Exclusive Content:

Dale Cooper Quartet, dark jazz και γαλλικός καφές

Σε μια μετα-λυντσεϊκή έκρηξη, οι Dale Cooper Quartet βρίσκουν τους εαυτούς τους παγιδευμένους, ή μάλλον, απελευθερωμένους, έξω από τον χωροχρόνο.

Ένα βροχερό βράδυ του μακρινού 2006, στη Βρετάνη της Γαλλίας, πάνω από μερικές κούπες ζεστού γαλλικού καφέ, δημιουργήθηκε ένα dark jazz μουσικό σύνολο ονόματι Dale Cooper Quartet. Experimental και drone ήχοι, ντυμένοι με μελωδίες σαξόφωνου και εθαίρια γυναικεία φωνητικά. Άλλοτε απόκοσμοι και μυστήριοι, ποτισμένοι με τη μυρωδιά βρεγμένου χώματος και κυπαρισσιών. Άλλοτε θερμοί και οικείοι, υπό την ψευδαίσθηση ξύλων που καίγονται στο τζάκι. Το συγκρότημα μας μεταφέρει σε ένα ερεβώδες χειμερινό τοπίο και μας εκθέτει σε έναν κόσμο ρομαντισμού και υπερφυσικού τρόμου. Το μονοπάτι αυτό, βέβαια, το έχουμε ξαναπερπατήσει.

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990, συντελούνται δύο γεγονότα, που καθορίζουν την πορεία της experimental/ jazz μουσικής, αλλά και της τηλεόρασης.

“Damn good coffee”

Ο David Lynch, που σε αυτό το σημείο έχει ήδη εδραιώσει την ταυτότητά του στον χώρο του κινηματογράφου, με τον σουρεαλισμό, τον τρόμο και το μυστήριο ως βασικούς πρωταγωνιστές των ταινιών του, εισβάλει στη μικρή οθόνη. Ανατρέπει τα δεδομένα της και, ιδιαίτερα, τα δεδομένα του τότε πιο διαδεδομένου είδους. Της σαπουνόπερας. Σπάει την τεράστια φούσκα των γλυκανάλατων ρομαντισμών και της άμυαλης κωμωδίας. Και το κάνει δανειζόμενος τα χαρακτηριστικά από αυτά τα δύο είδη και ξεχειλώνοντάς τα έως ότου φτάσουν το άλλο άκρο. Για να ολοκληρώσει τη συνταγή, προσθέτει ό,τι γνωρίζει καλύτερα. Φρίκη, το άγνωστο και μια άρτια ’90s αισθητική. Το αποτέλεσμα είναι το Twin Peaks και τη μουσική του υπόκρουση επιμελείται ο Angelo Badalamenti.

Πηγή εικόνας: connectsavannah.com

Ο Badalamenti αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στην κατασκευή του κόσμου του Twin Peaks. Δημιούργησε ένα soundtrack άμεσα αναγνωρίσιμο, που με τους αργούς, επαναλαμβανόμενους, βελούδινους ήχους πλήκτρων και πνευστών, βυθίζει κάθε ακροατή στην απόκοσμη αυτή βορειοδυτική πόλη της Αμερικής. Πρόκειται για μια ακόμη ιδιαίτερη μουσική προσθήκη στη φιλμογραφία του Lynch, ύστερα από τα πειραματικά μουσικά εγχειρήματα του ίδιου του σκηνοθέτη, που ξεκίνησαν με τους αποπνικτικούς και ενίοτε εφιαλτικούς ήχους του Eraserhead.

“Black as midnight on a moonless night”

Οι μουσικές κεραίες των Bohren & Der Club of Gore δεν άργησαν να πιάσουν τα σήματα του καλλιτεχνικού αυτού ντουέτου. Ορμώμενοι ταυτόχρονα από τη metal και post-metal σκηνή, δημιούργησαν έναν ατμοσφαιρικό, σκοτεινό ήχο. Αποτέλεσαν το πρώτο δείγμα αυτού που ονομάστηκε dark jazz. Οι Bohren κατασκευάζουν έναν καλλιτεχνικό τόπο που προχωρά σε αργή κίνηση και συνορεύει τόσο με τα horror films του Dario Argento και του George Romero, όσο και με τους συγκαιρινούς μουσικούς της hardcore σκηνής.

Στις αρχές της χιλιετίας, η dark jazz γνώρισε μια ξαφνική άνθιση, με τους Dale Cooper Quartet να κυριαρχούν, παρέα με ονόματα όπως Kilimanjaro Darkjazz Ensemble και Heroin and Your Veins. Το όνομα του μουσικού κουαρτέτου, ή άλλοτε συνόλου (καθώς στις συναυλίες εμφανίζεται ως Dale Cooper Quartet & the Dictaphones) είναι άμεσα εμπνευσμένο από τον εμβληματικό πρωταγωνιστή του Twin Peaks. Σε μια μετα-λυντσεϊκή έκρηξη, οι Dale Cooper Quartet βρίσκουν τους εαυτούς τους παγιδευμένους, ή μάλλον, απελευθερωμένους, σε ένα κουτί έξω από τον χωροχρόνο. Σαν αυτό όπου βρέθηκε και ο Dale Cooper στο Twin Peaks: The Return.

Από το ντεμπούτο τους, Parole de Navare, μέχρι τη συνεργασία τους με τους πειραματικούς Wixtes, και έως το πιο πρόσφατο Astrild Astrild, δημιουργούν ένα σύμπαν μονόχρωμο, με άλλη απόχρωση κάθε φορά. Μερικές φορές το παρουσιάζουν από την παραμορφωμένη αλλά πανοραμική ματιά ενός πουλιού (ή, πιο ταιριαστά, μιας κουκουβάγιας). Αλλά ακόμη πιο συχνά μας εντάσσουν ως πρωταγωνιστές. Ανάμεσα σε προπολεμική ’30s jazz, μεταπολεμικά κινηματογραφικά τεχνάσματα τρόμου, γαλλικούς καφέδες, νορβηγικά δάση, υπαρξιακές καταστάσεις και κωμικές καταλήξεις.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • An Interview With Dale Cooper Quartet & The Dictaphones. Ανακτήθηκε από welcometotwinpeaks.com.
  • Dale Cooper Quartet. Ανακτήθηκε από thedalecooperquartet.com.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...