Εργατική Πρωτομαγιά: Η γιορτή που μυρίζει άνοιξη.

Πάντα υπάρχει η ευκαιρία να αλλάξεις τις συνθήκες ζωής σου. Ας γιορτάσουμε και φέτος την Πρωτομαγιά με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.

Εργατική Πρωτομαγιά : Η άνοιξη είναι η εποχή της αισιοδοξίας. Τα λουλούδια ανθίζουν, ο ήλιος κάνει την παρουσία του πιο αισθητή, η θερμοκρασία ανεβαίνει όπως άλλωστε και η διάθεση μας. Αυτή η αλλαγή του καιρού σε συνδυασμό με την γιορτή της Πρωτομαγιάς κάνει ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή τη μέρα.

Τι είναι λοιπόν η γιορτή της Πρωτομαγιάς;  Πρόκειται για μία μέρα αφιερωμένη σε όλους τους  εργάτες και ιδιαίτερα στα εργατικά συνδικάτα του Σικάγου που αγωνίστηκαν τον Μάιο του 1886, διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όσον αφορά την Ελλάδα τα πρώτα εργατικά κινήματα δημιουργήθηκαν με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην Δράμα, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Πολλά είναι τα έθιμα που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή, προκειμένου να γιορτάσουν και να τιμήσουν αυτή τη μέρα. Όσο αναφορά την Εύβοια, ένα έθιμο είναι ‘η Πιπεριά’. Λέγεται πως γινόταν σαν μια συλλογική ευχή ώστε να φέρει η άνοιξη καλές σοδειές. Έτσι λοιπόν νεαρά παιδιά ντύνονται με πράσινα άνθη προς παράκληση για βροχή. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έθιμο που είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και γίνεται με την συλλογική προσπάθεια όλων των κατοίκων της περιοχής.

Στα νησιά του Αιγαίου ένα έθιμο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι το λεγόμενο αμίλητο νερό όπου οι νεαρές κοπέλες σηκωνόντουσαν από την αυγή και έπαιρναν μαζί τα λουλούδια που είχαν μαζέψει από την προηγούμενη μέρα και πήγαιναν στα πηγάδι να φέρουν το αμίλητο νερό. Έχει αυτή την ονομασία καθώς οι κοπέλες ήταν αμίλητες κατά την διαδρομή. Φυσικά ποικίλουν τα  έθιμα που γιορτάζονται σε κάθε περιοχή αυτή την ημέρα.London Photography, Spring Flower Shop, London in the Spring, Pink Flowers in London, Rebecca Plotni

Μπορεί φέτος η πρωτομαγιά να είναι διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει,ωστόσο πρόκειται για μια σπουδαία γιορτή που μπορούμε να τιμήσουμε ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο από το σπίτι του.

Αισθάνομαι πως αυτή  η πρωτομαγιά θα είναι η αρχή μιας καινούριας ζωής με αλλαγές σε όλους τους τομείς, δίνοντας μας την ελπίδα που έχουμε ανάγκη, όπως έγινε και τότε με τον αγώνα των εργατών για μια καινούρια αρχή και για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όλα όσα με έμαθε η καραντίνα!

Δες τη σελίδα μας στο Facebook

Δες τη σελίδα μας στο Instagram

 
Κατερίνα Τσιακαράκη
Να πετάς στα σύννεφα όταν οι άλλοι σου λένε να πατάς στην Γη και να κανεις αυτό που επιθυμεί η καρδιά σου. Αυτό λέω πάντοτε στον εαυτό μου και κάπως έτσι έφτασα να σπουδάζω δημοσιογραφία στο Παντειο Πανεπιστήμιο . Η αρθρογραφία σε συνδυασμό με την μουσική είναι στοιχεία που με εκφράζουν και μέσα από τα άρθρα μου θέλω να δώσω αυτή την νότα που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...