Με αφορμή την είδηση για τον «ασθενή του Λονδίνου», ο οποίος είναι ο δεύτερος άνθρωπος παγκοσμίως, που φαίνεται να θεραπεύτηκε από το AIDS, θα ερευνήσουμε λίγο τα αίτια του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε όλοι μας για να προφυλαχθούμε, ποιες θεραπείες υπάρχουν και τι ακριβώς συνέβη στις περιπτώσεις των δύο ανθρώπων που «νίκησαν» το AIDS.

Η αρχή 
Ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) έκανε την αρχική του εμφάνιση το 1981 στην Νέα Υόρκη αρχικά αλλά και στην Καλιφόρνια, όταν νέοι ομοφυλόφιλοι άντρες προσβλήθηκαν από μια επιθετική μορφή του Σαρκώματος Kaposi (KS). Ακολούθησε μια σειρά από κρούσματα πνευμονίας PCP στην Άτλαντα και για την αντιμετώπιση αυτών έγινε αυξημένη χρήση πενταμίνης, ενός σπάνιου φαρμάκου. Η πνευμονία αυτή «χτύπησε» κι άλλους άντρες την ίδια χρονιά και το CDC σε έκθεση του, την αναφέρει ως την «αρχή» του AIDS στις ΗΠΑ. Βέβαια, σε εκείνο το στάδιο δεν γνώριζαν πολλά για τον τρόπο μετάδοσης. Ενώ οι πρώτοι ασθενείς ήταν ομοφυλόφιλοι και δεν είχαν άγχος οι γιατροί για άλλες ομάδες του πληθυσμού, στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο ιός προσβάλλει και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επίσης, το 1983 φάνηκε ότι η μετάδοση γίνεται και με το ετεροφυλόφιλο σεξ, όταν απουσιάζει το προφυλακτικό.
Τελικά τον Μάιο της χρονιάς εκείνης, το Ινστιτούτο Παστέρ στην Γαλλία έβγαλε σχετική ανακοίνωση ότι έχουμε έναν νέο ιό, που θα μπορούσε να είναι αυτός που προκαλεί το AIDS. Οι ερευνητές Λυκ Μοντανιέ και Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί βρήκαν έναν ιό στον πρησμένο λεμφαδένα ενός ασθενή AIDS και τον ονόμασαν ιό που σχετίζεται με λεμφαδενοπάθεια ή LAV. Εν τω μεταξύ, ο ερευνητής Jay Levy στο UCSF βρίσκει τον ιό ARV ή ιό σχετιζόμενο με το AIDS. Αργότερα, το 1986 δόθηκε η ονομασία HIV, δηλαδή ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, περίπου δηλαδή το 87% έχει έντονα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι με μηδαμινά συμπτώματα. Μερικά όμως από τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν μετά από 2 ως 4 εβδομάδες (περίοδος πρωτολοίμωξης) από την μόλυνση είναι ο πυρετός, η κούραση, η αλλεργία, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και οι πρησμένοι αδένες. Σημαντικό εδώ είναι να πούμε ότι τα παραπάνω μοιάζουν και με άλλα ΣΜΝ, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και σε άτομα απολύτως υγιή, λόγω άγχους ή φόβου, ότι έχουν κολλήσει AIDS.

Μετάδοση

Σε αυτό το σημείο να πούμε, πώς αν και δυστυχώς εν έτη 2019, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο ιός HIV μεταδίδεται απλά με ένα άγγιγμα των χεριών ή με ένα φιλί, ή τρώγοντας από το ίδιο πιάτο, αυτό δεν ισχύει. Είναι λίγο πιο περίπλοκο να κολλήσεις AIDS και με τα κατάλληλα μέτρα, που πρέπει ούτως ή άλλως να εφαρμόζει κανείς στην καθημερινή του σεξουαλική ζωή ειδικά, δεν κινδυνεύει.

Μέτρα πρόληψης

Χρήση προφυλακτικού στην σεξουαλική επαφή.

