Exclusive Content:

“Αυτές που δεν προλάβατε”: Μια φεμινιστική κωμωδία, ύμνος για την γυναικεία φιλία

Στη ζωηρή καρδιά του σύγχρονου θεάτρου, το “Αυτές που δεν προλάβατε” αναδεικνύεται σε ένα φάρο της φεμινιστικής αφήγησης, συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά το χιούμορ, τον ρεαλισμό και μια δόση φαντασίας.
Το έργο, που ζωντανεύει από την ομάδα b.p.m. (beats per minute) και ανεβαίνει στο Θέατρο Χώρα, έχει γοητεύσει το κοινό, επιτυγχάνοντας μια αξιοσημείωτη σειρά από sold out παραστάσεις από την πρώτη του εμφάνιση την άνοιξη του 2023. Σκηνοθετημένο με εξαιρετική ακρίβεια από τη Δανάη Λιοδάκη και εμπλουτισμένο με την πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, εμβαθύνει στις αμέτρητες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, σεξισμό, καταπίεση και σεξουαλική παρενόχληση – μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας.

Η αφήγηση ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο χιούμορ και την ευαισθησία, τη δράση και την αφήγηση, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή παράσταση που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων παιδικών φίλων που, σε μια τυχαία επανασύνδεση, σχηματίζουν μια μυστική φεμινιστική κολεκτίβα για να καταπολεμήσουν την πατριαρχία.

 

Αυτό που κάνει το “Αυτές που δεν προλαβατε” να ξεχωρίζει είναι η απεικόνιση της γυναικείας φιλίας ως δυναμικής, ισχυρής δύναμης ικανής να αμφισβητήσει τα κοινωνικά πρότυπα. Το έργο αυτό είναι μια σύγχρονη ωδή σε αυτόν τον δεσμό, αντικρούοντας το αφήγημα ότι τέτοιες φιλίες δεν υπάρχουν. Πλέκοντας μια φανταστική ιστορία τεσσάρων γυναικών με πραγματικά περιστατικά από την πρόσφατη πολιτική ιστορία, το έργο μιλάει για τη δύναμη της συλλογικότητας και του γυναικείου δεσμού.

αυτές που δεν προλάβατε
Copyright ©Patroklos Skafidas

Από τη σκοπιά του κοινού, η ενέργεια του έργου είναι αισθητή από την αρχή, αν και αρχικά προκαλεί αμηχανία λόγω της ταυτόχρονης εξέλιξης των τεσσάρων ιστοριών. Ωστόσο, αυτός ο αρχικός αποπροσανατολισμός δίνει σύντομα τη θέση του στην έντονη ανάμειξη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο συνεχές χιούμορ, τους αιχμηρούς διαλόγους και τις εξαιρετικές ερμηνείες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών. Η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το θέμα του σεξισμού -ένα θέμα που συχνά είναι γεμάτο αντιπαραθέσεις και προσβολές- με λεπτότητα και χάρη είναι αξιοσημείωτη. Το έργο δεν κάνει κήρυγμα- αντίθετα, αποκαλύπτει την πραγματικότητα του σεξισμού, καλώντας το κοινό να δει πέρα από την επιφάνεια και να επανεξετάσει τις δικές του αντιλήψεις.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές διαμάχες και συλλογική αναζήτηση του νοήματος, το “Αυτές που δεν προλάβατε” είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση της ομορφιάς της σύνδεσης και της σημασίας του να ορθώνουμε το ανάστημά μας ενάντια στην καταπίεση. Το κάνει αυτό χωρίς να χάνει την ευαισθησία ή το χιούμορ, βασικά στοιχεία που καθιστούν το μήνυμα τόσο προσιτό όσο και εντυπωσιακό. Συνοψίζοντας, το “Αυτές που δεν προλάβατε” είναι ένα κίνημα, ένας εορτασμός της γυναικείας φιλίας και μια λεπτή κριτική του σεξισμού, που δημιουργεί μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία.

Αν θέλετε και εσείς να ζήσετε αυτή την πρωτοποριακή εμπειρία γέλιου και προβληματισμού κλείστε τα εισιτήριά σας άμεσα εδώ!

Πρωταγωνιστούν:

Μαριέλα Δουμπού
Άλκηστις Ζιρώ
Ευσταθία Λαγιόκαπα
Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Αθήνα)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Δευτέρες – 21:00
Τρίτες – 21:00
Διοργάνωση: Νέος Κόσμος Θεατρικές Παραγωγές

Latest

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο,...