Ένα Φεστιβάλ βγαλμένο από… την αρχαιότητα

Ήλιος, θάλασσα, διακοπές: λέξεις που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι. Όμως, το καλοκαίρι συνδυάζεται και με το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ αυτό, που εντάσσεται στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, ανοίγει τις πύλες του και φέτος από την 1η Ιουνίου έως και τις 18 Αυγούστου και προσκαλεί τους λάτρεις του αρχαίου θεάτρου, και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα που γράφτηκαν από επιφανείς ποιητές της αρχαιότητας.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ φιλοξενούνται τόσο στο αναγνωρισμένο, διεθνώς, αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όσο και στο επονομαζόμενο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Το πρώτο, αποτελούσε μέρος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, μεγάλου συγκροτήματος που διέθετε ξενώνες, γυμναστήρια και το αρχαίο θέατρο με στόχο να γιατρέψει τους ασθενείς που κατέφθαναν εκεί από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε το 340 π.Χ και προοριζόταν για την ψυχαγωγία και την σωματική και ψυχική επούλωση των πληγών των ασθενών. Σήμερα, είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα, ενώ είναι ξακουστό για την χωρητικότητα και την ακουστική του.

Το λεγόμενο μικρό θέατρο της Επιδαύρου ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’70, αν και παραθαλάσσιο,  κάτω από έναν ελαιώνα. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ από τις χορηγίες των πλούσιων αρχόντων της εποχής, ενώ έμεινε γνωστό ως «λαλούν θέατρον» λόγω των ονομάτων των χορηγών που βρέθηκαν σε όλα τα ειδώλιά του. Το θέατρο αυτό, χωρητικότητας 800 θέσεων πλέον, άρχισε να λειτουργεί συστηματικά μετά το πέρας των ανασκαφών, φιλοξενώντας σήμερα πλήθος παραστάσεων.

Και τα δύο αυτά θέατρα, λοιπόν, και φέτος «ταξιδεύουν» τους καλεσμένους τους στην αρχαιότητα τόσο με  το ειδυλλιακό τους τοπίο όσο και με τις παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα. Το φετινό Φεστιβάλ εντάσσεται στην θεματική «Πολιτεία και Πολίτης» θίγοντας την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει  σήμερα η Ελλάδα, γεγονός που το πετυχαίνει με την τραγωδία, η οποία ως ποιητικό είδος έχει την δυνατότητα να εστιάσει στην έννοια της κρίσης. Καθένα από τα φετινά θεατρικά έργα εκφράζει την πολιτειακή κρίση στην οποία υπόκειται η χώρα μας, πράγμα το οποίο διαφαίνεται συμβολικά από τις σχέσεις μεταξύ των τραγικών προσώπων, υποδηλώνοντας την δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, καθώς και την πίστη προς την Πολιτεία που έχει κλονιστεί.

Οι επικείμενες παραστάσεις επιδιώκουν αυτή την χρονιά να θέσουν δημοσίως, μέσω της τέχνης και του θεάτρου, ερωτήματα που «αγγίζουν» και αφορούν όλους τους Έλληνες για την κρίση, πολιτειακή και οικονομική, που πλήττει την χώρα τους.

Οι παραστάσεις που θα απολαύσετε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου είναι οι ακόλουθες:

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

«Αχαρνείς του Αριστοφάνη», 29 και 30 Ιουνίου

«Αγαμέμνων του Αισχύλου», 6 και 7 Ιουλίου

«Πλούτος του Αριστοφάνη», 13 και 14 Ιουλίου

«Ηλέκτρα του Σοφοκλή», 20 και 21 Ιουλίου

«Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη», 27 και 28 Ιουλίου

«Ορέστης του Ευριπίδη», 3 και 4 Αυγούστου

«Βάτραχοι του Αριστοφάνη», 10 και 11 Αυγούστου

«Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή», 17 και 18 Αυγούστου

 

Μικρό θέατρο αρχαίας Επιδαύρου

«Χοηφόροι του Αισχύλου», 6 και 7 Ιουλίου

«Αντιγόνη του Σοφοκλή», 20 και 21 Ιουλίου

«Προμηθέας Δεσμώτης», 3 και 4 Αυγούστου

 

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

«Ευμενίδες του Αισχύλου», 13 και 14 Ιουλίου

Όποια από τις παραστάσεις κι αν επιλέξετε, θα μπορούσατε να την συνδυάσετε με μια σύντομη απόδραση στην περιοχή, για να ανακαλύψετε τόσο τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, όσο και τις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές που προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τοπίο με φόντο, πέρα από την θάλασσα, τα αρχαία μνημεία της ιστορίας μας.

8
Ιφιγένεια Αντωνοπούλου
Είμαι η Ιφιγένεια Αντωνοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, να τους κάνω να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική, γι αυτό και θεωρώ πως πρέπει να την ζούμε στο έπακρο και δημιουργικά. Ελπίζω μέσα από τα άρθρα μου να ψυχαγωγηθείτε, να προβληματιστείτε, να ονειρευτείτε και να ταξιδέψετε μαζί μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...