“Έχω ένα όνειρο…”, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: ένας άνθρωπος που αξίζει να θυμάσαι!

«…Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι».

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζάρτζαρα, οι γιοι των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.

(…) Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα  θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί».

Η πασίγνωστη αυτή ομιλία ανήκει, φυσικά στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ τον νεώτερο. Σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου 1929, ο μεγάλος αυτός ηγέτης γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια στις Η.Π.Α. Ο Αμερικανός Πάστορας ήταν ειρηνηστής και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των έγχρωμων ανθρώπων. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα και πέθανε στις 4 Απριλίου του 1968, όταν και δολοφονήθηκε.

Ο Κινγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ατλάντα. Ο πατέρας του ήταν Πάστορας και η μητέρα του δασκάλα. Προερχόταν, δηλαδή, από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Το μόνο που επισκίαζε την καθημερινότητά του, ήταν ο ρατσισμός που βίωνε εκείνος και όλοι οι έγχρωμοι της περιοχής. Πήγαινε σε σχολείο μόνο για έγχρωμους και μέχρι να φύγει για σπουδές στο Κονέκτικατ, ο διαχωρισμός “μαύρων-λευκών” δεν του φαινόταν κάτι περίεργο. Στο πανεπιστήμιο, ωστόσο, όπου κυκλοφορούσε ελεύθερα μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον όπως όλοι οι λευκοί, διαπίστωσε ότι δεν είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός και ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην έμπρακτη καταπολέμηση του φυλετικού ρατσισμού. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε ο ηγέτης πολλών ειρηνικών διαμαρτυριών και πορειών. Μάλιστα, στις 11 Ιανουαρίου του 1957 ίδρυσε τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία παρότρυνε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις των Η.Π.Α. Οι προσπάθειες του Κινγκ για αναγνώριση των δικαιωμάτων των έγχρωμων επιβραβεύτηκαν το 1964 με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!

Μέχρι και τη δολοφονία του, ο Κινγκ υπήρξε πολέμιος του φυλετικού ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Ωστόσο, όταν άρχισε να αποκτά κύρος, δεν έλειψαν τα άτομα που τον αμφισβήτησαν για τη σταθερότητά του στις πεποιθήσεις, που υποστήριζε τόσα χρόνια. Έπειτα, η ξαφνική δολοφονία του δημιούργησε πολλά ερωτήματα. Με λίγα λόγια, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ένας άνθρωπος με εξουσία, σαν όλους τους ανθρώπους με εξουσία. Είχε τόσο τους υποστηρικτές του, όσο και τους ενάντιούς του. Και γύρω από το όνομά του ειπώθηκαν πολλά.

Εν τέλει, όμως, είτε υπήρχε καπνός χωρίς φωτιά, είτε οι κατακριτές του είχαν δίκιο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέτυχε τον ειρηνικό σκοπό του. Έβαλε τα θεμέλια για μια μεγαλιώδη αλλαγή για την εποχή και χτίστηκε το οικοδόμημα, που, δυστυχώς, πολλοί προσπαθούν να γκρεμίσουν ακόμα και σήμερα…

12
Μαρία Απαλαχίδου
Ποδοσφαιρόφιλη, δυναμική, τρελή με σαρκαστική συνήθως διάθεση. Φοιτήτρια του ΕΚΠΑ και γνήσια βορειοελλαδίτισσα από τις Σέρρες ( ΣΟΥΒΛΑΚΙ είναι και όχι καλαμάκι ). Σαν ρομαντική και επαναστάτρια, μου αρέσει να ζω στο κόκκινο.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...