Exclusive Content:

Εγκεφαλικό Σάουντρακ: μια ταινία στα προσεχώς

Μια ομάδα φιλόδοξων και υπερταλαντούχων φοιτητών του Α.Π.Θ. φτιάχνει τη δική της ταινία με τίτλο "Εγκεφαλικό Σάουντρακ". Πήραμε συνέντευξη από τη σκηνοθέτη της ταινίας Μαρία Καραμανωλάκη και μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ραντεβού στις οθόνες σας, λοιπόν!

Εγκεφαλικό Σάουντρακ. Μια ταινία στα προσεχώς. Σύντομα η ταινία των φοιτητών/τριών του Α.Π.Θ. στους δέκτες σας!

Μια ομάδα φιλόδοξων και υπερταλαντούχων φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) υλοποιεί μια ιδέα που ήταν καιρό στα χαρτιά. Παρόλο που η πανδημία «πάγωσε» για καιρό τα σχέδιά τους, δημιουργούν σήμερα την ταινία Εγκεφαλικό Σάουντρακ.

Η έμπνευση του Εγκεφαλικού Σάουντρακ
Εγκεφαλικό Σάουντρακ
Πηγή: Facebook// Εγκεφαλικό Σάουντρακ

«Έβλεπε το πιο γλυκό του όνειρο. Θολές εικόνες από τότε που ήταν μικρός και ζούσαν οι γονείς του. Ένα παλιό τραγούδι αρχίζει να ακούγεται, δίνοντας ξεκάθαρη μορφή στις φιγούρες των γονιών του. Όμως δεν ονειρεύεται. Είναι ξύπνιος. Και η μουσική ακούγεται μέσα στο κεφάλι του…»

Την ιδέα για την υλοποίηση της ταινίας συνέλαβε η Μαρία Καραμανωλάκη που είναι και η σκηνοθέτης της ταινίας. Η Μαρία, με καταγωγή από την όμορφη Σητεία, είναι φοιτήτρια του Α.Π.Θ. στο Τμήμα Κινηματογράφου. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο διήγημα του μοναδικού Έλληνα πεζογράφου Αλέξη Σταμάτη. Το Εγκεφαλικό Σάουντρακ εμπεριέχεται στη διηγηματική συλλογή του συγγραφέα, με τίτλο Ιστορίες για Μοναχικούς Ανθρώπους. Η ταινία ακολουθεί το μοναχικό ήρωα στο ταξίδι της μνήμης του, με κύριο μέσο τη μουσική που ξαφνικά ηχεί στο κεφάλι του. Μέσα από τις μουσικές του αναμνήσεις προσπαθεί να θυμηθεί τους γονείς του, όταν τη δεκαετία του ’60, τους έχασε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Συντελεστές – ας γνωριστούμε
Πηγή: Εγκεφαλικό Σάουντρακ- Facebook
Πήραμε συνέντευξη από τη σκηνοθέτη της ταινίας, Μαρία Καραμανωλάκη, ώστε να μάθουμε και να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Εγκεφαλικό Σάουντρακ.
1. Μαρία, αρχικά, σε ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες να μοιραστείς μαζί μας ορισμένες πληροφορίες. Είσαστε μια ομάδα φοιτητών/τριών, φαντάζομαι και φίλοι/ες, του Α.Π.Θ. στο Τμήμα Κινηματογράφου. Πώς προέκυψε η υλοποίηση μιας ταινίας; Αποτελεί κομμάτι του προγράμματος σπουδών σας, ή ήταν δική σας πρωτοβουλία;

Εγώ ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία έστω και εξ αποστάσεως να μιλήσουμε. Λοιπόν. Η ταινία ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, όμως, αποφασίσαμε να την ενσωματώσουμε στα πλαίσια ενός εργαστηρίου της σχολής, οπότε είχατε και καθοδήγηση από τον υπεύθυνο καθηγητή.

