Η χηµικός Ελίζαµπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη µέση γυναίκα. Μάλιστα, η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη που θα επεσήµαινε πως δεν υπάρχει µέση γυναίκα. Βρισκόµαστε όµως στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και η ανδροκρατούµενη οµάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέιστινγκς στο οποίο εργάζεται έχει µια εντελώς αντιεπιστηµονική άποψη για την ισότητα. Όλοι εκτός από έναν, το µεγάλο αστέρι της επιστηµονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το Βραβείο Νόµπελ. Ο Έβανς είναι µοναχικός, ιδιοφυής, συµπονετικός αλλά και άγαρµπος. Και την ερωτεύεται, µα για τι άλλο, για το µυαλό της. Πραγµατική χηµεία!
Όπως όµως η επιστήµη, έτσι και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικά χρόνια αργότερα η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα βρεθεί ανύπαντρη, µε ένα παιδί κι έναν σκύλο, να παρουσιάζει –όλως παραδόξως– την πιο επιτυχηµένη εκποµπή µαγειρικής της τηλεόρασης. Η ασυνήθιστη προσέγγισή της απέναντι στη µαγειρική αποδεικνύεται επαναστατική. Όσο όµως το κοινό της µεγαλώνει τόσο µεγαλώνει και η δυσαρέσκεια ορισµένων. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η Ελίζαµπεθ Ζοτ δεν µαθαίνει στις γυναίκες µόνο τα µυστικά της κουζίνας, αλλά κυρίως τους µαθαίνει ότι η θέση µιας γυναίκας είναι έξω από αυτήν. Τις προκαλεί να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Σου θυμίζει ότι πάντοτε η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και πάθος».
New York Times
Παρακολουθήστε ΕΔΩ το τρέιλερ της σειράς.
Τι ήταν αυτό που έκανε την Βonnie Garmus
να δημιουργήσει τον χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ Ζοτ;
«Η οργή μου! Ξεκίνησα να γράφω τα Μαθήματα Χημείας πριν από επτά χρόνια περίπου. Είχα μόλις βγει από μια συνάντηση και ήμουν εκνευρισμένη από κάποια σεξιστικά σχόλια που είχα ακούσει. Όταν κάθισα να δουλέψω, συνειδητοποίησα ότι καθόταν και κάποια άλλη εκεί. Το όνομά της ήταν Ελίζαμπεθ Ζοτ. Όπως κι εγώ, έτσι κι εκείνη δεν είχε πολύ καλή διάθεση. “Νομίζεις ότι είχες μια κακή μέρα;” με ρώτησε. “Ε, λοιπόν, άκου…”
Εδώ οφείλω να προσθέσω ότι η Ελίζαμπεθ Ζοτ δεν ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Είχε έναν μικρό ρόλο σε κάποιο άλλο μυθιστόρημα που χρόνια πριν είχα ξεκινήσει να γράφω, αλλά άφησα στην άκρη. Το καινούργιο όμως ήταν η βεβαιότητά της για το ποια είναι και τι έχει να πει για την κοινωνία, τον πολιτισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τη θρησκεία και, πάνω απ’ όλα, την αλλαγή. Πώς να γίνει και για ποιον λόγο».


Περισσότερα για το βιβλίο και τη μεγάλη του επιτυχία θα βρείτε ΕΔΩ.
Τα οξυδερκή της σχόλια για τη ζωή, τη θρησκεία, τον φανατισμό, τον μισογυνισμό
και την ανθρώπινη βλακεία καταλήγουν σε αξιομνημόνευτα αποφθέγματα.
Ετοιμαστείτε να γελάσετε, να κλάψετε και να αγαπήσετε την Ελίζαμπεθ για πάντα».
Book Reporter

Βρείτε ΕΔΩ το εξώφυλλο της νέας έκδοσης με κουβερτούρα από το εικαστικό της σειράς, καθώς και φωτογραφία της συγγραφέα. Αν σας ενδιαφέρει μια συνέντευξη με την Bonnie Garmus, επικοινωνήστε μαζί μας.