Kαρτούνς αλλά …όχι για παιδιά

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα καρτούν…αλλά όχι μόνο αυτά, αφού και ουκ ολίγοι μεγάλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να παρακολουθούμε μανιωδώς μια σειρά κινουμένων σχεδίων ή μια παιδική ταινία. Θα ήταν αστείο να ξεγελιώμαστε με τη φράση “… Αυτά είναι για μωρά“, μιας και υπάρχουν δεκάδες καρτούνς που ή θα απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες ή θα περνούν λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά.

1) Μπομ Σφουγγαράκης

Ο κίτρινος Μπομπ συγκατοικεί με τον κολλητό του φίλο, ενώ η σχέση τους δε μοιάζει τόσο φιλική, αφού πολλά παιδάκια νομίζουν πως είναι ζευγάρι. Έπειτα, το χιούμορ της σειράς δεν είναι ιδιαίτερα αντιληπτό από παιδιά κάτω των 8 ετών, διότι εμπεριέχει κανόνες φυσικής, μαθηματικών και όχι μόνο. Την επόμενη φορά που θα δείτε Μπομπ σφουγγαράκη, προσέξτε! Εκτός απ΄τους δυο πρωταγωνιστές, τα άλλα πρόσωπα είναι συνήθως σκυθρωπά, νευριασμένα ή λυπημένα.

2) Πέππα το γουρουνάκι

Το αγαπημένο καρτούν των μικρών όχι μόνο κοριτσιών, αλλά και αγοριών, υπάρχει πλέον παντού. Στις τσαντούλες τους, στα παιχνίδια τους, στα μολύβια τους, στα σεντόνια τους… Παντού! Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, το μικρό γουρουνάκι είναι απαγορευμένο, καθώς υποτιμά τη πατρική φιγούρα. Απευθύνονται στο μπαμπά γουρουνάκι με εκφράσεις και λέξεις όπως χαζός και χοντρός. Πέραν τούτου και το λεξιλόγιο δεν αρμόζει σε παιδιά ηλικίας, ανάλογης με αυτήν που στοχεύει το εν λόγω παιδικό.

3) Family Guy

Μια δυσλειτουργική οικογένεια που συνεχώς τρώνε ακατάλληλες για παιδιά τροφές, μιλούν για θανάτους και σατιρίζουν κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, ευτυχώς δεν είχε απήχηση στο Ελληνικό κοινό. Το χλευαστικό χιούμορ και τα Αμερικάνικα προβλήματα προσπαθούν να εισβάλουν και να ταυτιστούν με κάθε οικογενειακό περιβάλλον παγκοσμίως, δίχως ευτυχώς ιδιαίτερη επιτυχία, εφόσον οι κριτικές που απέσπασε ήταν κατά βάση αρνητικές.

4) Zig and Sharko

Ένα όχι και τόσο γνωστό καρτούν που μας έρχεται από τη Γαλλία, μόνο για τους μικρούς μας φίλους δεν είναι. Μια όμορφη και εγωκεντρική γοργόνα έχει σχέση με τον τρομερό καρχαρία που “λιώνει” γι αυτήν. Η σειρά “καυτηριάζει” τα προβλήματα και τις “απειλές” που υπάρχουν σε μια σχέση και φυσικά αυτό δεν αφορά παιδιά. Επίσης ένας σκύλος με ένα καβούρι για φίλο, δε χάνουν ευκαιρία να πιάσουν και να καταβρωχθίσουν τη γοργόνα. Τι μηνύματα περνά αυτό στα παιδιά μας;

5) Rabbits

 

Τα σκανδαλιάρικα και εξωγήινα Ράμπιτς, που κάνουν όλο ζαβολιές τρώνε αποφάγια και χτυπάνε το ένα το άλλο, ξεσηκώνουν τα μικρά ζουζούνια για τα ανάλογα. Τι πρότυπα και τι εικόνες μπορεί να πάρει ένα παιδί όταν βλέπει τόση “κακή δράση”, τόσο παράβαση όλων αυτών των κανόνων που μαθαίνουν απ΄το περιβάλλον τους;

Τα παιδιά ταυτίζονται και επηρεάζονται από καρτούν και παιδικά. Δεν είναι κακό να τα παρακολουθούν, μιας και από αυτά μαθαίνουν και εξερευνούν νέα πράγματα. Είναι όμως υποχρέωση του κάθε γονιού να εποπτεύει τις επιλογές του παιδιού του και να το καθοδηγεί σε οτιδήποτε αρμόζει στην ηλικία του.

3
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...