Δεν υπάρχει για όλα συγγνώμη

Δεν υπάρχει για όλα τα πράγματα συγγνώμη, βάλτο αυτό καλά μες στο μυαλό σου κι να υπάρχει, δεν υπάρχει δεύτερη φορά για το ίδιο πράγμα. Από μικρά παιδιά μας έλεγαν, «μέτρα μέχρι το δέκα πριν μιλήσεις ή απαντήσεις σε κάποιον» δεν ξέρω πόσοι το έμαθαν, ούτε πόσοι το εφάρμοσαν στην μετέπειτα ζωή τους, αν κρίνω εκ του αποτελέσματος μάλλον ήταν λίγοι!

Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνάνε ότι λένε στους άλλους ή ακόμα χειρότερα να θεωρούν ότι με μια συγγνώμη μπορούν να τα πάρουν όλα πίσω. Που έχει καταλήξει η λέξη «συγγνώμη» αλήθεια; Μια πολυφορεμένη, πολυχρησιμοποιημένη και «μπανάλ» πλέον λέξη, που την λες για να ξεγλιστρήσεις αλώβητος από δύσκολες καταστάσεις, που εσύ δημιούργησες.  Ένα μέσο για να τα έχεις καλά με όλους. Ένα συγχωροχάρτι θα έλεγα χωρίς αξία για να έχεις ήρεμη την συνείδηση σου ότι «στην τελική εγώ την καλή θέληση την είχα, μέχρι και συγγνώμη ζήτησα».

Τι να την κάνει ο άλλος αυτή σου την συγγνώμη; Σκέφτηκες ποτέ ότι δεν είναι γόμα για να σβήσει ότι είπες ή έκανες σε έναν άνθρωπο; Μαθέ λοιπόν ότι τα λόγια δεν γυρνάνε πίσω και ότι οι πράξεις είναι αποδείξεις για τι πιστεύεις πραγματικά για κάποιον. Οπότε μην περιμένεις η συγγνώμη σου να έρθει σαν από μηχανής θεός και με ένα μαγικό ραβδάκι να τα κάνει όλα όπως πριν. Μην ζεις με την ψευδαίσθηση ότι ο άλλος επειδή σε συγχώρησε αυτομάτως ξέχασε κιόλας. Μπορεί η συγχώρεσή του να ήταν το ίδιο ψεύτικη με την συγγνώμη σου.

Καλύτερα λοιπόν είναι να αρχίσεις να μετράς τα λόγια σου περισσότερο και να βουτάς καλά την γλώσσα σου μέσα στο μυαλό σου πριν μιλήσεις. Ακόμα και να μετανιώσεις πραγματικά για κάτι που είπες ο άλλος δεν ξέχνα, γιατί όσα «μπράβο» και να ακούσει θα θυμάται πάντα τον ένα κακό σου λόγο. Δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής γιατί πάντα μένουν χαραγμένα τα κακώς κείμενα μέσα στο μυαλό μας. Ίσως γιατί αυτές οι φράσεις είναι τόσο κενές που κατά κάποιο τρόπο καταφέρνουν να επιπλέουν μέσα σε όλη την υπόλοιπη λαοθάλασσα στιγμών.

Φρόντισε λοιπόν από δω και πέρα, πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να μιλάς. Μην λες πράγματα πάνω στα νεύρα σου που ξέρεις ότι θα πληγώσουν τον άλλον σκεπτόμενος ότι μετά θα ζητήσεις συγγνώμη. Δεν είναι παραθυράκι στον νόμο για να μπορείς να ξεφεύγεις χωρίς συνέπειες για αυτά που έπραξες ή είπες. Η συγγνώμη προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία πριν την ζητήσεις. Είναι η αναγνώριση των λαθών σου, η προσπάθεια επανόρθωσής τους και η υπόσχεση ότι δεν θα τα επαναλάβεις. Μην την ευτελίζεις λοιπόν χρησιμοποιώντας την άσκοπα. Πες την όταν πραγματικά την πιστεύεις!

14

Latest Articles

Διάβασε επίσης...