Έφυγε από τη ζωή ο Ναύτης του παθιασμένου φιλιού

Όταν η Ζωή μιμείται τη Τέχνη...

14 Αυγούστου 1945. Ο πόλεμος μόλις έληξε και ο Αμερικανός ναύτης, Τζορτζ Μεντόσα, απ΄τον ενθουσιασμό του αρπάζει τη πρώτη νοσοκόμα που συναντά στο δρόμο του και τη φιλά παθιασμένα στο στόμα. Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, μια βοηθός οδοντιάτρου, τυχαία διέσχιζε τη Times Square. Το φιλί τους έμεινε στην αιωνιότητα, ως απ΄τη μια τη μέγιστη ένδειξη ευτυχίας για το τέλος του πολέμου, ενώ απ΄την άλλη ως το σύμβολο πηγαίου πάθους και έρωτα..

Για πολλά χρόνια, ο κόσμος ήθελε τους δυο νέους, αληθινό ζευγάρι στη ζωή. Κι όμως, ελάχιστοι γνώριζαν πως μια και μόνο φορά συναντήθηκαν τυχαία και αυτό για τις ανάγκες της φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Alfred Eisenstaedt , που εργαζόταν τότε για το Life Magazine, προσωποποιώντας έτσι τη λαχτάρα για ζωή και ειρήνη. Είναι πραγματικά αστείο μάλιστα, πως η μελλοντική σύζυγος του Μεντόσα, διακρίνεται στο βάθος της εικόνας, πίσω από το δεξί του χέρι, μιας και η σχέση τους προϋπήρχε της φωτογραφίας. Στο σημείο αυτό, ο άνδρας δήλωσε πως η επιθυμία του να φιλήσει μια νοσοκόμα, ήταν μια ευχαριστήρια κίνηση για τον αγώνα και τη προσφορά όλων των νοσοκόμων στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Τζορτζ, πέθανε δύο μέρες πριν τα 96α γενέθλια του, στις 17 Φεβρουαρίου 2019, ενώ η Γκρέτα, το 2016 σε ηλικία 92 ετών. Η ιστορία τους όμως και η στιγμιαία γνωριμία τους, πέρασε “τα στενά της λήθης” και άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

2
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...