Exclusive Content:

Divorce Lawyers I Shaved My Head: λυρισμός, ταυτότητα και σεξουαλικότητα

Το άλμπουμ των Jordaan Mason & the Horse Museum διερευνά τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα των χαρακτήρων του, το gender dysphoria και την αίσθηση του ανήκειν. Αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα εγχειρίδιο για το πως να (μην) αγαπάς.

Η οθόνη του κινητού μου λέει 22:25. Βρίσκομαι στη Χαλκίδα, στο τελευταίο δρομολόγιο προαστιακού προς Αθήνα, 40 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου. Οι πόρτες του συρμού έχουν μόλις κλείσει και η Σ. δεν έχει προλάβει να επιβιβαστεί. Είμαι μόνη μου και διανύω για πρώτη φορά τη διαδρομή. Στα ακουστικά μου βάζω το Divorce Lawyers I Shaved My Head των Jordaan Mason & the Horse Museum και αφήνω το ανυπέρβλητο αίσθημα σουρεαλισμού και απρόσμενης ανεξαρτησίας να με κατακλείσει.

Bird’s Nest

Το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ ξεκινάει δειλά και με ασάφεια σε νοηματικό επίπεδο, μιλώντας για φωλιές, οδοντιάτρους και λιπάσματα. Οι Jordaan Mason & the Horse Museum, όμως, φροντίζουν να εδραιώσουν τη μουσική τους ταυτότητα από τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα, με το αντιπροσωπευτικό τους συνονθύλευμα από τρομπέτα, μπάντζο, τρομπόνι, τσέλο, χειροκροτήματα.

Organs for Oceans

Η δεύτερη πράξη του Divorce Lawyers I Shaved My Head χτίζει σταδιακά το λογοτεχνικό ύφος της μπάντας, που μέσω μεταφορών περί πανικού και εντόμων, οργάνων και ωκεανού και τραγουδιών που πνίγηκαν στη μπανιέρα, αντικατοπτρίζει την εσωτερική ψυχική σύγκρουση αυτών που φαίνεται να αποτελούν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Οι αφηρημένες εικόνες ωοθηκών, αγέννητων παιδιών και αναζήτησης ηρεμίας αρχίζουν να οργανώνονται σε ένα ενιαίο και πολύ μεγαλύτερο αφήγημα, που αποκτά σαφή μορφή στα επόμενα κομμάτια.

Trade organs for oceans
Is there a vaccine for this?

Divorce Lawyers I Shaved My Head
Πηγή εικόνας: spotify.com

Avalanches

Στο τρίτο κομμάτι του άλμπουμ κυριαρχούν οι εικόνες δυσφορίας, φυγής, αποξένωσης και αναζήτησης ταυτότητας. Μέσα από υπερχειλίζοντα λυρισμό, συμβολισμό και ακουστικές κιθάρες, ο ακροατής μεταφέρεται, πλέον πιο ξεκάθαρα από πριν, στην ψυχική κατάσταση δύο genderqueer ατόμων που πασχίζουν να βρουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλο σε μια κοινωνικά επιβεβλημένη σχεδόν σχέση. Πρόκειται για το πρώτο κομμάτι του album που έφτασε στα αυτιά μου, το οποίο σε πρώτη ακρόαση δεν εκτίμησα, αποπροσανατολισμένη από τον δυναμισμό που φέρει, μέσα από την χαοτική ενορχήστρωσή του -και το πλέον αγαπημένο μου.

Racehorse: Get Married!

Το Divorce Lawyers I Shaved My Head συνεχίζει με το πιο επιβλητικό κομμάτι του. Πρόκειται για το τραγούδι όπου συντελείται η περισσότερη δράση. Μέσα από αυξανόμενα μακάβρια περιγραφικούς στίχους ενός σώματος που φαντάζει ξένο και μιας σχέσης που φυλακίζει, αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνει, παίρνει μορφή η ιστορία γάμου του ζευγαριού, που καταλήγει σε ένα από τα πιο συναισθηματικά μουσικά κρεσέντο.

The space between your legs, I grab what’s good of you
You pluck fruit from my endless head
Rearrange them to make your soul sweat

The Wrong Parts (Vivian Sisters Singing)

Μια σχέση όπου το ένα άτομο θέλει αυτό που έχει το άλλο, αδυνατώντας να το αποκτήσει. Εδώ, η αναφορά στις Vivian Sisters παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Henry Darger, In the Realms of the Unreal. Πρόκειται για ένα κείμενο που ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατο του δημιουργού του, μαζί με ζωγραφιές με νερομπογιά και κολλάζ. Η ιστορία αφηγείται την εξέγερση επτά πριγκιπισσών (Vivian Sisters) έναντι της παιδικής δουλείας που επιβάλει το καθεστώς των Glandelinians. Πάνω από 15 χιλιάδες σελίδες άλλοτε αθώων περιπετειών και άλλοτε διεστραμμένων μαρτυρίων, που συνδέονται με το άλμπουμ λόγω των τρανς χαρακτήρων και της διερεύνησης της σεξουαλικότητας.

Where parts of me are you
And parts of you are me

Divorce Lawyers I Shaved My Head
Πηγή εικόνας: cvltnation.com

Prayer

Ύστερα από την απελπισία και το χάος του The Wrong Parts, ακολουθεί το πιο ήρεμο κομμάτι του Divorce Lawyers I Shaved My Head, σε μια στιγμή αναστοχασμού.