2. Εγκεφαλικό Σάουντρακ. Εύηχο και μυστηριώδες θα έλεγα. Από πού είναι εμπνευσμένος ο τίτλος;

Ο τίτλος του διηγήματος και της ταινίας, Εγκεφαλικό Σάουντρακ, αναφέρεται σε μια λίστα μουσικής, που ηχεί μέσα στο κεφάλι του πρωταγωνιστή. Εγώ προσωπικά λατρεύω αυτόν τον τίτλο, ο οποίος ήταν και ο λόγος που με ώθησε, αρχικά, στο να διαβάσω το διήγημα. Το βρήκα πριν δύο περίπου χρόνια στο σπίτι μου στη Σητεία. Έκτοτε είπα ότι αυτό πρέπει να γίνει ταινία.

3. Έχετε συμμετάσχει, με τον οποιονδήποτε τρόπο στο παρελθόν, σε παρόμοιες πρωτοβουλίες; Η θα έλεγε κάποιος/α, ότι πρόκειται για το κινηματογραφικό σας ντεμπούτο;

Με την ομάδα μου έχουμε κάνει κι άλλες ταινίες στο παρελθόν, πάντα σε πανεπιστημιακά πλαίσια. Όμως, η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά μια ταινία μας λαμβάνει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Και ναι, επειδή είναι μια πρωτόγνωρη για μας εμπειρία [γελάει]… ίσως πρόκειται για το επίσημο ντεμπούτο μας!

4. Τι στάθηκε αφορμή, ώστε να αγαπήσεις το διήγημα του Αλέξη Σταμάτη;

Σαφώς και ήταν η μοναδική μουσική των ’60s, την οποία και λατρεύω. Συνάμα μου άρεσε τόσο, εξαιτείας της πρωτότυπης ιστορίας του, αλλά και του συναισθήματος νοσταλγίας που αυτό αποπνέει. Ο συνδυασμός μουσικής, ιστορίας, και νοσταλγίας είναι μαγικός.

5. Τι καλείται το κοινό να αφουγκραστεί μέσα από την ταινία σας;

Θα έλεγα ότι η ταινία μας καλεί να πατήσουμε ένα κουμπί και να γυρίσουμε πίσω στις δικές μας αναμνήσεις. Να θυμηθούμε τις όμορφες στιγμές που έχουμε βιώσει. Πρόκειται για μια συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η οικογένειά μας. Και πως δίχως αυτή, δεν θα  είχαμε αναμνήσεις από την αγάπη που μας έδειξαν.

6. Πώς φαντάζεστε να υποδεχτεί το κοινό το Εγκεφαλικό Σάουντρακ;

Εεμ, αυτό δεν μπορώ να το φανταστώ. Ευχόμαστε, παρ’ όλα αυτά, κι ελπίζουμε να αρέσει στο κοινό. Εδώ αξίζει να προσθέσω, ότι κυρίαρχο κομμάτι της ταινίας αποτελεί η μουσική. Η μουσική γράφτηκε από το συμφοιτητή μας Γρηγόρη Σεϊτανίδη, την οποία μπορείτε να ακούσετε και στη σελίδα μας στο Facebook. Κάπου εδώ θα εκμυστηρευτώ μια κρυφή μου φιλοδοξία. Αυτό που πραγματικά περιμένω από όσους/ες δουν την ταινία, είναι να μάθουν τη μουσική και να τραγουδάμε μαζί τα τραγούδια.

Πηγή: “Εγκεφαλικό Σάουντρακ” on Facebook.
7.  Ποιές είναι οι κινηματογραφικές σου επιρροές; Υπάρχει κάποιος/α σκηνοθέτης ή κάποιο κίνημα, το οποίο σου έδωσε έμπνευση για το Εγκεφαλικό Σάουντρακ;

Αγαπημένοι μου σκηνοθέτες είναι, μεταξύ άλλων, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με το αγαπημένο μου Κουρδιστό Πορτοκάλι. Επίσης είναι ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και ο Γουές Άντερσον. Όμως, η ταινία που με επηρέασε αρκετά πάνω στο Εγκεφαλικό Σάουντρακ, και θα προέτρεπα του/τις αναγνώστες/στριές σας να δουν, είναι το Παρίσι, Τέξας του Βιμ Βέντερς.

