Exclusive Content:

Αδηφαγική Διαταραχή: Τι είναι και ποια συμπτώματα έχει;

Η “‘Αδηφαγική Διαταραχή”, στα αγγλικά Binge Eating Disorder ή BED, είναι μια σοβαρή και διαδεδομένη διατροφική διαταραχή από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο συχνά παρεξηγείται ή παραβλέπεται.

Σε αυτό το εκτενές άρθρο, στοχεύουμε να ρίξουμε φως σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, τα συμπτώματά του, τη διάγνωση, τις παρανοήσεις, τη σύγκριση με άλλες διατροφικές διαταραχές, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις πηγές βοήθειας.

Τι είναι η Αδηφαγική Διαταραχή;

Η Αδηφαγική Διαταραχή, που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, είναι η πιο συχνή διατροφική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά σε σημείο δυσφορίας, σε συνδυασμό με αισθήματα απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια της κραιπάλης και έντονα συναισθήματα δυσφορίας, όπως ενοχή, αηδία ή κατάθλιψη μετά.

Σε αντίθεση με τη νευρική βουλιμία, τα επεισόδια αυτά δεν ακολουθούνται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως η κάθαρση, η υπερβολική άσκηση ή η νηστεία.

Διαβάστε επίσης: Δυσπραξία: Τι είναι και πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αδηφαγικής Διαταραχής;

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της αδηφαγικής διαταραχής είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, το αίσθημα αδυναμίας να σταματήσουν να τρώνε ή να ελέγξουν τι τρώνε, το γρήγορο φαγητό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αδηφαγίας, το φαγητό μέχρι να χορτάσουν σε δυσάρεστη κατάσταση, το φαγητό όταν δεν πεινάνε, το φαγητό μόνοι τους λόγω αμηχανίας και το αίσθημα άγχους, ντροπής ή ενοχής για το φαγητό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.

αδηφαγική διαταραχή

Πως μπορώ να διαγνώσω την Αδηφαγική Διαταραχή;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από επαγγελματία ψυχικής υγείας ή γιατρό και περιλαμβάνει εξέταση των συμπεριφορών, των συναισθημάτων και των στάσεων του ασθενούς που σχετίζονται με το φαγητό.

Εργαλεία όπως συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς και σωματικές εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της διαταραχής και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών ιατρικών αιτιών της αδηφαγίας.

Προκλήσεις της Αδηφαγικής Διαταραχής

Η διαβίωση με την αδηφαγική διαταραχή παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Εκτός από τα σωματικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή συχνά παλεύουν με συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα. Μπορεί να βιώνουν συναισθήματα ντροπής, απομόνωσης και κατάθλιψης και αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορεί να διαιωνίζουν τον κύκλο της αδηφαγίας. Επιπλέον, οι κοινωνικές παρανοήσεις και το στίγμα που περιβάλλουν τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να δυσχεράνουν την αναζήτηση βοήθειας.

Αντιμετώπιση της Αδηφαγικής Διαταραχής: Ο ρόλος των ειδικών και οι θεραπευτικές επιλογές

Η υπέρβαση της BED είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και επαγγελματική βοήθεια. Συχνά πρόκειται για μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνει ψυχολόγους, διατροφολόγους και γιατρούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η οποία θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αδηφαγική διαταραχή, τη Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT), τη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT) και τη φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ζώντας ως γονέας ενός παιδιού με Αδηφαγική Διαταραχή

Το να έχεις ένα παιδί με αδηφαγική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους γονείς. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε ένα υποστηρικτικό και μη επικριτικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή επικοινωνία για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες. Η κατανόηση του γεγονότος ότι η αδηφαγική διαταραχή δεν αποτελεί επιλογή αλλά μια σοβαρή ιατρική κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση, γι’ αυτό συνιστάται η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας εάν παρατηρηθούν συμπτώματα αδηφαγικής διαταραχής.

Αδηφαγική Διαταραχή

Αδηφαγική διαταραχή – 10 κοινές παρανοήσεις 

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την αδηφαγική διαταραχή που μπορεί να εμποδίσουν την κατανόηση και τη θεραπεία της διαταραχής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η αδηφαγική διαταραχή αφορά απλώς την υπερκατανάλωση τροφής ή την έλλειψη θέλησης, αλλά πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική διαταραχή που περιλαμβάνει πλήθος παραγόντων.

Θα ασχοληθούμε με τις δέκα πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με την αδηφαγική διαταραχή σε ξεχωριστή ενότητα παρακάτω, ώστε να ρίξουμε φως στην πραγματικότητα αυτής της διαταραχής.

Νούμερο #1

Παρερμηνεία: Η BED αφορά μόνο την υπερκατανάλωση τροφής.

