Exclusive Content:

«Μπορούμε»: Κάθε μέρα προσπαθούμε να σώσουμε όσο γίνεται περισσότερο φαγητό

Εδώ και επτά χρόνια ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Μπορούμε» με σύνθημα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη» έχει βοηθήσει σημαντικά πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Παράλληλα με τις δράσεις του καταπολεμά την κατασπατάληση φαγητού.

Μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, έναν από τους συνιδρυτές του «Μπορούμε» με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για το πως ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας ίδρυσης του, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και την συμβολή του «Μπορούμε» στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του «Μπορούμε»;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2011 από την Ξένια Παπασταύρου η οποία είχε την αρχική ιδέα, το «Μπορούμε» δημιουργήθηκε, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Μετράμε 7 χρόνια τώρα. Ουσιαστικά η αρχική ιδέα προερχόταν από το γεγονός ότι παρατηρούσαμε πως υπάρχει μεγάλη σπατάλη φαγητού εκεί έξω, την ίδια στιγμή (2011-2012) οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας είχαν ανάγκη να λάβουν βοήθεια σίτισης.

Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση ενίσχυσε τα προβλήματα σίτισης;

Το «Μπορούμε» είναι ξεκάθαρα παιδί της οικονομικής κρίσης, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις που ιδρύθηκαν ως απάντηση στις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση. Αυτό ήταν που μας ώθησε με τόσο πάθος να ακολουθήσουμε αυτή την ιδέα. Γιατί προφανώς είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα όταν υπάρχει ανεργία 5% και άλλο όταν είναι 27%.

Πως ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας του «Μπορούμε»;

Ξεκινήσαμε με πολύ πάθος και όρεξη στον ελεύθερο χρόνο μας προσπαθήσαμε να βρούμε αρχικά τρόπους και σημεία που έχουν να δώσουν φαγητό με κοντινούς κοινωφελείς φορείς που έχουν ανάγκη να τα δώσουν στους ωφελημένους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η ραχοκοκαλιά του Μπορούμε με το πρόγραμμα διάσωσης και προσφοράς φαγητού, στην εξέλιξη του είχαμε πάρα πολλούς ανθρώπους που γενναιόδωρα μας στήριξαν, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέχρι ιδιώτες δωρητές και εταιρείες.

Έπειτα από ενάμισι χρόνο προσπαθειών δικτύωσης είχαμε την πολυτέλεια να συνειδητοποιήσουμε ότι έπρεπε να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον να δούμε πως θα σώσουμε περισσότερο φαγητό σε κάθε επίπεδο της τροφικής αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι και το ψυγείο ενός ιδιώτη και ότι υπάρχει ενδιάμεσα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι πως εμείς φτιάξαμε τον μηχανισμό, αλλά η ουσία είναι να μην υπάρχει σπατάλη φαγητού. Στην κοινωνία μας το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει ανάγκη. Για την δική μας οργάνωση αυτό θα ήταν φανταστικό αλλά θέλουμε να μειωθεί η σπατάλη.

Ο 2ος πυλώνας που δημιουργήθηκε, σχετίζεται με δράσεις που αφορούν τα ενημερωτικό κομμάτι δηλαδή πως θα αλλάξουμε την κοινή γνώμη ως προς το θέμα σπατάλης φαγητού και αυτό κάνουμε στις ενημερωτικές καμπάνιες, κάνουμε φεστιβάλ, οργανώσεις και πολύ συχνά παρουσιάσεις. Από τον πυλώνα αυτό το πιο σημαντικό είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει που λέγεται «Μπορούμε στο σχολείο». Τα τελευταία χρόνια έχουν ενημερωθεί περίπου 16.000 παιδιά.

Μηνύματα γεμάτα αυθορμητισμό και έμπνευση από τους μικρούς μας φίλους στα σχολεία που επισκέπτονται με το πρόγραμμα “Μπορούμε στο Σχολείο”

Πόσοι εθελοντές έχουν στηρίξει το όραμα σας;

Μας έχουν στηρίξει πάνω από 1000 εθελοντές σε αυτά τα επτά χρόνια.

Σε ποιες πόλεις δραστηριοποιήστε;

Σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση γιατί εμείς δεν πρέπει να είμαστε παρόντες για να γίνει η δικτύωση του φαγητού. Έχουμε την γνώση των κοινωφελών φορέων και όπου υπάρξει προσφορά βρίσκουμε τον κατάλληλο φορέα. Παντού έχουμε κάνει δικτυώσεις. Υπάρχει και το δίκτυο καταστημάτων Βασιλόπουλος που σε καθημερινή βάση τα 280 καταστήματα του σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν ότι περισσεύει. Αλλά φυσικά το μεγαλύτερο μέρος είναι κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε κάποια ομάδα σας υπάρχει ηλικιακό όριο και που πρέπει να απευθυνθεί;

Έχουμε μία ειδική σελίδα στο boroume.gr στο οποίο υπάρχει μια πολύ απλή φόρμα και κάνουμε στο χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων μια πρώτη εισαγωγική συνάντηση εθελοντών.