O Jarhead! O Wife!

Το 7ο κομμάτι του άλμπουμ σκιαγραφεί μια στιγμή ανεπιθύμητης συνειδητοποίησης, πως τα δύο άτομα δεν είναι σε θέση να (συν)υπάρξουν βάσει των προκαθορισμένων ρόλων που έχει προορίσει η κοινωνία για τα βιολογικά τους φύλα, με τα οποία δεν ταυτίζονται. Το O Jarhead! O Wife! είναι ίσως η επιτομή της θεματικής της αποξένωσης και της απογοήτευσης από την πραγματικότητα του ζευγαριού και του ακροατή συνάμα. Και είναι το κομβικό σημείο όπου η ιστορία αλλάζει ριζικά την πορεία της.

And in the hospital they ask me if I know where your parts go
But I tell them your body isn’t made from skin they know

Hymn / Her

Η ηρεμία ανάμεσα σε δύο καταιγίδες, η νοητή επεξεργασία των νέων δεδομένων.

Divorce Lawyers I Shaved My Head
Πηγή εικόνας: pinterest.com

____ Is Water

Μια θεματική που γίνεται σαφής από την αρχή του Divorce Lawyers I Shaved My Head είναι αυτή της σεξουαλικότητας και του σώματος, ως βίαιες έννοιες. Κάτι που κορυφώνεται στα μισά του άλμπουμ, με αυτό το τραγούδι. Το άτομο που αφηγείται την ιστορία, στο σημείο αυτό, αναρωτιέται κατά πόσο το σεξ είναι μια πράξη προσφοράς ή αρπαγής, άρα μια βίαιη πράξη, συνοψίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπειρία του ως προς το gender dysphoria.

(s)mother

Το (s)mother αποτελεί ίσως μια ύστατη προσπάθεια συνύπαρξης, μια απόπειρα έκφρασης συναισθημάτων. Οι χαρακτήρες στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, συνειδητοποιούν ότι προτιμούν να είναι μαζί. Αλλά, με ποιον τρόπο;

Wild Dogs: Divorce!

Το άλλο μισό του Racehorse: Get Married! ακολουθεί το ζευγάρι να χωρίζει, χορεύοντας στο Cecilia των Simon and Garfunkel. Να ξυρίζει το κεφάλι του, αναιρώντας την μέχρι τότε ταυτότητά του και ξεκινώντας από την αρχή. Μια νεκρική πομπή όσων ήταν και δεν θα ξαναείναι, μια ταφή, στο πίσω μέρος της αυλής, όσων αφήνουν πίσω, χωρίς να τα αποχωρίζονται. Ένα «αποτυχημένο επιστημονικό πείραμα». Τα κόκαλα, εν τέλει, τα έφαγαν τα άλογα.

Πηγή εικόνας: artspace.com

After The Glandolinian War

Το instrumental κομμάτι που ακολουθεί είναι ένας περίπατος ανάμεσα στα συντρίμμια. Ο πόλεμος που ήταν ο γάμος των πρωταγωνιστών, έληξε. Όμοια με τον μυστηριώδη, φανταστικό και σκοτεινό πόλεμο του διηγήματος του Henry Darger. Τι κάνουμε από εδώ και στο εξής;

Carpenter / Rebuild The Body Out Of Birds

Σε ένα ταυτόχρονα μελαγχολικό και -παραδόξως- αισιόδοξο τραγούδι, οι βασικές φωνές ενώνονται, σε μια ένδοξη στιγμή (αυτο)αποδοχής. Η λύση που προτείνεται, είναι ίσως αμφίσημη.

Let’s leave our bodies
Pull our “skin” from these “bones”
And this “house” from these “homes”

1990 Was A Long Year And We Are All Out Of Hot Water

Το Divorce Lawyers I Shaved My Head είναι ένα άλμπουμ για την αναζήτηση (σεξουαλικής) ταυτότητας και σεξουαλικότητας, ένα εγχειρίδιο για το πως να (μην) αγαπάς. Ένα άλμπουμ που μπορεί κανείς να αναλύει επί ώρες, σχετικά με τους συμβολισμούς των πουλιών, των αλόγων, του ξυρίσματος, των οδοντιάτρων. Είναι επίσης ένα indie folk άλμπουμ που μέσα από τον λυρισμό του και την πλούσια, ενίοτε χαοτική, ενορχήστρωσή του καταφέρνει να αποτελέσει συντροφιά για οποιοδήποτε συναισθηματικό και σωματικό ταξίδι. Ιδανικότερα λειτουργεί όταν τα δύο τελευταία εκτελούνται ταυτόχρονα. Και κάπως έτσι επέστρεψα στην Αθήνα.

Για να κλείσω με τα λόγια του ίδιου του συγκροτήματος,

an album that amalgamates sexual histories into a story about a failed marriage between two people of confused genders and identities taking place during a glandolinian war in 1990


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • The Realms of the Unreal: The Afterlife of America’s Strangest Artist. Ανακτήθηκε από cvltnation.com.
  • Jordaan Mason & the Horse Museum. Ανακτήθηκε από spotify.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press //Giving Sight The Project 

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...