Ευκαιρία να (ξανα)επισκεφτείς το μουσείο Ακρόπολης!

Αν ίσως έλειπε κάτι από την ατζέντα των εκδηλώσεων και εκθέσεων του μουσείου Ακρόπολης, αυτό σίγουρα θα ήταν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Ε και λοιπόν είναι γεγονός! Μια mixed-media εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτεχνικού διδύμου από τον Λίβανο, της Τζοάνα Χατζηθωμά (που έχει ελληνική καταγωγή) και του Χαλίλ Ζορέζ λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τις 2 ως 16 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για συνέχειες και ασυνέχειες μέσα από γεωλογικά και αρχαιολογικά στρώματα που βρίσκονται στο υπέδαφος της Αθήνας, της Βηρυτού και του Παρισιού.

 

Μια μοναδική έκθεση που απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ενδιαφέρον για την ιστορία, για τη γεωλογία και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της πόλης τους, σε συνάρτηση με άλλες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά πόλεις. Μια έκθεση που σε ωθεί να δεις λίγο παραπέρα, να ενώσεις τα σκοτεινά σημεία που κρύβονται στο υπέδαφος των πόλεων. Πληροφορίες για το αθηναϊκό σχιστολιθικό υπέδαφος, τις προσχώσεις του Κηφισού και τα πλούσια αρχαιολογικά στρώματα στο Μοναστηράκι, τον Κεραμεικό και τον Ελαιώνα. Και ποιος είναι άραγε ο συσχετισμός τους με τα υλικά κατακρήμνισης στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού ή τις παραποτάμιες προσχώσεις του Σηκουάνα και της ευρύτερης περιοχής του Λούβρου;

 

Η Τζοάνα Χατζηθωμά και ο Χαλίλ Ζορέζ, με τη σύμπραξη γεωλόγων, αρχαιολόγων και ιστορικών ερευνούν, αναδιαμορφώνουν και εκθέτουν προϊόντα γεωτρητικών ερευνών, δίνοντας έμφαση στις τεκτονικές ασυνέχειες (discontinuities) και κυρίως στις στρωματογραφικές ασυμφωνίες (unconformities), τα ”κενά” ανάμεσα στα στρώματα του υπεδάφους. Το καλλιτεχνικό δίδυμο υποστηρίζει πως υπάρχουν αλληλουχίες από διαφορετικές εποχές που εξαιτίας καταστροφών μπορούν και συναντώνται, ενώ η κ. Χατζηθωμά πιστέυει ακράδαντα πως Βηρυτός και Αθήνα έχουν μια σύνδεση μεταξύ τους, τους ενώνουν τα κενά, οι σκιές, τα ”σκοτεινά σημεία” που συναντώνται στο υπέδαφος καθεμιάς από τις δύο πόλεις.

Η έκθεση έρχεται στην Ελλάδα αμέσως μετά το Centre Pompidou και τη βράβευσή του με τη σημαντική διάκριση Prix Marcel Duchamp (2017). Αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία παρακολούθησης, και σε καλεί να έρθεις σε επαφή με την σύγχρονη τέχνη, να την κατανοήσεις βαθύτερα, να την εκτιμήσεις, να την αγαπήσεις. Μην την χάσεις λοιπόν!

4
Εβελίνα Λαμπροπούλου
Σπουδάζω στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσω της ενασχόλησης με βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά από μικρή ηλικία απέκτησα σταδιακά ενδιαφέρον για τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία. Οι ταινίες και οι σειρές είναι το χόμπυ μου, ενώ προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς γύρω από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της λογοτεχνίας με ιδιαίτερη αγάπη για τα κλασσικά ρομαντικά μυθιστορήματα και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας

Latest Articles

Διάβασε επίσης...