Exclusive Content:

Διαβάζω για τους άλλους: «Για να ακούνε τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας»

Όταν η πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός συνάντησε την αγάπη για την λογοτεχνία δημιουργήθηκε ένα πολύτιμο δίκτυο ατόμων που σκοπό έχουν να διεκδικήσουν πρόσβαση στο αγαθό της ανάγνωσης για εκείνους που αδυνατούν. Με μότο «Για να ακούνε τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» αναπτύσσει δράσεις, διαβάζει και ηχογραφεί παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Η Βασιλική Αγγέλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης δέχτηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.

Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του «Διαβάζω για τους άλλους»;

Η ιδέα για τη δημιουργία του Διαβάζω για τους Άλλους προέκυψε στη διάρκεια μιας συζήτησης για λογοτεχνία μεταξύ της Αργυρώς Σπυριδάκη, προέδρου σήμερα του εθελοντικού μας οργανισμού, και του Θοδωρή Τσάτσου, ενός φίλου της που είναι εκ γενετής τυφλός. Στη διάρκεια της συζήτησης αυτής, η Αργυρώ συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά ηχογραφημένα βιβλία για τους τυφλούς, ούτε κάποια μέριμνα ώστε τα βιβλία που εκδίδονται κάθε χρόνο να δημιουργούνται σε ακουστική μορφή. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει μια ομάδα εθελοντών που θα ηχογραφούν ακουστικά βιβλία για ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους.

Οι δράσεις σας δεν περιορίζονται μόνο στα άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Έτσι ακριβώς είναι. Ενώ πρωταρχικός σκοπός του Διαβάζω για τους Άλλους ήταν η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων, πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να φέρουμε τη λογοτεχνία και τη γνώση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους. Οργανώνουμε έτσι σε σταθερή εβδομαδιαία βάση αναγνώσεις σε ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους, σε αναλφάβητους στις φυλακές, αλλά και ατομικές αναγνώσεις σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους.
Υπάρχει κάποια αντίστοιχη οργάνωση στο εξωτερικό με τους ίδιους σκοπούς;

Ενδέχεται να υπάρχει ένας αντίστοιχος οργανισμός και σε άλλες χώρες, αν και δεν έχουμε γνώση κάποιου οργανισμού παρόμοιου με το δικό μας. Ίσως βέβαια σε άλλες χώρες, ορισμένα ζητήματα (όπως η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων) να είναι πιο οργανωμένη διαδικασία.

Πως μπορεί κάποιος να συμβάλλει στο πολύτιμο έργο σας;

Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει τον οργανισμό μας, μπορεί να γίνει εθελοντής συμπληρώνοντας στη φόρμα εγγραφής νέου εθελοντή που θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.giatousallous.gr, ή αν έχει τη δυνατότητα μπορεί να μας βοηθήσει οικονομικά ώστε να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες ως οργανισμός.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της οργάνωσης σας;

Αυτή τη χρονική περίοδο, άμεσος στόχος του εθελοντικού μας οργανισμού είναι να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του πρώτου δικού μας στούντιο ηχογράφησης, όπου οι εθελοντές μας θα ηχογραφούν ακουστικά βιβλία σε μεγαλύτερη ροή παραγωγής.Για τη χρηματοδότηση του στούντιο, είχαμε οργανώσει το τελευταίο εξάμηνο μια μεγάλη καμπάνια crowdfunding, δηλαδή μικροχρηματοδότησης από το κοινό, όπου συγκεντρώσαμε το ποσό που αναζητούσαμε μέσα από δωρεές πολιτών και εταιρειών.

Σε ποιες πόλεις δραστηριοποιήστε αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε μία ομάδα σας, υπάρχει ηλικιακό όριο;

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ηλικιακό όριο ή κανενός άλλου περιορισμός για να ενταχθεί κάποιος στον οργανισμό μας. Αρκεί μόνο η διάθεση να προσφέρει και να δεσμευτεί στις δράσεις μας.

Αν κάποιος θέλει να γνωρίσει από κοντά το έργο σας που θα σας συναντήσει; Η συμμετοχή στις συναντήσεις των εθελοντών είναι ελεύθερη ή χρειάζεται να απευθυνθούμε κάπου;

Οι συναντήσεις εθελοντών γίνονται πλέον πιο αραιά καθώς έχουν αντικατασταθεί με εκπαιδεύσεις εθελοντών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δράσεις. Ωστόσο, όποιος ενδιαφέρεται να μας γνωρίσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή με email στο info@giatousallous.gr

 

Στα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία υπάρχει λίστα με τα βιβλία που χρειάζονται και μπορείτε να αγοράσετε για το «Διαβάζω για τους άλλους» κάποιο απ αυτά και να το αφήσετε στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο. Ένας εθελοντής θα περάσει να το πάρει.

Latest

5 Επιτραπέζια Παιχνίδια για να Παίξετε με την Παρέα σας

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να...

5 Βιντεοπαιχνίδια που μας γυρίζουν πίσω στα 90ς

Η δεκαετία του 90 ήταν μια μαγική περίοδος για...

Πώς να Διαχειριστείτε τη Δυσπραξία στα Παιδιά

Η δυσπραξία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την...

Πώς να Ξεκινήσεις ένα Blog για Κριτικές Ταινιών και Σειρών

Ξεκινώντας ένα blog για κριτικές ταινιών και σειρών μπορεί...

Newsletter

spot_img

Don't miss

5 Επιτραπέζια Παιχνίδια για να Παίξετε με την Παρέα σας

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να...

5 Βιντεοπαιχνίδια που μας γυρίζουν πίσω στα 90ς

Η δεκαετία του 90 ήταν μια μαγική περίοδος για...

Πώς να Διαχειριστείτε τη Δυσπραξία στα Παιδιά

Η δυσπραξία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την...

Πώς να Ξεκινήσεις ένα Blog για Κριτικές Ταινιών και Σειρών

Ξεκινώντας ένα blog για κριτικές ταινιών και σειρών μπορεί...

Πώς να Ξεκινήσετε να Γράφετε Ποίηση

Η ποίηση είναι μια όμορφη και εκφραστική μορφή τέχνης...

5 Επιτραπέζια Παιχνίδια για να Παίξετε με την Παρέα σας

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την παρέα σας. Προσφέρουν διασκέδαση, ανταγωνισμό, και πολλές φορές γέλιο. Στην...

5 Βιντεοπαιχνίδια που μας γυρίζουν πίσω στα 90ς

Η δεκαετία του 90 ήταν μια μαγική περίοδος για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Από τις κλασικές κονσόλες μέχρι τους υπολογιστές, τα παιχνίδια αυτής της...

Πώς να Διαχειριστείτε τη Δυσπραξία στα Παιδιά

Η δυσπραξία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να σχεδιάζει και να εκτελεί συντονισμένες κινήσεις. Η διαχείριση της δυσπραξίας στα...

1 COMMENT

Comments are closed.