Exclusive Content:

Έτσι χτυπάς και το παιδί σου ;

 

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό στην είδηση ότι  κάποιος ‘άνθρωπος’ κακοποίησε ένα ζώο. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δυνάμεθα να ξεχωρίσουμε ποιος τελικά είναι όντως το ζώο και ποιος ο άνθρωπος…

Αναμφισβήτητα η βία , σε οποιαδήποτε μορφή, λεκτική-σωματική-ψυχολογική, είναι κατακριτέα και δεν αποτελεί λύση σε κανένα πρόβλημα. Τα άτομα  που εμφανίζουν βίαιες συμπεριφορές διακατέχονται από ανασφάλειες, κόμπλεξ και συνήθως δικαιολογούν τις πράξεις τους με πρόφαση την αυτοάμυνα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να ‘δεχτούμε’ μια τέτοια εξήγηση, όχι όμως όταν πρόκειται για ζώα. Δεν υφίσταται καμία  αυτοάμυνα και καμία απειλή όταν απέναντί μας βρίσκεται ένα πλάσμα τόσο αθώο που ως αυτοσκοπό έχει μόνο να μας δώσει την αγάπη του χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ένα πλάσμα που δεν μπορεί καν να αντιδράσει σε περίπτωση που το χτυπήσουμε και απλά μένει να μας κοιτάζει με δύο μάτια γεμάτα παράπονο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για dogs

Η ίδια προσωπικά , αν και υπήρξα άτομο που φοβόταν ακόμα και τις πεταλούδες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω υιοθετήσει ένα σκυλάκι. Δεν έχει περάσει στιγμή από το μυαλό μου η ιδέα να του φωνάξω πόσο μάλλον να το χτυπήσω. Ένα κατοικίδιο αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία για έναν άνθρωπο. Είναι πάντα εκεί να μας ακούει , να μας κοιτάει μες τα μάτια, να μας δίνει όλη του την προσοχή  κάθε φορά που το χρειαζόμαστε. Μα αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά είναι η αγάπη που μας έχουν… μία αγάπη που ούτε εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε. Μπορεί για εμάς να είναι ένα απλό κατοικίδιο όμως για εκείνα αντιπροσωπεύουμε όλο τους τον κόσμο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για dogs and kids

Μου φαίνεται λοιπόν αδιανόητο και ως ένα βαθμό άρρωστο το γεγονός ότι  κάποιος μπορεί να κακοποιήσει ένα τέτοιο πλάσμα. Μα ακόμα πιο αισχρό είναι το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους προκείμενου να καλύψει τις αρρωστημένες επιθυμίες του. Δολοφονίες ζώων, ακρωτηριασμός, πειράματα σε ζώα, σεξουαλική κακοποίηση(κτηνοβασία) ,αποτελούν μερικές ενδείξεις τερατωδών πράξεων ανθρώπων εις βάρος των ζώων. Πώς γίνεται λοιπόν ένας άνθρωπος που επιλέγει να συμπεριφερθεί έτσι στον σκύλο του  παράλληλα να αποτελεί πρότυπο πατέρα ;  Ποιος μας εγγυάται πως κάποια στιγμή δεν θα φτάσει στο σημείο να κακοποιήσει τα ίδια του τα παιδία επειδή δεν υπάκουσαν στις διαταγές του, όπως ο σκύλος ;  Πολλοί θα βιαστούν να πουν πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα παιδί με ένα σκυλί. Όλοι όμως είμαστε πλασμένοι με τον ίδιο τρόπο, όλοι διαθέτουμε καρδία, συναισθήματα και αποτελούμε έμβια όντα. Από την στιγμή λοιπόν που ένα τετράποδο πλασματάκι διαθέτει όλα αυτά δεν ξεχωρίζει σε τίποτα από ένα παιδί.

Δυστυχώς υπάρχει μία ακόμα κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζει την κακοποίηση των ζώων ως ‘ εκπαίδευση’. Και πάλι λοιπόν δεν δύναμαι να κατανοήσω πως μέσα από το ξύλο θα καταφέρουμε ένα ζώο να υπακούσει σε όσα του ζητάμε καθώς στην αντίστοιχη περίπτωση, όπου απέναντι μας αντί για ζώο είχαμε έναν άνθρωπο, θα χρησιμοποιούσαμε τα λόγια κι όχι την βία.  Ξανά πολλοί θα υποστηρίξουν πως τα κατοικίδια δεν έχουν λογική και πως συμμορφώνονται μόνο με το ξύλο και την φωνή. Η απάντηση λοιπόν είναι διπλή · πρώτον έστω ότι τα ζώα είναι όντως άλογα, τότε μαθαίνοντας τους τη βία δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν κάποια στιγμή γίνουν και τα ίδια βίαια απέναντι μας ( με όποιο δάσκαλο καθίσεις) και δεύτερον πολύ περισσότερη λογική έχει ένα κατοικίδιο παρά κάποιος που χρησιμοποιεί τη βία για να επιβληθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για dogs before and after bath

Καταλήγοντας, η κακοποίηση των ζώων αποτελεί συχνό φαινόμενο στην εποχή μας και παρά τις ολοένα και αυξανόμενες προσπάθειες οργανισμών για την προστασία τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν να βγάζουν τις ανωμαλίες τους στα ζώα. Άνθρωποι άρρωστοι, επικίνδυνοι που κάνουν ακόμα και τα τέρατα να μοιάζουν έναν τίποτα με τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Ακόμα όμως μεγαλύτερο είναι το βάρος εκείνων που γνωρίζουν και δεν κάνουν το παραμικρό… η συνενοχή καμία φορά είναι χειρότερη από την αυτουργία. Είναι λοιπόν αδήριτη  ανάγκη όταν κάποιος αντιληφθεί την κακοποίηση ενός ζώου να την καταγγείλει αμέσως στις αρχές είτε σε κάποιον σχετικό οργανισμό. Μόνο εάν στην δράση υπάρξει αντίδραση θα καταφέρουμε να διορθώσουμε το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων , κάνοντας έτσι ένα δώρο αγάπης στους τετράποδους φίλους μας.

 

ΥΓ. υπέροχη κίνηση αποτελεί το τραγούδι του Γιώργου Σαμπάνη «Σκιά στη γη» το οποίο περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση ενός ατόμου με το κατοικίδιο του. Μάλιστα τα έσοδα δόθηκαν στην Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε),ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στα αδέσποτα και μη ζώα.

1

Latest

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...
Μαρία Καραχάλιου
Γεια σας! Είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας, αγαπώ τον χορό , την οικογένεια , τις φίλες μου και το διάβασμα. Ωστόσο το ποδόσφαιρο αποτελεί το μεγάλο μου… πάθος!To ιδανικό ραντεβού; Mία βόλτα στο Καραϊσκάκης!!! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια της γιαγιάς μου… «ρίσκαρε και πόνεσε μόνο για ότι αξίζει» τα οποία με καθοδηγούν σε όλη μου τη ζωή.
spot_imgspot_img

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget σου δεν στο επιτρέπει; Μην ανησυχείς για τίποτα γιατί σου έχουμε βρει τη λύση! Κάνε...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα η θεατρική σεζόν με αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερις από αυτές, οι...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο στα θετικά. Αυτή την εβδομάδα μπήκε και επίσημα η άνοιξη, την Τρίτη στις 21 Μαρτίου....

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