Exclusive Content:

«Αγαπημένα» του Άντονι Μπουρντέν από τις εκδόσεις Πεδίο

Το τελευταίο και το πιο προσωπικό βιβλίο του πρόωρα χαμένου διάσημου Αμερικανού σεφ και μύστη των γεύσεων του κόσμου κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πεδίο».

Για τα «Αγαπημένα» του ο Άντονι Μπουρντέν επιλέγει αγαπημένες συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού. Πρόκειται για το «οικογενειακό του βιβλίο συνταγών». Όπως αναφέρει, «αυτά είναι τα πιάτα που μου αρέσει να τρώω και να ταΐζω την οικογένειά μου και τους φίλους μου».

«Αυτό είναι το οικογενειακό μας βιβλίο συνταγών. Αυτά είναι τα πιάτα που μου αρέσει να τρώω και να ταΐζω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Αυτές είναι οι “επιτυχημένες” συνταγές, που έχουν δηλαδή εξελιχθεί με τον καιρό και έχουν διαμορφωθεί με την επανάληψη και τη μακρά –και συχνά επώδυνη– εμπειρία». Άντονι Μπουρντέν
Το «Αγαπημένα» είναι το τελευταίο και το πιο προσωπικό βιβλίο του πρόωρα χαμένου διάσημου Αμερικανού σεφ και μύστη των γεύσεων του κόσμου, ΄Αντονι Μπουρντέν, η αυτοχειρία του οποίου στις 8 Ιουνίου 2018, στα 61 του χρόνια, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά εκείνους που τον θαύμαζαν για τις τηλεοπτικές εκπομπές του.

Ο «ροκ σταρ» της διεθνούς γαστρονομίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, πρώτα ως σεφ και αργότερα ως ταξιδευτής στις γευστικές «ορέξεις» του κόσμου, τις οποίες παρουσίαζε –πάντα εντός του πολιτισμικού τους περιβάλλοντος– στις δημοφιλείς εκπομπές του στο CNN, συγκεντρώνει σε αυτό το βιβλίο τις προσωπικές, αγαπημένες του συνταγές.

Απευθυνόμενος στους αναγνώστες, ο Μπουρντέν διευκρινίζει στην Εισαγωγή του, γραμμένη σε έντονα προσωπικό και συναισθηματικό τόνο, ότι αυτές οι συνταγές δεν έχουν τίποτα το καινοτόμο. Γράφει: «Αν αναζητείτε  μια γαστρονομική ιδιοφυΐα για να σας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας πρωτόγνωρης δημιουργικότητας, ψάξτε αλλού». Και συνεχίζει, δίνοντας το στίγμα του βιβλίου και των συνταγών του: «Ως επί το πλείστον, αυτές τις συνταγές τις έχω ξεσηκώσει από ξεθωριασμένες αναμνήσεις των αγαπημένων της παιδικής ηλικίας μου: πράγματα που με τάιζε η μαμά μου, πράγματα που λάτρευα να τρώω στις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου –το είδος των διατροφικών αναμνήσεων που μου αρέσει να μοιράζομαι με την κόρη μου– μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τα ταξίδια μου, καθώς και κάμποσες σοφίες που έχω αποκομίσει για θέματα όπως το πρωινό ή το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών, παρουσιασμένες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς στρες».

Έτσι, ο Μπουρντέν επιλέγει αγαπημένες συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού (Πρωινό, Σαλάτες, Σούπες, Σάντουιτς, Τα βασικά τού πάρτι, Οι κανόνες των χάμπουργκερ, Ζυμαρικά, Ψάρια και θαλασσινά, Πουλερικά, Ημέρα των Ευχαριστιών, Κρέας, Συνοδευτικά, Επιδόρπια, Ζωμοί, Σάλτσες και ντρέσινγκ), με μια σύντομη εισαγωγή ή ιστορία σε κάθε κεφάλαιο και σε κάθε συνταγή. Εξηγεί αναλυτικά, βήμα προς βήμα, τις συνταγές και τις τεχνικές πάντα με το γνωστό ανεπιτήδευτο, αθυρόστομο και ιδιαίτερα χιουμοριστικό ύφος του.

Το «Αγαπημένα» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο συνταγών ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, αλλά κι ένα βιβλίο γοητευτικό, καθώς ο Άντονι Μπουρντέν συνοδεύει τις διατροφικές επιλογές του και με προσωπικές εξομολογήσεις, είτε στην εισαγωγή είτε στα κείμενα-εισαγωγές των κεφαλαίων. Μεταξύ άλλων, μιλάει για το πόσο μη «φυσιολογική» είναι η ζωή ενός σεφ, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει «φυσιολογικούς» ανθρώπους. «Από τα δεκαεπτά μου και μετά, οι φυσιολογικοί άνθρωποι ήταν οι πελάτες μου (…) Τους κοιτούσα με τη ματιά του επαγγελματία μάγειρα και σεφ – κάποιου, δηλαδή, που δεν είχε οικογενειακή ζωή, που γνώριζε και συναναστρεφόταν μόνο άλλους επαγγελματίες…» Συγκινητικά σχεδόν, αναφέρεται στο πόσο άλλαξε η ζωή του όταν έγινε στα πενήντα του πατέρας και πόσο η πατρότητα τον απάλλαξε από αυτό το «τέρας εγωκεντρισμού» που ήταν, όπως γράφει, πριν.
Πάντως για εκείνον «η καρδιά ενός ανθρώπου ήταν –και παραμένει– μυστήριο», όπως αναφέρει. Το ίδιο μυστήριο παραμένει και η απόφασή του να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του…

Latest

Πάσχα & Ποίηση: Μια περιδιάβαση στις ποιητικές προσεγγίσεις του Πάσχα

Η αρθρογράφος διατηρεί και το προσωπικό της blog: https://medium.com/@nyktairodyteira

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την...

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Πάσχα & Ποίηση: Μια περιδιάβαση στις ποιητικές προσεγγίσεις του Πάσχα

Η αρθρογράφος διατηρεί και το προσωπικό της blog: https://medium.com/@nyktairodyteira

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την...

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική διεύθυνση

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Michael Barenboim | βιολί, βιόλα, μουσική...

Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο: Τετάρτη 22 Μαΐου

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν | βιολοντσέλο Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο Τετάρτη 22...

Πάσχα & Ποίηση: Μια περιδιάβαση στις ποιητικές προσεγγίσεις του Πάσχα

Η αρθρογράφος διατηρεί και το προσωπικό της blog: https://medium.com/@nyktairodyteira

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ: Της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο Θέατρο Σύγχρονο

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ* Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare Σύγχρονο Θέατρο Για 15 παραστάσεις Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανεβάζουν με...

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη στο «Μεταξουργείο» για 15 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό...

1 COMMENT

Comments are closed.