Χρήση ατομικής σύριγγας κατά τις αιματολογικές εξετάσεις.

Προσοχή όταν κάνουμε κάποιο τατουάζ ή piercing.

Αν επίσης έχουμε κάποια υποψία πώς μπορεί να κολλήσαμε, είναι απαραίτητο να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν το τεστ για την ανίχνευση του ιού HIV, τα οποία μάλιστα γίνονται και ανώνυμα και με άμεσα αποτελέσματα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία που ακολουθείται για τον ιό HIV και κατά συνέπεια για το AIDS είναι τα αντιρετροϊκά φάρμακα, αφού ο συγκεκριμένος ιός είναι ρετροϊκός. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό για επιτυχή θεραπεία, που έχει ως στόχο της να μην μολυνθούν νέα κύτταρα, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια φυσιολογική ζωή. Οι μελέτες πάντως για νέα φάρμακα, που θα εξαλείψουν εντελώς το AIDS, δεν έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται και σίγουρα στο μέλλον θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης, να πούμε πως υπάρχουν και άνθρωποι που είναι απλώς φορείς του HIV, αλλά λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, οι πιθανότητες να τον μεταδώσουν είναι πολύ μικρές.

Οι δύο άνθρωποι που «νίκησαν» το AIDS

Υπάρχουν όπως έχει γίνει γνωστό, δύο ασθενείς που κατάφεραν να βγούνε νικητές απέναντι στην δύσκολη αυτή μάχη. Πρώτος ήταν «ο ασθενής του Βερολίνου», ο Timothy Ray Brown. Είχε διαγνωστεί με τον ιό το 1995 και μετά την αντιρετροϊκή κλασσική θεραπεία για δέκα χρόνια και με οξεία μυελοειδή λευχαιμία που έκανε ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία για να τα αντιμετωπίσει , υπεβλήθη τελικά σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν δότη, ο οποίος είχε μια σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο CCR5, που χάρη σε αυτή την μετάλλαξη ο ιός του HIV δεν προσβάλλει τα κύτταρα του ανθρώπου.

Έπειτα και από εξετάσεις που έκανε μετά από χρόνια ο συγκεκριμένος, πρώην ασθενής φαίνεται πώς όντως θεραπεύτηκε και είναι υγιής 100%. Έχουν περάσει από τότε 9 περίπου χρόνια, ένα αρκετά καλό διάστημα, που δημιουργεί αισιοδοξία τόσο στον ίδιο, όσο και στους γιατρούς.

Τέλος, έγινε γνωστό όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας, ότι βρέθηκε και δεύτερος άνθρωπος που θεραπεύτηκε εντελώς. Ο «ασθενής του Λονδίνου», που τα στοιχεία του δεν τα ξέρουμε, υπεβλήθη κι αυτός σε θεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών, πριν από τρία χρόνια. Ο άγνωστος άντρας είχε διαγνωσθεί με τον ιό το 2003, το 2012 επίσης βρέθηκε να έχει λέμφωμα Hodgkin, που είναι μια μορφή καρκίνου στο αίμα. Εν τέλει, η μεταμόσχευση έγινε το 2016.

Ο δωρητής του, που όπως φαίνεται του χάρισε μια νέα ζωή στην ουσία, έχει ανθεκτικότητα στον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο, από το τέλος των αντιρετροϊκών φαρμάκων, ο «ασθενής του Λονδίνου» έκανε ιατρικές εξετάσεις, που δείχνουν επίσης πλήρη ίαση.  Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ραβίντρα Γκούμπτα , που είναι ο επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε : «Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε». Αλλά επισήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία».

Ένα πάντως από τα αρνητικά της μεταμόσχευσης μυελού των οστών σε ασθενείς με AIDS είναι το υψηλό κόστος της, όπως επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι με ανθεκτικότητα στον ιό HIV.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.