Exclusive Content:

Daredevil (Κριτική 1ης Σεζόν)

Η εδραίωση των σούπερ-ηρώων στην ποπ-κουλτούρα ήταν ένα αναπόφευκτο γεγονός που μας έδωσε την δυνατότητα να γίνουμε θεατές ιδιαίτερων χαρακτήρων και απρόσμενων ιστοριών. Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες ήρωες που τους δίνεται η ευκαιρία να αποδράσουν από τις σελίδες των κόμικς και να μεταφερθούν σε άλλα εντελώς διαφορετικά μίντια, είτε της τηλεόρασης είτε της μεγάλης οθόνης. Προς το παρόν η χρυσή εποχή αυτών των παραγωγών δεν δείχνει να σταματάει σύντομα, οπότε μου δίνεται και εμένα η ευκαιρία να κάνω μερικά αφιερώματα – αυτό είναι το πρώτο της συγκεκριμένης σειράς – που στοχεύουν στο σχολιασμό της σειράς Daredevil. Στο παρακάτω αφιέρωμα θα αναλυθεί η πρώτη σεζόν της σειράς και έπειτα θα ακολουθήσουν η δεύτερη, η πρώτη σεζόν της σειράς The Defenders και θα ολοκληρωθεί με την τρίτη σεζόν του Daredevil που κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 19 Οκτωβρίου του 2018.

Η πρώτη σεζόν της σειράς Daredevil έκανε πρεμιέρα στις 10 Απριλίου του 2015, διανεμήθηκε από το διαδικτυακό συνδρομητικό κανάλι Netflix και αποτελείται από 13 επεισόδια.

Στην παιδική του ηλικία ο Matthew Murdock έτυχε να είναι θύμα ενός απρόσμενου ατυχήματος που του στέρησε την όραση. Αυτό δεν το εμπόδισε να ασχοληθεί με την δικηγορία και να προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες της Νέας Υόρκης μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Η θέληση του όμως για απονομή της δικαιοσύνης δεν τον αφήνει να μάχεται μόνο εντός του δικαστηρίου αλλά και έξω από αυτό, στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Έτσι, ο Matt Murdock εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του προσέφερε το ατύχημα που του συνέβη, αποφασίζει να συμβάλλει στην προστασία της πόλης, ως υπερ-ήρωας. Στο δρόμο του, όμως, θα βρεθούν ο Wilson Fisk, γνωστός και ως Kingpin, αλλά και η εγκληματική οργάνωση με το όνομα The Hand.

Η πρώτη σεζόν του Daredevil δεν βασίζεται αποκλειστικά σε κάποιο κόμικ ή κάποια γραφική νουβέλα της Marvel αλλά είναι ένας συνδυασμός διαφόρων πηγών – τουλάχιστον όσον αφορά την ιστορία – που αναμιγνύουν διάφορα στοιχεία της μυθολογίας του ήρωα. Η αισθητική προσέγγιση της παραγωγής είναι εύστοχη, διότι καταφέρνουν να προσγειώσουν την σειρά και να ξεδιπλώσουν με αρτιότητα σκοτεινές και ώριμες θεματικές. Έτσι, οι χαρακτήρες παρόλο που ανήκουν στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel – όπου υπάρχουν εξωγήινοι και διάφορα άλλα κοσμικά πλάσματα – καταφέρουν να είναι ανθρώπινοι και απόλυτα καθημερινοί.

Το καστ της σειράς στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι αρκετά καλό και εύστοχα καταφέρνει ο κάθε ηθοποιός να αποδώσει το ρόλο που του δόθηκε. Ιδιαίτερη εντύπωση αφήνει ο Charlie Cox, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του Matthew Murdock ή διαφορετικά Daredevil. Δίνει στον ήρωα που υποδύεται τα κατάλληλα συναισθήματα και σε συνδυασμό με τον πόνο που κρύβει μέσα του καταφέρνει να εξατομικεύσει όλα αυτά που τον βαραίνουν, διευρύνοντας έτσι τον πόθο του για την απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία της πόλης του.

