.
Επίσης, μια καλή ιδέα για να έρθουμε πιο κοντά είναι να οργανώσουμε ένα πολυτελές δείπνο για τους δικούς μας ανθρώπους.
Ας γεμίσουμε τις ήσυχες ώρες μας με ωραία μουσική ή ένα καλό βιβλίο.
Θα ήταν πολύ πρωτότυπο να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα στην πόλη μας σαν τουρίστες.
Ωραία ιδέα θα ήταν ακόμη να καθιερώσουμε μια μέρα μέσα στην εβδομάδα για να καλούμε στο σπίτι για ταινία τους στενούς μας φίλους.
Ίσως αν βάζαμε λίγη τρέλα στη ζωή μας να ήταν πιο διασκεδαστικά! Επομένως ένα ραντεβού για extreme sport δεν θα ήταν καθόλου κακή σκέψη, για εκείνους που το αντέχουν φυσικα.
Ακόμη, το να λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς, συγκεντρώσεις ή και σεμινάρια μας κάνει να νιώθουμε πιο ενεργοί για τον εαυτό μας, πιο σίγουροι, πιο κοινωνικά όντα.
Να χαμογελάμε κάθε μέρα, να αγαπάμε δυνατά, να την ζητάμε την αγκαλιά.
Ας μάθουμε ένα μουσικό όργανο, γιατί η μουσική γλυκαίνει περισσότερο τη ζωή.
Το να προσέχουμε την εξωτερική μας εμφάνιση είναι το παν. Το μόνιμα καλόγουστο ντύσιμο μας βοηθάει να μην χάσουμε την καλή διάθεση και την αυτοπεποίθεση. Για αυτό βάζουμε χρώμα στα ρούχα μας αλλά και στη ζωή!

Όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος έχει από τη φύση του έναν σκοπό, έναν προορισμό, ένα τέλος. Ενδέχεται να φτάσει σε αυτό το τέλος και να γίνει τέλειος, δηλαδή άριστος, μέσω της εξέλιξης. Να γίνει επομένως καλύτερος άνθρωπος και να τελέσει αυτά που πρέπει για να σημειώνει προόδους με το πέρασμα των ημερών. Συμπέρασμα; Το ανώτατο αγαθό για τον φιλόσοφο είναι η ευδαιμονία, δηλαδή η επίτευξη της ευτυχίας.

2

Latest Articles

Διάβασε επίσης...