Ένα απόγευμα με τους e – stand

Μιλήσαμε με τους νικητές του διαγωνισμού της Thinkbiz. Μία ομάδα που αποτελείται από πολλές διαφορετικές προσωπικότητες που αδιαμφισβήτητα κλέβουν τις εντυπώσεις.

Η ομάδα e – stand είχε την καλύτερη start up ιδέα και γι’ αυτό κέρδισε και τον διαγωνισμό της Thinkbiz, Codebiz. Aποτελείται από 5 μέλη, ωστόσο συναντηθήκαμε ένα ηλιόλουστο απόγευμα με τα τρία από αυτά. Αρκετά προσιτοί και συζητήσιμοι πέρασαν μαζί μας ένα απόγευμα στο αστεροσκοπείο μιλώντας μας για τις προσδοκίες και την καινοτόμα ιδέα τους

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Είμαι ο Γιάννης, σπουδάζω στην ΑΣΟΕ στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και είμαι 21 ετών. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας γενικά προωθεί την επιχειρηματικότητα, καθώς συνδυάζει την πληροφορική και την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, έχουμε ένα μάθημα που ονομάζεται “ Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Επιχειρήσεις” στο οποίο έχουμε ως άσκηση να υλοποιήσουμε μία ιδέα και να την παρουσιάσουμε, όπως ακριβώς στο Codebiz. Οπότε ήταν και αυτό μία έμπνευση για την ιδέα που παρουσιάσαμε και με αυτήν κερδίσαμε. Γενικά, τα ενδιαφέροντά μου είναι το πιάνο και το βόλλεϋ. Ξέρω λίγα Κινέζικα, Ισπανικα, καθώς κατάγωμαι από την Κολομβία κατά το ήμισυ. Νιώθω πως εμπνέω, δηλαδή δίνω κίνητρο στα άλλα άτομα για να με εμπιστευτούν και να με ακολουθήσουν. Ήμουν επίσης ενεργό μέλος του Thinkbiz που διοργανώνει το Codebiz.

Εγώ είμαι η Άννα και είμαι τέταρτο έτος στο τμήμα Πληροφορικής της ΑΣΟΕ, δηλαδή είναι τα τελευταία μαθήματα. Γενικά, ασχολούμαι πολύ με την πληροφορική, δηλαδή μου αρέσει πολύ αυτός ο κλάδος και από μικρή ήθελα να περάσω σε αυτή την σχολή. Έχω συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς. Ασχολούμαι και εγώ με το πιάνο και λατρεύω τα ταξίδια. Θέλω στο μέλλον να σχεδιάζω την πληροφορική με τα ταξίδια. Επίσης, μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Ξέρω ρώσικα, γιατί κατάγομαι από την Ρωσία, Αγγλικά και Ισπανικά και τώρα θέλω να μάθω Γαλλικά. Επίσης, έχω δουλέψει στην Ισπανία με το Erasmus Plus. Ήμουν σε μία επιχείρηση και έκατσα 3 μήνες εκεί υλοποιώντας την ιδέα τους. Είχαμε πάει σε έναν διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, νικήσαμε, πήραμε την έκτη θέση που ήταν μαζί με μία υποτροφία, το Erasmus Plus. Έτσι, με έστειλε εκεί η Εθνική Τράπεζας.

Εμένα με λένε Γιώργο και είμαι στο πέμπτο έτος στο Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών στο ΠΑΔΑ. Μου αρέσει ο προγραμματισμός με τον οποίο ασχολούμαι αρκετά. Διαβάζω πάνω σε αυτή την επιστήμη της Πληροφορικής στην οποία αφιερώνω ένα μεγάλο ποσοστό από τον χρόνο μου. Άλλα μου ενδιαφέροντα είναι το θέατρο, αλλά και σειρές και ταινίες.

e - stand

  • Μιλήστε μας για την ιδέα σας.