Το ρόλο του βασικού κακού της σεζόν έχει ο Wilson Fisk, τον οποίο υποδύεται με μεγάλη μαεστρία ο Vincent D’Onofrio. Ο ηθοποιός δίνει μια απίστευτη βαρύτητα στον χαρακτήρα του Kingpin, ξεφλουδίζοντάς τον και αποκαλύπτοντας αρκετές πτυχές του χαρακτήρα που ίσως να μην μπορούσαμε να φανταστούμε ότι διαθέτει. Στα μάτια μας δεν ξεδιπλώνεται απλά ένας άνθρωπος που θέλει να κατακτήσει την Νέα Υόρκη, αλλά και μια οντότητα ταλαιπωρημένη από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στις οθόνες μας παρουσιάζεται μια τραγική φιγούρα με βάθος, βαρύτητα και ουσία. Βέβαια, όλα αυτά δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να δικαιολογήσουν την φύση των πράξεών του, όμως μπορούν να μας οδηγήσουν στο να αντιληφθούμε τον σκοπό που το οδηγεί προς τον πολυπόθητο στόχο του.

Συμπερασματικά, η πρώτη σεζόν του Daredevil της Marvel είναι μια χορταστική εμπειρία, γεμάτη καλογυρισμένες σκηνές δράσης, με ιδιαίτερες ερμηνείες αλλά παράλληλα και με ενδιαφέρουσες θεματικές. Η σειρά στοχεύει στα σκοτεινότερα και ωριμότερα στοιχεία της βασικής πηγής έμπνευσης και αυτό φυσικά είναι καλοδεχούμενο. Μπορεί σε μερικά σημεία να είναι σχετικά αργή αλλά εκμεταλλεύεται στο έπακρον το χρόνο που της δωρίζεται, ώστε να στήσει με άρτιο τρόπο τους χαρακτήρες και την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί.

“Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, γιατί είμαι τα μάτια της”.
Daredevil Season 1

Βαθμός: 4,5/5

2

Latest

Οι Voice actors παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χρήση ΑΙ στα παιχνίδια

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς...

10 tips για να γνωρίσετε κόσμο σε ένα πάρτι

Η πλοήγηση στο κοινωνικό τοπίο ενός πάρτι μπορεί να...

Disney: Κρυμμένο χιούμορ για ενήλικες

Οι ταινίες της Disney είναι γνωστές για τις μαγευτικές...

5 Anime του 2000 που πρέπει να παρακολουθήσετε: Αριστουργήματα των αρχών της χιλιετίας

Η δεκαετία του 2000 ήταν μια χρυσή εποχή για...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Οι Voice actors παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χρήση ΑΙ στα παιχνίδια

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς...

10 tips για να γνωρίσετε κόσμο σε ένα πάρτι

Η πλοήγηση στο κοινωνικό τοπίο ενός πάρτι μπορεί να...

Disney: Κρυμμένο χιούμορ για ενήλικες

Οι ταινίες της Disney είναι γνωστές για τις μαγευτικές...

5 Anime του 2000 που πρέπει να παρακολουθήσετε: Αριστουργήματα των αρχών της χιλιετίας

Η δεκαετία του 2000 ήταν μια χρυσή εποχή για...

Steam: Δεν θα υποστηρίζει πλέον τα Windows 7 και 8

Για τους παίκτες PC που χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις των...
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.
spot_imgspot_img

Οι Voice actors παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χρήση ΑΙ στα παιχνίδια

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στη βιομηχανία παιχνιδιών, με εταιρείες όπως η Ubisoft να αναπτύσσουν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για...

10 tips για να γνωρίσετε κόσμο σε ένα πάρτι

Η πλοήγηση στο κοινωνικό τοπίο ενός πάρτι μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά αν δεν είστε αρκετά εξωστρεφής ως χαρακτήρας. Μη φοβάστε όμως, we got...

Disney: Κρυμμένο χιούμορ για ενήλικες

Οι ταινίες της Disney είναι γνωστές για τις μαγευτικές ιστορίες, τους αξέχαστους χαρακτήρες και τα συγκινητικά μηνύματα. Ωστόσο, οι δημιουργοί αυτών των αγαπημένων ταινιών γνωρίζουν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