Exclusive Content:

Επικίνδυνες μόδες

Η μόδα είναι το τοτεμικό σύμβολο μέσα στην οποία κρύβεται μια έμμεση αναφορά στους θεσμούς, στα ήθη, στα πάθη, στις δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, στις φαντασιώσεις και ενοράσεις, στην ηθική της εκάστοτε κοινωνίας, στις κοινωνικοοικονομικές δομές, στις πολιτικές πεποιθήσεις ενός λαού μιας χώρας, ολόκληρου του κόσμου, μιας ιστορικής στιγμής. Οι τάσεις της μόδας, λοιπόν, ανέκαθεν απασχολούσαν την ανθρωπότητα και αποτελούν τον καθρέφτη όχι μόνο όλων των παραπάνω στοιχείων αλλά έρχομαι να συμπληρώσω εγώ και το νοητικό της επίπεδο. Στο βωμό του στιλ και της υποτιθέμενης καλαισθησίας έχουν ξεπροβάλει μόδες και μόδες οι οποίες ούτε οι ίδιες δεν θέλουν να θυμούνται ότι υπήρξαν. Η ασθένεια της μουσελίνας, οι ασφυκτικοί κορσέδες, τα ογκώδες κρινολίνο, ενώ ακόμα και σήμερα που θεωρούμαστε προοδευμένοι και νοήμονες λαοί εντάσσουμε στο ντύσιμό μας αντικείμενα που δεν θα άρμοζε να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο παράλογα επιτεύγματα που έχουν εφευρεθεί και λανσαριστεί ως μόδες ανά τους αιώνες.

1) Η ασθένεια της μουσελίνας
Στα τέλει του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα οι γυναίκες πριν φορέσουν τα εντυπωσιακά φορέματά τους, τα οποία να σημειωθεί ότι ήταν φτιαγμένα από μουσελίνα, βουτούσαν το κορμί τους σε νερό προκειμένου να αναδείξουν την καλλίγραμμη σιλουέτα τους και με σκοπό να τονίσουν ότι μέσα από αυτό δεν φορούσαν απολύτως τίποτα. Αυτή η μόδα ίσως να βασίστηκε στο γεγονός ότι στην επαναστατημένη Γαλλία ο νόμος όριζε πως συνολικά τα ρούχα και τα αξεσουάρ που μπορούσε να φορέσει κανείς δεν επιτρεπόταν να ξεπερνούν τα 3,5 κιλά μιας που τα αντίστοιχα αντικείμενα ήταν ακριβά και προορίζονταν αποκλειστικά για τους ευγενείς. Οι ΄΄δρακόντειοι’’ νόμοι που θεσπίστηκαν εκείνη την εποχή πάνω στο κομμάτι της μόδας είχαν ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, καθώς πολλές από αυτές που εφάρμοσαν την παραπάνω τακτική αρρώστησαν από βαριά πνευμονία, ενώ αρκετές οδηγήθηκαν στον θάνατο.

2) Κορσέδες
Κατατάσσονται στη κατηγορία των πιο επικίνδυνων αξεσουάρ όλων των εποχών, μια μόδα που δυστυχώς για πολλούς αιώνες ερχόταν και παρερχόταν και αποτελούσε την επιτομή του στιλ. Οι κορσέδες είχαν ιδιαίτερη απήχηση στις γυναίκες ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από φινέτσα και γνώριζαν τις τάσεις της μόδας, με αποτέλεσμα να αποκτούσαν παραμορφωμένα σώματα, με τη μέση και το στήθος να δέχονται τις μεγαλύτερες μεταβολές. Οι επιζήμιες επιδράσεις του κορσέ όμως δεν εξαντλούνταν στις παραπάνω! Ο κορσές εμπόδιζε την αναπνοή των γυναικών, πολλές φορές οδηγούσαν σε σπασμένα πλευρά και εσωτερικές αιμορραγίες, ενώ μερικές φορές χρησίμευε και ως εργαλείο περιορισμού της όρεξης, ενός εργαλείου τόσο ισχυρού που ορισμένες φορές έφερνε τις γυναίκες ακόμα και στα πρόθυρα την λιποθυμίας.

