Πολλές εκφράσεις και ατάκες χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας. Μερικές από αυτές, ειδικά για τους λάτρεις του παλιού σινεμά, έχουν αντέξει στο χρόνο και έρχονται από τον παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:
1) “Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω”
Το 1965 στη ταινία η “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” , ο Γιώργος Κωνσταντίνου “απειλούσε” τη Μάρω Κοντού, η οποία ήταν η αστεφάνωτη φιλεναδίτσα του, πως άμα σηκώσει κεφάλι, θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει. Και σήμερα όποιος θέλει να φύγει από μια κατάσταση, χρησιμοποιεί την ίδια φράση.
2) “Ξέρεις μάθημα; Ξέρεις…ξέρεις”
Όταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ρωτούσε τη μαθήτρια Αλίκη Βουγιουκλάκη αν διάβασε το μάθημα της, η δεύτερη παρασυρόμενη απ΄τις συμμαθήτριες της απαντούσε “…ξέρεις ξέρεις”. Η ταινία “Χτυποκάρδια στο θρανίο” του Αλέκου Σακελλάριου, έδωσε ρεσιτάλ ατακών όπως… η περιγραφή του προφιτερόλ από τον κύριο Λάβδα.
3) “Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;”
Ακόμη και στις μέρες μας, όποιος θέλει να ειρωνευτεί ή και να σοβαρολογεί επίσης με το βαλάντιό του, εκφράζεται με το “…έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;” Το ίδιο έλεγε και ο προσποιούμενος τον γόη, Κώστας Βουτσάς στη ταινία “Κορίτσια για φίλημα”.
4) Μπορλότοοοο
Η χαρακτηριστική φυσιογνωμία και βραχνή φωνή της Σαπφώς Νοταρά, ηχεί ακόμα να να φωνάζει “Μπουρλότοοο”, όπως και στη ταινία “Αχ αυτή η γυναίκα μου”. Σε καταστάσεις όπως αλλοπρόσαλλες και πλήρους χάους συνηθίζεται να αναφέρεται η λέξη αυτή, αλλά τον στόμφο της Νοταρά, δε μπορεί να τον μιμηθεί κανείς.
5) “Λοιπόν δε ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Είμαστε”
Το 1962, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στη ταινία “ο Ατσίδας”, προσπαθούσε να σπάσει τον πάγο με τη παραπάνω φράση. Στις μέρες μας, το λέμε όταν είμαστε κάπου και δε περνάμε καλά ή βρισκόμαστε σε μια παράταιρη παρέα.
6) “Κύριοι, ο αρραβωνιαστικός μου, ο άνδρας μου”
https://www.youtube.com/watch?v=3mc6SVjh120
Η Τζένη Καρέζη στη ταινία “Μια τρελή τρελή οικογένεια”, άφησε εποχή συστήνοντας τον σύζυγό της Αλέκο Αλεξανδράκη, στον αρραβωνιαστικό της Δημήτρη Καλλιβωκά. Η έκφραση αναφέρεται και σήμερα σε άτομα με πολυτάραχη ερωτική ζωή.
Φράσεις και ατάκες που άφησαν εποχή, που έχουν ενταχθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής, συνεχίζουν να σκορπούν γέλιο, μα και ανάμνηση. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δε θα πάψουμε ποτέ να αγαπάμε τις ταινίες αυτές.
3