Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 το BeastyPress βρέθηκε στην ΑCEin στην Αθήνα όπου έλαβε χώρα το 2ο Data Mining Academy by CollegeLink. Tρεις εβδομάδες αφιερωμένες σε όσους ήθελαν να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις και πρακτικές, ώστε να ξεκινήσουν την καριέρα τους στην εταιρεία που τους ενδιαφέρει! Εκεί είχαμε να τη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ομιλία της Money Market, εταιρεία-χορηγό του σεμιναρίου, η οποία είχε ανοικτή θέση για τους συμμετέχοντες, καθώς και να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο Co-Founder/CEO της CollegeLink κύριο Γιάννη ‘Ημελο.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Collegelink
Πριν από τεσσεράμισι χρόνια περίπου, αφού τελειώσαμε τις σπουδές,  είχαμε δει μία άλφα δυσκολία στον τρόπο που συνδέεται το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Προκειμένου να βρούμε μια πρακτική ή μια πρώτη δουλειά και γενικά να καταλάβουμε ποιες ευκαιρίες εργασίας υπάρχουν και πως μπορούμε να κυνηγήσουμε κάποιες απ’αυτές κάναμε μια πρώτη έρευνα για να καταλάβουμε ότι από την πλευρά των εταιρειών υπάρχει μια αρκετά μεγάλη δυσκολία στο να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα για τις θέσεις που αναζητούν. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα εργαλείο, το οποίο θα βοηθά στην επικοινωνία των υποφηφίων και των εταιρειών σ’ αυτό το πλαίσιο.
Δουλεύοντας σ’ αυτό το θέμα έχουμε καταλάβει πως χρειάζεται σωστό περιεχόμενο από πλευράς αγγελιών. Συλλέγουμε, δηλαδή, αγγελίες οι οποίες είναι σχετικές με τις σπουδές των υποψηφίων, αυτό που λέμε white collar jobs, θέσεις εργασίας οι οποίες είναι σχετικές με τις ακαδημαϊκές σπουδές. Ωστόσο, χρειάζεται βοήθεια στην απόκτηση των γνώσεων που πρέπει να έχει κάποιος υποψήφιος για να φτάσει να βρει την πρώτη του δουλειά. Γι’ αυτό άλλωστε οργανώνουμε και κάποια σεμινάρια, τα Academies by CollegeLink, που εστιάζουν σε απτά εργασιακά skills, αλλά και στη συνολική καθοδήγηση για την καριέρα π.χ. ένας απόφοιτος του μαθηματικού ποιες ευκαιρίες καριέρας έχει; Οπότε εξηγούμε τις ευκαιρίες καριέρας ανά κλάδο και πως μπορεί να τις διεκδικήσει κάποιος, δηλαδή πως φτιάχνω το βιογραφικό μου, πως προετοιμάζομαι για μια συνέντευξη, τι σημαίνει δουλειά στο data analytics κ.ά.

– Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία αυτού του εργαλείου;
Από προσωπική εμπειρία, διότι τελειώνοντας τις σπουδές, είχαμε δυσκολευτεί αρκετά να βρούμε ένα εργαλείο το οποίο να οργανώνει τα πρώτα σου εργασιακά βήματα και επειδή έχουμε και εμπειρία από εξωτερικό. Εκεί από άποψη θεσμικού πλαισίου κι  ιδιωτικών πρωτοβουλιών τα πράγματα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα απ’ ότι στην Ελλάδα.

– Yπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο;
Ευτυχώς ναι. Σήμερα, εξυπηρετούμε περίπου 25.000 υποψηφίους και 1.500 εταιρείες. Είμαστε μια ομάδα 12 ανθρώπων, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 1.000 άτομα και έχουμε τοποθετήσει πάνω από 2.000 ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, οπότε όλη η δράση μας έχει αντίκρισμα.

– Το σημερινό σεμινάριο τι πραγματευέται;
Στα πλαίσια των δράσεων μας κάνουμε και κάποιες εκπαιδεύσεις σε απτά εργασιακά skills όπως για παράδειγμα στο κομμάτι των data analytics το οποίο έχει αρκετά μεγάλη άνθιση. Έτσι, μέσα σ’αυτό το πλάισιο συνεργαζόμαστε με έναν Διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει 30 παιδιά για την εκπαίδευση τους σε όλο το κομμάτι του data analytics από το θεωρητικό και στατιστικό υπόβαθρο μέχρι το πως μπορούν να τρέξουν αλγορίθμους χρησιμοποιώντας την γλώσσα R με σκοπό στο τέλος να μπορούν να πάρουν ένα date asset, να τρέξουν αλγορίθμους, να ολοκληρώσουν μια ανάλυση η οποία θα τους ζητηθεί στο εργασιακό περιβάλλον. Ουσιαστικά, τα άτομα τα οποία έχουν ήδη ένα σχετικό ακαδημαικό υπόβαθρο θα αποκτήσουν την ουσιαστική γνώση και θα έρθουν πιο κοντά σ’αυτό που θα τους ζητηθεί την πρώτη μέρα στη δουλειά.

Πώς μπορούν να ενημερώνονται όσοι επιθυμούν για τις δράσεις σας;
Οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί, συμπληρώνοντας απλά το e-mail του καθώς και κάποια στοιχεία για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, είτε για αγγελίες, είτε για σεμινάρια στον τομέα της δραστηριότητάς του.

-Εσείς τι έχετε να συμβουλεύσετε όλους τους νέους αποφοίτους που ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας;
Αυτό που καταλαβαίνουμε σιγά σιγά από την εμπειρία μας στο χώρο, είναι ότι πρέπει να κάνουμε πράγματα, να γεμίζουμε το χρόνο μας με εμπειρίες, διότι υπάρχουν ευκαιρίες εκεί έξω απλά πρέπει να κυνηγηθούν με τον σωστό τρόπο και φυσικά πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς τη δική μας φαρέτρα με δεξιότητες. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Ήμελο για το χρόνο του, το CollegeLink και τo ACEin για την φιλοξενία τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.collegelink.gr/