Επιστρέφοντας Στο Μεσαίωνα Των Επιδημιών

Kαι τα δύσκολα ακόμα δεν ήρθαν...

Μαύρη Πανώλη, Χολέρα, Τύφος είναι μερικές μόνο απ’ τις πιο θανατηφόρες επιδημίες που γνώρισε η ανθρωπότητα τους περασμένους αιώνες, με τεράστια ποσοστά “αποδεκατισμού” του παγκόσμιου πληθυσμού. Με τη συμβολή των εμβολιασμών και τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, ασθένειες όπως οι παραπάνω φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί, δίνοντας ωστόσο τη θέση τους σε νέους ιούς που εξακολουθούν να τοποθετούν την οικουμένη σε μια καινούρια “Μεσαιωνική περίοδο”.

Κι ενώ για μερικές δεκαετίες τα πράγματα έμοιαζαν να είχαν ηρεμήσει και οι χειμώνες να περνούν με γρίπες απλές και ακίνδυνες, συνάχι και μερικά ακόμα ελαφριά συμπτώματα, η τελευταία δεκαετία εισβάλει πιο απειλητική απ’ ότι θα τολμούσαν να φανταστούν οι νεότερες γενιές. Λίγο το αντιεμβολιαστικό κίνημα, λίγο η μετάλλαξη των ήδη υπάρχων ιών αλλά και η μη σωστή γενικότερη πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού επαναφέρουν σταδιακά μια μελανή εποχή που ήδη έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές στο πέρασμα των χρόνων αυτών. Σχολεία κλείνουν το ένα μετά τ’ άλλο, ηλικιωμένοι πεθαίνουν εβδομαδιαίως κατά δεκάδες, οι μονάδες πρόληψης και θεραπείας πλέον δεν επαρκούν και οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν απ’ τα σπίτια τους. Τα Μέσα μιλούν για κόκκινο συναγερμό, ενώ οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ένα διαρκή πυρετό προκειμένου να περιορίσουν τα ανεξέλεγκτα θεριά που ακούνε στο όνομα Η1Ν1, Κοροναϊός και κάθε κάθε χρόνο και κάποιο νέο απειλητικό στοιχείο. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια τα παιδιά χειμώνα-καλοκαίρι παίζανε στις γειτονιές, οι ενήλικες μαζευόταν στα σπίτια και ο κόσμος ταξίδευε δίχως να χρειάζονται να τους “κοιτάνε και στα δόντια”. Δεν υπήρχε ο φόβος για τη ζωή, ούτε ο πανικός για το “Αύριο”. Ζούμε στην εποχή της Πληροφορίας χωρίς όμως να είμαστε ουσιαστικά ελεύθεροι και αυτό είναι ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε εμάς και στα παιδιά μας.

Θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν υποστηρίζοντας για παράδειγμα πως ο Κοροναϊός είναι άλλη μια βιολογική επίθεση των ΗΠΑ απέναντι στη Κίνα. Για άλλους πάλι, πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται θρησκευτικές προφητείες που ειπώθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Σημασία έχει πως κάθε επιδημία, κάθε νέος ή μεταλλαγμένος ιός έχει σκοπό να φυτέψει τον φόβο βαθιά στα σπλάχνα της κάθε κοινωνίας, επιστρέφοντας αυτήν και το σύνολο της εκατοντάδες χρόνια πριν.

 
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...