Big Little Lies, η νέα μίνι σειρά του ΗΒΟ που δεν πρέπει να χάσετε

Με το καστ να απαρτίζεται από τα μεγάλα ονόματα της Nicole Kidman, Reese Witherspoon και Shailene Woodley, το Big Little Lies ήταν η μίνι σειρά που ανυπομονούσαμε να δούμε. 

H νέα σειρά του HBO, που αποτελείται από 7 επεισόδια, βασίζεται στο ομώνυμο best-seller της Liane Moriarty. Μεταφερόμαστε στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη του Monterey, όπου ακολουθούμε τις φαινομενικά τέλειες ζωές τριών μανάδων να καταρρίπτονται σταδιακά, με τα σκοτεινά τους μυστικά να ξετυλίγονται σε σημείο που καταλήγουν σε φόνο.

Η υπόσχεση ενός αιματηρού φόνου, σύντομα αποσπάσματα από ανακρίσεις που εμπλέκουν τις τρεις πρωταγωνίστριες, απολαυστικές προσβολές από την μία μαμά στην άλλη και ο διχασμός ολόκληρου του σχολείου για ένα παιδικό πάρτι είναι κάποια από τα στοιχεία που μας απορροφούν ταχύτατα μέσα στην ιστορία. Όμως το Big Little Lies είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια σειρά που αφορά κακομαθημένες πλούσιες λευκές γυναίκες ή ένα απλό αστυνομικό μυστήριο που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στις οθόνες μας.

Αυτό που μας απασχολεί είναι ό,τι κρύβεται πίσω από τα κουτσομπολιά όπως η μοναξιά, η στεναχώρια και η σκληρή καθημερινότητα. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ολοκληρωμένοι, αποκαλύπτοντας μας τα ωμά και τα εύθραυστα ανθρώπινα συναισθήματα που τους διατρέχουν. Το βλέπουμε με τον τρόπο που η Madeline (Reese Witherspoon) προσπαθεί να εμπλακεί στις ζωές των άλλων, ώστε να αποφύγει τα δικά της προβλήματα, μέσω της απελπισμένης προσπάθειας της Jane (Shailene Woodley) να τρέξει μακριά από το επίπονο παρελθόν της, που πάντα καταφέρνει να την φτάσει και με το τίναγμα της Celeste (Nicole Kidman) στα αγγίγματα του άντρα της.

Οι θυσίες και οι συμβιβασμοί που απαιτεί ο γάμος, η αγωνία των μανάδων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους πέρα από τον τίτλο τους ως “μητέρα” και ο πόνος των γονιών που βλέπουν τα παιδιά τους να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο και να μην τους χρειάζονται πια, είναι μερικές από τις έννοιες που πραγματεύεται η σειρά. Πρόκειται για επίκαιρα θέματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή και ο θεατής μπορεί εύκολα να ταυτιστεί.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο το Big Little Lies προσεγγίζει την γυναικεία ψυχολογία, καταφέρνοντας να δραπετεύσει από το στερεότυπο περί ανταγωνισμού μεταξύ των γυναικών και να αποδώσει με ρεαλιστικότητα τις σχέσεις τους. Παρατηρούμε πως αντιδράει το μητρικό ένστικτο των πρωταγωνιστριών, την αγνή αγάπη μεταξύ τους και πως με ένα βλέμμα μπορούν να επικοινωνήσουν σε βαθμό που δεν θα κατάφερναν ποτέ με λέξεις, σε απόλυτη ενσυναίσθηση. Σε πολλές σκηνές η σιωπή, η ομιλία των ματιών και η στάση του σώματος είναι ισχυρότερα του διαλόγου.

Όλα αυτά πλαισιώνονται μέσω των εξαιρετικών ερμηνειών, της σκηνοθεσίας του Jean-Marc Vallee (Wild, Dallas Buyers Club) και του μοντάζ. Το Big Little Lies παίζει με την γρήγορη εναλλαγή πλάνων, δείχνοντας μας flash-forwards και τις φαντασιώσεις των ηρωίδων, δημιουργώντας έτσι ένα οπτικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα που σε κρατά σε εγρήγορση και συνοδεύει με επιτυχία το καλογραμμένο σενάριο.

Το Big Little Lies είναι μία δραματική σειρά δίχως υπερβολές με έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Με φεμινιστικά μηνύματα, δίνει έμφαση στις πραγματικές διαστάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων και σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

 

 
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...