Το βιβλίο “Δυο νύχτες στην Αίγυπτο” της Μαρίας Ποπκιώση είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα του 2018. Η Ελληνίδα συγγραφέας και δικαστική υπάλληλος έχει διανύσει μια μεγάλη πορεία τόσο στην πεζή λογοτεχνία, όσο και στην ποίηση. Έχει στο ενεργητικό της μια ποικιλία λογοτεχνικών κειμένων (από ποιητικές συλλογές μέχρι και παιδική λογοτεχνία). Η Μαρία Ποπκιώση, όμως, μετά από αρκετά χρόνια πείρας αποφάσισε, το 2018 να εκδόσει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα της έργα!

Το “Δυο νύχτες στην Αίγυπτο”, όπως προείπαμε, είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα, που πραγματεύεται την ιστορία ενός φλογερού ζευγαριού. Το βιβλίο ξεκινάει με μια μοιραία γνωριμία. Η Αλεξάνδρα, μια νεαρή γυναίκα με καλές σπουδές στο εξωτερικό και συστάσεις, κάνει αίτηση για να εργαστεί ως γραμματέας σε μια μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία. Παρά τις επιφυλάξεις τού μετέπειτα αφεντικού της, καταφέρνει και παίρνει τη δουλειά που ήθελε. Έτσι, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον γοητευτικό άντρα που την προσέλαβε. Παρόλο που η σχέση μεταξύ της Αλεξάνδρας και του Κωνσταντίνου, του εργοδότη της, ξεκινάει ως καθαρά επαγγελματική, από την πρώτη στιγμή υπάρχει διάχυτος ένας έντονος ερωτισμός. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντισταθεί ο ένας στη γοητεία του άλλου. Όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αίγυπτο να τούς αλλάξει τη ζωή!

Το βιβλίο, λοιπόν, δεν παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πλοκή. Πρόκειται για μια τετριμμένη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει και αγγίζει τους αναγνώστες. Μερικές φορές η απλή ερωτική σχέση, που είναι βγαλμένη μέσα από την καθημερινότητα, είναι πιο ρομαντική από μια υπερβολικά επιτηδευμένη ιστορία. Ο κόσμος που διαβάζει το βιβλίο έχει την ευκαιρία να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες, γεγονός που βοηθάει στη δημιουργία αγωνίας όσον αφορά τη συνέχεια της ιστορίας.

Το λιτό, ανεπιτήδευτο ύφος και η καθημερινή γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, προσδίδουν μια αίσθηση “οικειότητας”. Ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να νιώσει είτε ότι βρίσκεται σε μια γωνία και βλέπει την ιστορία να διαδραματίζεται μπροστά του, είτε ότι συμμετέχει ο ιδιος μέσω της ταύτισης. Η απλότητα, λοιπόν, χαρακτηρίζει όλες τις πτυχές του βιβλίου. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η Μαρία Ποπκιώση έχει γράψει επανειλλημένα παιδική λογοτεχνία και αυτό φαίνεται από την παιδικότητα που φέρνει και στη συγγραφή λογοτεχνίας που απευθύνεται στο ενήλικο κοινό της.

Συνοψίζοντας, το “Δυο νύχτες στην Αίγυπτο” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, καθώς υπενθυμίζει στον αναγνώστη πώς είναι τα αγνά ερωτικά συναισθήματα. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και έντονο ερωτικό πόθο!

 

4