Λοιπόν, η ιδέα μας είναι το e stand. Το e stand είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα έχει μέσα την λαϊκή αγορά των Αθηνών για αρχή και στην συνέχεια σε πανελλήνιο επίπεδο. Το e stand θα έχει μέσα όλες τις λαϊκές αγορές της Αθήνας στην οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να εισέλθει και να επιλέξει ποια λαϊκή αγορά είναι πιο κοντά στο σπίτι του. Μόλις εκείνη εμφανιστεί θα μπορέσει να κάνει μία λίστα με τα ψώνια που κάνει κάθε βδομάδα. Με την επιλογή ενός προϊόντος θα εμφανίζονται οι διάφοροι παραγωγοί που το πουλάνε. Βάση κριτηρίων αξιολόγησης και κριτικών συστημάτων και σύγκρισης τιμών θα μπορεί να κάνει την επιλογή του και να κάνει την παραγγελία του. Μόλις ολοκληρώσει την λίστα και κατ’ επέκταση την παραγγελία του θα μεταφερθεί σε ένα περιβάλλον πληρωμής που θα έχει συγκεντρωμένο το καλάθι πληρωμών του, αλλά και το συνολικό ποσό. Έτσι, ολοκληρώνοντας την παραγγελία του θα μπορέσει να περάσει από την λαϊκή αγορά για να την παραλάβει και σε δεύτερο χρόνο θα μπορεί να την παραλαμβάνει και στην πόρτα του.

  • Ποιον ρόλο έχουν τα μέλη αυτής της start up;

Αναλάβαμε μαζί με τον Γιώργο τον κώδικα. Γενικά, εγώ νομίζω πως πρόσεχα περισσότερο την εμφάνιση αυτού του project, ενώ ο Γιώργος περισσότερο το τεχνικό και το λειτουργικό κομμάτι αυτής της πλατφόρμας και του κώδικα, ανέφερε η Άννα.

Ο Παναγιώτης είναι και αυτός στο business κομμάτι μαζί με εμένα και αναλαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα, δήλωσε ο Γιάννης. Δηλαδή, το πως θα μπούμε στην αγορά, το marketing, το πως θα πλησιάσουμε τους παραγωγούς να κατεβάσουν την εφαρμογή, πως θα γίνονται οι πληρωμές. Ουσιαστικά εμείς είχαμε την ιδέα, το έχουμε στο μυαλό μας σαν ζωγραφιά το πως θα είναι η εφαρμογή και πως θα εξυπηρετεί και τον καταναλωτή, αλλά και τον παραγωγό και μετά αυτή η ζωγραφιά περνάει στο IT κομμάτι που είναι τα παιδιά και εκείνοι δίνουν πνοή.

  • Έχει ακουστεί πάρα πολλές φορές όσων αφορά τις start up, ότι είναι καλό τα μέλη της να αυτοσυμπληρώνονται και σε θέμα χαρακτήρα, αλλά και σε θέμα εργασίας. Θεωρείται  πως αυτό ισχύει και για την δική σας ομάδα;

Δεν ξέρω αυτό αν έτυχε ή αν ήταν μοιραίο, αλλά τα μέλη συμπληρώνονται όσο τίποτα. Θα μιλήσω με πραγματικά δεδομένα. Εγώ ως Γιάννης που μου αρέσει να μιλάω σε κόσμο, να κάνω διαπραγματεύσεις και να παρουσιάζω πήρα πάνω μου αυτό το κομμάτι. Έχουμε τον Γιώργο που είναι πάρα πολύ εργατικός, αλλά και αποδοτικός που κάνει πραγματικά ό, τι του ζητήσω στον χρόνο που του το ζητάω και ακόμα νωρίτερα. Στο codebiz πιστεύω πως ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού ανέβηκε ο ίδιος ανέβηκε στην σκηνή και παρουσίασε το κομμάτι που τον αφορούσε μπροστά στους κριτές και αυτό θεωρώ μας έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Και η Άννα είναι κάτι το ενδιάμεσο. Με άλλα λόγια, της αρέσει και να δουλεύει, αλλά και να μιλάει και κατά κάποιο τρόπο έχει βρει την χρυσή τομή, Ο Παναγιώτης είναι κάτι το ενδιάμεσο και αυτός, δηλαδή του αρέσει και να εργάζεται και να μιλάει. Πιο πολύ όμως το έχει με το να βάζει πράγματα σε χαρτί και να σχεδιάζει για το τι θα κάνουμε. Τα βάζει κάτω και τα οργανώνει, κάτι που εγώ δεν μπορώ να κάνω.