3) Κρινολίνο
Το ξακουστό κρινολίνο κατασκευαζόταν συνήθως από σκληρά υλικά, όπως ατσάλι και αλογότριχες και είχε σχήμα κλουβιού. Πρόκειται για ένα ογκώδες αξεσουάρ, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, το οποίο φορούσαν οι γυναίκες κάτω από τα ρούχα τους. Τέλος, εκτός του ότι το κρινολίνο ήταν ένα εξαιρετικά εύφλεκτο αντικείμενο, δυσκόλευε πολύ τις γυναίκες στη καθημερινότητά τους, αφού δεν τους επέτρεπε να καθίσουν, τις εμπόδιζε στο περπάτημα, ενώ κάποιες φορές καθιστούσε αδύνατη την είσοδό τους σε ένα χώρο μιας που δεν χωρούσαν να περάσουν από την πόρτα.

4) Σφικτά παντελόνια
Και μπορεί τα χρόνια να περνάνε και οι μόδες να βελτιώνονται συνεχώς όχι μόνο αισθητικά αλλά και ποιοτικά και μπορεί τη σήμερον εποχή να μην συναντάμε κρούσματα επικίνδυνων για την υγεία μας στιλιστικών εφευρέσεων, ωστόσο υπάρχουν μερικά αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε και τα οποία επιβαρύνουν το σώμα μας. Τα δημοφιλή skinny jeans πέρα του γεγονότος ότι έχουν ανέρθει τα τελευταία χρόνια και πρωταγωνιστούν τόσο στις γυναικείες όσο και στις αντρικές βιτρίνες, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Εξαιτίας της συμπίεσης μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα όπως κακή κυκλοφορία του αίματος, αργή πέψη ή ακόμα πολλές φορές ένα χαμηλοκάβαλο στενό παντελόνι μπορεί να ευθύνεται για την δημιουργία του λεγόμενου ΄΄σωσιβίου΄΄ στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να ανανεώσετε τη γκαρνταρόμπα σας με το προαναφερθέν ρούχο βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

5) Ψηλοτάκουνες γόβες
Πόνος στις αρθρώσεις, κάλοι, διαστρέμματα και οστεοαρθρίτιδα είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να σας προκαλέσουν τα αγαπημένα σας ψηλοτάκουνα γοβάκια. Όσο ψηλότερο και στενότερο τόσο κομψότερο θεωρείτε. Όσο ψηλότερο και στενότερο τόσο χειρότερο θα έλεγα εγώ! Είναι ωραία τα άτιμα δεν λέω, αλλά στην επόμενη έξοδό σας θα ήταν προτιμότερο να περιορίσετε το χρόνο που θα βρίσκεστε πάνω σε αυτά και αν είναι δυνατόν ίσως θα χρειαστεί να προτιμήσετε κάτι πιο άνετο.

5

Latest

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

Newsletter

spot_img

Don't miss

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...
Δήμητρα Πανοπούλου
Δηλώνω 18 χρονών και φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Δημιουργική και εσωστρεφή θα με χαρακτήριζα με όρεξη για αναζήτηση νέων πραγμάτων. Αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία διότι έχω την ψευδαίσθηση ότι τα άρθρα μου θα αλλάξουν μια μέρα το κόσμο. Ποια πραγματικότητα εξάλλου δεν ξεκίνησε από μία ψευδαίσθηση; Λατρεύω τις ατελείωτες συζητήσεις, την καλή παρέα και τον ζεστό καφέ.
spot_imgspot_img

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα η θεατρική σεζόν με αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερις από αυτές, οι...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο στα θετικά. Αυτή την εβδομάδα μπήκε και επίσημα η άνοιξη, την Τρίτη στις 21 Μαρτίου....

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» στο Αμφιθέατρο του “Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών” το Σάββατο 22...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