Exclusive Content:

Ένα αφιέρωμα στον Σωκράτη Μάλαμα

Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τον Σωκράτη Μάλαμα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ειλικρινή, ρεαλιστή, ρομαντικό μα πάνω απ’όλα συγκινητικό.

Προσωπικά, “γνώρισα” τον Σωκράτη Μάλαμα μέσα από το γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας τραγούδι η “Πριγκιπέσα”. Όταν το πρωτοάκουσα η γαλήνη που με κατέκλεισε ήταν απερίγραπτη και έτσι η επόμενη κίνηση μου ήταν να μάθω όσα μπορούσα για αυτόν τον άνθρωπο. Η ιστορία πίσω από αυτούς τους στίχους μεγάλη και μοναδική.

Πάμε όμως να δούμε περισσότερα για τον πιο αγαπημένο έντεχνο καλλιτέχνη όλων μας.

  • Γεννήθηκε το 1957 στην Συκιά Χαλκιδικής στο τέρμα της Σιθωνίας. Έζησε μέχρι τα 5 του χρόνια σε αυτό το γραφικό χωριό που όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του, “Είχε ένα χρώμα ακαθόριστο, όσον αφορά τον χρόνο.” Στα 5 του χρόνια φεύγει μαζί με τους γονείς του στην Γερμανία για μία καλύτερη τύχη. Η αλλαγή που έζησε ήταν καθοριστική για την ψυχολογία του, καθώς ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία δεν μπορούσε να αφομοιώσει ούτε και να προσαρμοστεί εύκολα σε ένα τόσο ξένο και διαφορετικό από το Ελληνικό, περιβάλλον.
  • Στα 12 του αποφασίζει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, όπου έμεινε μαζί με την αδελφή του.
  • Τελειώνοντας το σχολείο, φεύγει ξανά για την Γερμανία, επιχειρώντας να ακολουθήσει τις σπουδές ηλεκτρολόγου-μηχανικού. Όμως, αυτή η επιλογή δεν ήταν αυτό που τον ικανοποιούσε και έτσι συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, που είχε ξεκινήσει άλλωστε από την Θεσσαλονίκη. Τα ακούσματα του εκείνη την εποχή εκτείνονταν από Rolling Stones και Led Zeppelin μέχρι και Creedence Clearwater Revival.
  • Ακολουθεί η επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά από ένα πρωινό όπου η εικόνα που αντίκρισε στην σχολή του δεν του άρεσε καθόλου. Παραλλήλισε τα δύο κτήρια της σχολής του με τους δίδυμους πύργους και έτσι η στροφή προς το σπίτι του για να ετοιμάσει την βαλίτσα ήταν η επόμενη κίνηση του.
  • Καθώς έφθασε στην πατρίδα του, ενεπλάκη σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα με τους φίλους του, αλλά μόλις έγινε καλά μπήκε στον στρατό. Αφού απολύθηκε, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές ώστε να μπορέσει να βγάλει τα προς το ζην του.
  • Το Εθνικό Ωδείο Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός του στην πλατεία Βάθη. Ο Βαγγέλης Ασημακόπουλος ήταν ο πρώτος του δάσκαλος, ενώ εργαζόταν σε διάφορα μαγαζιά της νύκτας από οικονομική ανάγκη. Το 81′ με 83′ δουλεύει σε νυχτομάγαζα της Πλάκας με βαριά ρεμπέτικα και λαϊκά να εντάσσονται στο ρεπερτόριο του.
  • Μετά από λίγα χρόνια ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη, όπου θα εργαστεί ως δάσκαλος στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Ο μισθός ελάχιστος αλλά δεν μπορούσε να πράξει και διαφορετικά εφόσον είχε φτιάξει ήδη την δική του οικογένεια και ήδη είχε αποκτήσει ένα παιδί. Η αναγνώριση από έναν καταξιωμένο τραγουδοποιό, τραγουδιστή και συνθέτη δεν αργεί να έρθει.
  • Ο Νίκος Παπάζογλου ανακαλύπτει τον Σωκράτη Μάλαμα σε ένα νυκτερινό μαγαζί όπου δούλευε. Τον παρατηρούσε μέχρι το πρόγραμμα να τελειώσει. Μέσα από ερωτήσεις του Παπάζογλου ο ίδιος κατάφερε να πάρει τις πληροφορίες που ήθελε. Οι δυο τους γνωρίστηκαν και οι από κοινού ηχογραφήσεις στο στούντιο το “Αγροτικόν” του Παπάζογλου, που μεσουρανούσε τότε, ξεκινούν. Η απειρία του Σωκράτη έγινε σταδιακά πηγή ώστε να μαθαίνει δίπλα του συνεχώς νέα πράγματα.
  • Η “Λοξή Φάλαγγα” του Παπάζογλου αποκτά ένα νέο μέλος τον Σωκράτη. Παρά την άρνηση του ίδιου να λέει και δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, ο πρώτος επέμενε πως έτσι έπρεπε. Από εκεί που όλοι ήταν σε μία ευχάριστη διάθεση να λέει δικά του τραγούδια, τα οποία είχαν πιο βαριά ατμόσφαιρα.

Η ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ: Ένα δώρο γενεθλίων για την φίλη του και μέλλουσα σύζυγό του.

Πίσω από κάθε στίχο και μελωδία κρύβεται πάντα ένα πρόσωπο που ο καλλιτέχνης αγάπησε. Απόδειξη αυτού είναι και η “Πριγκιπέσα”, η οποία δεν γράφτηκε ποτέ κάτω από πίεση. Αντιθέτως ήταν ένα τραγούδι που οι στίχοι του γράφτηκαν ενώ ο Σωκράτης κοιτούσε την φίλη του να μαγειρεύει. Ήταν για εκείνη. Ήταν για τα γενέθλια της. Ήταν ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας χωρίς η ίδια να το γνωρίζει εξαρχής. Ύστερα από την αντίδραση της στο άκουσμα του τραγουδιού: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς” η φιλία τους μετατράπηκε σε οικογένεια. Το αγαπημένο τραγούδι του ελληνικού πενταγράμμου κυκλοφόρησε το 2000 και ανήκει στο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα “Ο Φύλακας και ο Βασιλιάς”.

  • Όσες φορές και να το ακούσουμε η συγκίνηση μας έκδηλη.

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...