DUNKIRK: κριτική ταινίας

Η Δουνκέρκη, σεναριογραφικά γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον λατρεμένο Christopher Nolan, έκανε την είσοδο της στις αίθουσες του σινεμά τον Ιούλιο του 2017 και απόσπασε θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές. Οι στρατιώτες της Μ. Βρετανίας, όντας περικυκλωμένοι από τον εχθρό στην Δουνκέρκη, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Πράγματι, μέσα στην ταινία, o Christopher Nolan κατάφερε να μας μεταδώσει με τον κατάλληλο τρόπο όχι μόνο το γεγονός όπως συνέβη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες και συναισθήματα που επικρατούν στον πόλεμο, τον τρόμο, τον αγώνα για την ζωή, την θλίψη, καθώς και τον ηρωισμό. Δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός χαρακτήρα, ώστε το κοινό να μπορεί να ταυτιστεί μαζί του, αλλά προτίμησε να απεικονήσει την συνολική κατάσταση, κερδίζοντας έτσι τα εύσημα, εφόσον κατάφερε να κάνει την διαφορά από τις κλασσικές αμερικάνικες ταινίες. Η ταινία στερείται διαλόγου, οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσουν διάλογο μεταξύ τους και το κείμενο είναι μικρό , αλλά και αυτός είναι ο λόγος που η ταινία είναι από τις πιο αληθινές που έχω παρακολουθήσει, επειδή σε τέτοιες καταστάσεις, το σοκ και ο φόβος δεν δίνουν καμία θέση στις λέξεις, η σιωπή και μόνο αρκεί. Η ταινία ήταν γεμάτη από γενικά πλάνα και πλονζέ λήψεις, τονίζοντας με τo δεύτερο την πίεση που δέχονται οι στρατιώτες.

 

Επίσης ο Nolan κατάφερε για ακόμη μια φορά να μας ικανοποιήσει, χρησιμοποιώντας γραμμική αφήγηση, ενώνοντας σε ένα κοινό παρόν, τρία γεγονότα, τριών διαφορετικών στιγμών. Πρόκειται για μια κλασσική κίνηση στην φιλμογραφία του Nolan, κάτι που έχει επιχειρήσει σε πολλές ταινίες του, όπως το Ιnception, και κάτι που φέρνει εις πέρας πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

To φοβερό cast της ταινίας, ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το καταπλητικό αποτέλεσμα. Πραγματικά, υπάρχουν μερικά όνοματα τα οποία αποτέλεσαν γερά χαρτιά. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Kenneth Branagh, του Cillian Murphy ή του Tom Hardy, όπου στην ταινία επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την φήμη που διατρέχει το όνομά τους. Όμως, η ταινία έδωσε την ευκαιρία και σε πολλούς νέους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να γίνουν πιο γνωστοί, όπως στον Fionn Whitehead, ο οποίος αντιπροσώπευσε το ρόλο του πρωταγωνιστή με απόλυτη επιτυχία.

 

Γενικότερα, η Δουνκέρκη ήταν μια εκπληκτική ταινία που περιγράφει με απίστευτη ακρίβεια και αληθοφάνεια την κατάσταση. Βέβαια, επειδή είναι άκρως περιγραφική και ο διάλογος είναι σχετικά απών, η Δουνκέρκη δεν είναι μια ταινία για όλους. Πρέπει ίσως να έχεις κάποια ηλικία και σίγουρα να είσαι ενημερωμένος περί τίνος πρόκειται και να σου αρέσει για να την δεις.

Σενάριο: 3,9/5

Σκηνοθεσία: 5/5

Casting: 4,7/5

Σύνολο: 4,5/5

 

 

 

1
Χριστίνα Δάδινα
Πάντειο πανεπιστήμιο-επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού

Latest Articles

Διάβασε επίσης...