8. Πόσο καιρό εργαστήκατε πάνω σε αυτό το κινηματογραφικό πρότζεκτ;

Η προετοιμασία της ταινίας έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο. Εξαιτίας, όμως, της πανδημίας και των δύσκολων συνθηκών που διανύουμε, έχουμε αντιμετωπίσει ουκ ολίγες δυσκολίες. Ενδεικτικά αναφέρω την εύρεση χώρων, αντικειμένων, τα κάστιγνκ, και πολλά ακόμη. Πράγματα που απαιτούν μετακινήσεις και πολυπληθείς συναθροίσεις, σαφώς. Ελπίζουμε, παρόλα αυτά, να πάνε όλα καλά και να ολοκληρωθούν σύντομα τα γυρίσματα.

9. Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας για το Εγκεφαλικό Σάουντρακ; Θα επιθυμούσατε να τη δείτε σε κάποιο φεστιβάλ, ίσως;

Εννοείται θέλουμε πολύ η ταινία μας να ταξιδέψει σε κάποιο φεστιβάλ. Βέβαια, πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια όμορφη ταινία που θα απολαύσει και γιατί όχι θα αγαπήσει το κοινό.

10. Πέρα από τον κινηματογράφο ασχολείσαι με κάποια άλλη τέχνη;

Μου αρέσει πολύ η μουσική και παίζω λίγη κιθάρα. Αγαπώ τη λογοτεχνία και το διάβασμα. Ακόμη, λατρεύω τις αναλογικές τέχνες, όπως την αναλογική φωτογραφία ας πούμε, ή τα βινύλια και τα πικάπ.

11. Πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε είκοσι χρόνια από τώρα, σε σχέση με τον κινηματογράφο; 

Το που θα βρίσκομαι, σε είκοσι χρόνια από τώρα, είναι πολύ δύσκολη ερώτηση. Παρ’ όλο που αγαπώ πολύ τη σκηνοθεσία, αγαπάω λίγο παραπάνω τον ήχο. Το κομμάτι δηλαδή της ηχοληψίας και του ηχητικού σχεδιασμού μιας ταινίας. Επομένως, ευελπιστώ να δουλεύω σε όμορφα πρότζεκτ, σε κάποιον από τους δύο κλάδους.

12. Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια σχετικά με την καμπάνια crowdfunding και τα όμορφα δώρα που δίνετε!

Όσο κι αν θα θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία με μηδενικά έξοδα, αυτό είναι ανέφικτο. Για να φτιάξουμε τους χώρους της ταινίας, να νοικιάσουμε εξοπλισμό, να τη στείλουμε σε φεστιβάλ, κι άλλα πολλά, χρειαζόμαστε χρήματα. Έτσι, δημιουργήσαμε μια καμπάνια crowdfunding για να μας ενισχύσει οικονομικά όποιος/α μπορεί. Μπορείτε να μπείτε εδώ για να συνδράμετε κι εσείς με το δικό σας τρόπο. Ανάλογα με το ποσό που θα δωρίσετε, παίρνετε αντίστοιχα κι ένα δώρο. Όσο αυξάνεται το δωριζόμενο ποσό, παίρνετε ένα μεγαλύτερο δώρο, μαζί με όλα τα προηγούμενα. Ακόμη και η μικρότερη προσφορά, είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξή σας! Ραντεβού στις οθόνες σας!

Πηγή εικόνας: Instagram: soundtrack.shortfilm

Μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με το Εγκεφαλικό Σάουντρακ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Ελευθερία Μακρυδάκη
Ελευθερία Μακρυδάκη
Ελευθερία Μακρυδάκη, φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που διανύει τα roaring '20s της. Γλωσσομαθής με έφεση στα... Κρητικά! Εξουθενωτικά κοινωνική με αγάπη για τον κόσμο. Και τη θάλασσα. Δηλώνει επαναστάτρια, με φύση άκρως καλλιτεχνική. Εν έτη 2020, αλληλογραφεί. Ζει για ένα φλιτζάνι ελληνικό και λίγο κους-κους με παππούδες και γιαγιάδες.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...