Ευχή ή κατάρα;

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τα Social Media έχουν αποτελέσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.Γενικά έχουν πάρει μια ανοδική πορεία και αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς.

Όμως αυτό είναι ευχή ή κατάρα;
Η πιο συχνή απάντηση που θα ακούσεις είναι ”και φυσικά είναι ευχή αφού η ποιότητα ζωής μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο” και θα σου θέσουν πολλά μα πολλά παραδείγματα.Όμως αν το μελετήσεις και το ξανασκεφτείς λίγο καλύτερα,μάλλον τα Social Media έχουν αλλάξει τη ζωή μας σε κάποιο βαθμό προς το ”κακό”.

Ο όρος κοινωνία ουσιαστικά είναι ένα σύνολο των ανθρώπων που συμβιώνουν σε κάποιον τόπο,στον οποίο τόπο για να λειτουργεί σωστά μια κοινωνία πρέπει να επικρατεί η επικοινωνία.Αυτό όμως φθείρεται με το πέρασμα των χρόνων,εξαιτίας όλων αυτών των καινοτόμων μέσω μαζικής ενημέρωσης!

Οι άθρωποι εξαιτίας των Social Media έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους,έχουν χάσει την ουσιαστική επικοινωνία.Είναι αποξενωμένοι,ζούν σε ένα εικονικό κόσμο!Έχουν γίνει πιο απόμακροι και λιγότεροι ομιλιτικοί.Δεν δείχνουν ενδιαφέρον ώς προς τον συνάνθρωπο τους αλλά ως προς το άτομο τους,το οποίο πρέπει να αποτελεί ίσως και το τέλειο πρότυπο των Social Media.Δεν λειτουργούν πλέον ως σύνολο.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη,το ”πρόβλημα” αυτό γίνεται πιο έντονο στις νεαρές ηλικίες.Ξυπνούν και κοιμούνται με τη σκέψη να ανεβάσουν μια σέλφι στο λογαριασμό τους!Δεν εκφράζουν τα πραγματικά συναισθήματα τους από κοντά αλλά πίσω από ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία!Πράγμα που αυτό στεναχωρεί!Με την ύπαρξη των Social Media οι ανθρώποι θεωρούν ότι καθημερινά αποκτούν φίλους,όμως αυτοί οι φίλοι είναι εικονικοί!Δεν τους γνωρίζεις από κοντά αλλά τους αποκαλείς φίλους εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Δεν διαφωνώ με την άποψη ότι όντως τα Social Media έχουν αλλάξει τη ζωή μας προς το καλό,γιατί φυσικά αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό ως προς τη ψυχαγωγία μας!!!Καλό,θα ήταν να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από αυτά.Χάνουμε τη πραγματική αξία της ζωής αλλά και της επικοινωνίας με πραγματικούς ανθρώπους!!

 

 
Άντρεα Νικολάου
Ο αυθορμητισμός είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της προσωπικότητας μου.Είμαι φοιτήτρια στο Τμημα Επικοινωνίας&Μεσα Μαζικης Ενημέρωση στο ΕΚΠΑ και κατάγομαι από ένα γεμάτο ιστορία νησί,την Κύπρο.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...