“Θελουμε κaθε φορα που ο κοσμοσ ακουει λαϊκη αγορα να σkeφτεται το  e-stand.”

  • Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε και να κερδίσετε τον διαγωνισμό;

Αυτό που μας έκανε να ξεχωρίσουμε και από όσα μας είπαν οι κριτές που τους ρωτήσαμε είναι,ότι ήταν η πιο scelable ιδέα, δηλαδή, ότι μπορεί πιο γρήγορα να εξελιχθεί και να φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα έφταναν οι ιδέες των άλλων ομάδων. Επίσης, δεν χρειάζεται να φτιάξουμε κάτι τεχνολογικά ανεπτυγμένο σε υπερβολικό βαθμό που θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Το μόνο που απαιτεί προσοχή είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Πρέπει να τρέξουμε και να μιλήσουμε στις λαϊκές πρόσωπο με πρόσωπο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα network που να τους ξέρουμε όλους. Για παράδειγμα, τρέχω και μιλάω ήδη με κόσμο στην λαϊκή, ξεκινώντας από τις γειτονιές μας. Ήδη, οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν πως ήταν μία πολύ έξυπνη ιδέα και πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ότι ήταν καιρός να μπει στο ηλεκτρονικό εμπόριο η λαϊκή αγορά που είναι αρκετά μεγάλη.

e - stand

  • Ποια είναι η συμβουλή σας απέναντι στα υπόλοιπα νέα παιδία;

Θέλουμε να συμπληρώσουμε, ότι όσοι φοιτητές διαβάσουν αυτή την συνέντευξη, θέλουμε να παρακκινηθούν και να ψάξουν, όχι απαραίτητα το Thinkbiz, αλλά οποιονδήποτε θετικό οργανισμό που θα προωθήσουν αυτό που θέλουν, αφού πρώτα το έχουν βρει. Τους ωθούμε, λοιπόν, να κάνουν μία τέτοια αναζήτηση. Στο πανεπιστήμιο θα μάθει κανείς πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Με αποτέλεσμα, όταν εισέλθουν στον εργασιακό χώρο να απογοητευθούν. Η παπαγαλία δεν βοηθάει. Σε κάθε ορισμό που ακούγεται στη σχολή πρέπει να σκέφτεται κανείς πως θα τον κάνει χρήσιμο γι’ αυτόν.

Η Άννα πρόσθεσε, ότι όλα είναι θέμα οργάνωσης και ότι το “δεν έχω χρόνο” είναι μία δικαιολογία, αφού με τον σωστό προγραμματισμό μπορεί κανείς να τα καταφέρει όλα. Ενώ, ο Γιώργος ανέφερε πως είναι σημαντικό όλοι οι νέοι να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και να κάνουν όλα όσα θέλουν. Ενώ, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι παρά υπάρχουν σχολές που σου παρέχουν και θεωρητική και πρακτική προσέγγιση πάνω σε έναν τομέα, όσων αφορά τον προγραμματισμό απαιτείται προσωπική αναζήτηση και μελέτη.

  • Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Σίγουρα, πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε πολύ ψηλά και ο καθένας, ότι μπορεί να κάνει και περνάει από το χέρι του θα το κάνει. Θέλουμε να φτάσουμε στο εξωτερικό, να φτάσουμε σε ένα σημείο που όλες οι τοπικές λαϊκές αγορές να γνωρίζουν για το estand. Θέλουμε μόλις επιτύχουμε αυτό να αρχίσουμε να μελετάμε τις αγορές του εξωτερικού και να μάθουμε πως λειτουργούν και να προσαρμοστούμε. Θέλουμε κάθε φορά που ο κόσμος ακούει λαϊκή να σκέφτεται το estand, όπως κάθε φορά που σκεφτόμαστε το delivery μας έρχεται στο μυαλό μία συγκεκριμένη πλατφόρμα.

e - stand

 

Δημήτρης Κωσταγιόλας: “Επιστώ την προσοχή στο παρόν, γιατί μόνο αυτό έχουμε”

Δες την σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησέ μας στο Instagram

Ενημερώσου για τις δράσεις μας

5
Άντζυ Κούκη
Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. " Φτάσε εκεί που δεν μπορείς" -Νίκος Καζαντζάκης

Latest Articles

Διάβασε επίσης...