Κάποια στιγμή άρχισαν να έρχονται παιδιά από σχολεία baccalaureate, όλοι οι εθελοντές κάθε ηλικίας είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι μια εμπειρία που θα κρατήσει κανείς σε όλη του τη ζωή.

Μια φωτογραφία από την όμορφη πρωτοβουλία των παιδιών από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς που ετοίμασαν νόστιμα σάντουιτς για να τα προσφέρουν μέσω του Μπορούμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Επειδή και τα τρία ιδρυτικά μέλη υπήρξαμε σε όλη μας τη ζωή εθελοντές, κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργείται ο εθελοντισμός στα σχολεία. Όταν πάμε στα σχολεία δεν μιλάμε μόνο για την σπατάλη φαγητού, μιλάμε και για το πόσο όμορφο είναι να προσφέρει κανείς εθελοντικά.

Κλείνοντας, ποια είναι οι άμεσοι στόχοι σας για αυτό το χρονικό διάστημα;

Κάθε μέρα προσπαθούμε να σώσουμε όσο γίνεται περισσότερο φαγητό , από όσα πιο πολλά σημεία γίνεται, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερα σχολεία, επισκεπτόμαστε σχολεία κάθε εβδομάδα, είναι ένα πολύ ενεργό πρόγραμμα.

Το άλλο πολύ σημαντικό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι μια εθνική συμμαχία κατά της παράδοσης τροφίμων, ένα εθελοντικό σύμφωνο ουσιαστικά όλων των εμπλεκομένων στη σπατάλη φαγητού. Δηλαδή ξεκινώντας από τους αγρότες στα χωριά, το υπουργείο περιβάλλοντος, Υγείας, το εμπόριο, τις λαχαναγορές και άλλους εμπλεκόμενους. Ώστε να φτιαχτεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ενημέρωση στην κοινή γνώμη αλλά και να εξετάσουμε πως σε κάθε τομέα της οικονομίας που σχετίζεται μα τα τρόφιμα θα σώσουμε περισσότερο φαγητό.

Είναι πολύ σημαντικό όταν στο ίδιο τραπέζι κάθονται οι παραγωγοί και κάποιο super market, και ακόμη καλύτερα όταν είναι και η πολιτεία. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προωθήσεις διατάξεις που βοηθούν στο ζήτημα της σπατάλης. Είναι κάτι που στοχεύουμε χρόνια αλλά είναι πολύ δύσκολο το κομμάτι της χρηματοδότησης, η ζύμωση έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν από το «Μπορούμε» 181 εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολικές δράσεις όπου συμμετείχαν 5.111 παιδιά, σύμφωνα με την Αναφορά δράσης για το συγκεκριμένο έτος.  

Πάνω από 128 τόνοι φρούτων και λαχανικών σώθηκαν και προσφέρθηκαν το 2018 από λαϊκές αγορές.

View this post on Instagram

Οι ομάδες εθελοντών του Μπορούμε τις προηγούμενες μέρες μοίρασαν ευχαριστήριες επιστολές σε όλους τους πωλητές και παραγωγούς των 20 λαϊκών αγορών με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος "Μπορούμε στη Λαϊκή". Σκοπός της επιστολής ήταν να τους εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία τους και να τους ενημερώσουμε ότι με τη βοήθειά τους σώθηκαν και προσφέρθηκαν πάνω από 73,5 τόνοι φρούτα & λαχανικά από τον Ιανουάριο! #boroume #boroumestilaiki #savingfruitsandvegies #savefood #savingfood #tomatoes #volunteer #volunteering

A post shared by Μπορούμε (@boroume_gr) on

 

 

Latest

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την...

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική...

Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο: Τετάρτη 22 Μαΐου

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο Τετάρτη 22...

Newsletter

spot_img

Don't miss

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την...

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική...

Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο: Τετάρτη 22 Μαΐου

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο Τετάρτη 22...

Βασιλική Καρακώστα – «Τρυγόνα»

Η Βασιλική Καρακώστα ερμηνεύει το παραδοσιακό τραγούδι «Τρυγόνα» που ακούστηκε στην...

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare Σύγχρονο Θέατρο Για 15 παραστάσεις Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανεβάζουν με...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό...

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση Τρίτη 28 Μαΐου | 8:30 μ.μ. | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Συμπαραγωγή | ΕΛΣΟΝ ‒ Μέγαρο Μουσικής...

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you can find 12063 additional Information on that Topic: beasty.gr/boroume-kammia-merida-faghtou-xamenh/ […]

Comments are closed.