Πραγματικότητα: Η αδηφαγική διαταραχή είναι μια σύνθετη διαταραχή που περιλαμβάνει ακραία συναισθήματα δυσφορίας και απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αδηφαγίας.

Νούμερο #2

Παρανόηση: Η αδηφαγική διαταραχή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης δύναμης θέλησης ή αυτοελέγχου.

Πραγματικότητα: Η BED είναι μια αναγνωρισμένη ψυχολογική διαταραχή και όχι ελάττωμα χαρακτήρα ή έλλειψη θέλησης.

Νούμερο #3

Λανθασμένη αντίληψη: Μόνο τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν αδηφαγική διαταραχή.

Πραγματικότητα: Η BED επηρεάζει ανθρώπους με όλα τα μεγέθη και σχήματα σώματος.

Νούμερο #4

Λανθασμένη αντίληψη: Μόνο οι γυναίκες πάσχουν από BED.

Πραγματικότητα: Οι άνδρες υποφέρουν επίσης από αδηφαγική διαταρχή, αν και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια λόγω του κοινωνικού στίγματος.

Νούμερο #5

Λανθασμένη αντίληψη: Η αδηφαγική διαταραχή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο άλλες διατροφικές διαταραχές.

Πραγματικότητα: Η BED είναι εξίσου σοβαρή με άλλες διατροφικές διαταραχές και μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες σωματικές και ψυχολογικές επιπλοκές.

Νούμερο #6

Παρανόηση: Τα άτομα με BED πρέπει να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα.

Πραγματικότητα: Η αυστηρή δίαιτα μπορεί να επιδεινώσει τις συμπεριφορές αδηφαγίας. Συνιστάται γενικά μια ισορροπημένη, μη περιοριστική προσέγγιση της διατροφής.

Νούμερο #7

Παρανόηση: Η BED μπορεί να θεραπευτεί απλά με την ανάπτυξη μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό.

Πραγματικότητα: Ενώ αυτό αποτελεί μέρος της θεραπείας, η αντιμετώπιση των υποκείμενων συναισθηματικών ζητημάτων είναι επίσης κρίσιμη.

Νούμερο #8

Παρανόηση: Η BED επηρεάζει μόνο τους ενήλικες.

Πραγματικότητα: Η αδηφαγική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.

Νούμερο #9

Παρανόηση: Η BED δεν είναι μια πραγματική διαταραχή, είναι απλώς μια δικαιολογία για να τρώτε.

Πραγματικότητα: Το αδηφαγική διαταραχή είναι μια νόμιμη, διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση.

Νούμερο #10

Λανθασμένη αντίληψη: Η ανάρρωση από την BED είναι αδύνατη.

Πραγματικότητα: Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, η ανάκαμψη είναι δυνατή και εφικτή.

Αυτό το άρθρο στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης κατανόησης της αδηφαγικής διαταραχής, των επιπτώσεών της, της θεραπείας και των τρόπων αντιμετώπισης.

Οι παρανοήσεις σχετικά με την αδηφαγική διαταραχή μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς καθυστερήσεις στην αναζήτηση θεραπείας και αυτό το άρθρο είναι ένα βήμα προς τον μετριασμό αυτού του φαινομένου.

Με τη δημιουργία ευαισθητοποίησης, μπορούμε να υποστηρίξουμε συλλογικά όσους αντιμετωπίζουν την αδηφαγική δαιταραχή, εξασφαλίζοντας ότι θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Σύγκριση της Αδηφαγικής Διαταραχής και της νευρικής βουλιμίας

Η αδηφαγική διαταραχή και η νευρική βουλιμία συχνά συγχέονται λόγω της συνιστώσας της αδηφαγίας που υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: στη νευρική βουλιμία, τα επεισόδια αδηφαγίας ακολουθούνται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως εμετός, υπερβολική άσκηση ή νηστεία για να αντισταθμιστούν οι θερμίδες που καταναλώνονται.

Αντίθετα, αυτές οι συμπεριφορές απουσιάζουν από την αδηφαγική διαταραχή, γεγονός που την καθιστά μια ξεχωριστή και ξεχωριστή διατροφική διαταραχή.

Αδηφαγική Διαταραχή vs Βουλιμία

Ο ρόλος της γενετικής στην Αδηφαγική Διαταραχή

Οι έρευνες υποδεικνύουν μια γενετική σύνδεση με την αδηφαγική διαταραχή. Μελέτες που αφορούν διδύμους και οικογένειες δείχνουν ότι η αδηφαγική διαταραχή είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομική.

Ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την πείνα, την πληρότητα και τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής ενδέχεται να επηρεάζουν την ευαισθησία στην ανάπτυξη της αδηφαγικής διαταραχής. Ωστόσο, τα γονίδια από μόνα τους δεν καθορίζουν αν κάποιος θα αναπτύξει αδηφαγική διαταραχή- οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η δύναμη των υποστηρικτικών κοινοτήτων

Μια υποστηρικτική κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας στο ταξίδι της ανάρρωσης από την αδηφαγική διαταραχή. Οι ομάδες υποστήριξης, τόσο προσωπικές όσο και διαδικτυακές, μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά, να μειώσουν τα συναισθήματα απομόνωσης και να παρέχουν πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Η ενθάρρυνση από άλλους που κατανοούν τον αγώνα της ζωής με την αδηφαγική διαταραχή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία ανάρρωσης.

Προς ένα μέλλον χωρίς στίγμα

Η Αδηφαγική Διαταραχή, όπως και κάθε άλλη ψυχολογική διαταραχή, απαιτεί κατανόηση, ενσυναίσθηση και κατάλληλη θεραπεία. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αμφισβήτηση των παρανοήσεων, μπορούμε να μειώσουμε το στίγμα που περιβάλλει τη BED και να βοηθήσουμε όσους επηρεάζονται από αυτήν να αναζητήσουν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια.

Τονίζοντας τη σημασία της επαγγελματικής βοήθειας

Η επαγγελματική βοήθεια είναι υψίστης σημασίας στο ταξίδι της ανάρρωσης από την αδηφαγική διαταραχή. Ψυχολόγοι, ψυχίατροι, διαιτολόγοι και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της θεραπευτικής ομάδας. Η συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη τους βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των πτυχών της διαταραχής, διευκολύνοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάκαμψη.

Η διασταύρωση της αδηφαγικής διαταραχής και της δυσαρέσκειας για την εικόνα του σώματος

Η δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος συχνά συνυπάρχει με την αδηφαγική διαταραχή, ενισχύοντας έναν φαύλο κύκλο αρνητικής αυτοαντίληψης, συναισθηματικής δυσφορίας και συμπεριφορών αδηφαγίας. Τα άτομα με BED μπορεί να αντιλαμβάνονται το σώμα τους αρνητικά λόγω εσωτερικευμένων κοινωνικών προτύπων ομορφιάς, στιγματισμού του βάρους ή των σωματικών επιπτώσεων των επεισοδίων αδηφαγίας. Αυτή η αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα ντροπής, ενοχής και δυσφορίας, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επεισόδια αδηφαγίας ως μορφή συναισθηματικής αντιμετώπισης.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι, ενώ η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της αδηφαγικής διαταραχής, δεν αποτελεί αναγκαία ή επαρκή αιτία για τη διαταραχή. Δεν βιώνουν όλοι όσοι έχουν αδηφαγική διαταραχήδυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος και δεν έχουν όλοι όσοι έχουν δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος αδηφαγική διαταραχή. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι σύνθετη και ατομική, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της BED.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την αδηφαγική διαταραχή και τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος έχουν δείξει ότι είναι πολλά υποσχόμενες. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για παράδειγμα, στοχεύει στα δυσλειτουργικά διατροφικά πρότυπα και τη δυσαρέσκεια για το σώμα, αμφισβητώντας τις αρνητικές αυτοαντιλήψεις και προωθώντας υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η ενσωμάτωση παρεμβάσεων για την εικόνα του σώματος στη θεραπεία της BED θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τα αποτελέσματα της ανάκαμψης και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία.

Η διασταύρωση της αδηφαγικής διαταραχής και της δυσαρέσκειας για την εικόνα του σώματος υπογραμμίζει τη σημασία των ολιστικών θεραπευτικών προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της εμπειρίας ενός ατόμου. Αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα εικόνας σώματος μαζί με την αδηφαγική διαταραχή, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο συμπονετική, αποδεκτή σχέση με το σώμα μας και τον εαυτό μας, η οποία αποτελεί θεμελιώδες βήμα προς την αποκατάσταση.

Δείτε το σχετικό βίντεο για την Αδηφαγική Διαταραχή

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε ακόμη περισσότερα σχετικά με την αδηφαγική διαταραχή, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:

Με λίγα λόγια

Μόλις τώρα αρχίσαμε να εξερευνούμε το εκτεταμένο θέμα της Αδηφαγικής Διαταραχής. Αναγνωρίζοντας τις πολυπλοκότητες και τις αποχρώσεις της BED, μπορούμε να υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται με αυτήν και να προωθήσουμε μια πιο υγιή, πιο κατανοητή κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Latest

Το Ακρωτήρι του Sharr White: Με την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Δημήτρη Αλεξανδρή

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις της σεζόν, ξεκινά...

«Αμφιβολία»: Πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Δ. Χόρν

Ένα από τα πλέον συζητημένα θεατρικά έργα των τελευταίων...

Newsletter

Don't miss

Το Ακρωτήρι του Sharr White: Με την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Δημήτρη Αλεξανδρή

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις της σεζόν, ξεκινά...

«Αμφιβολία»: Πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Δ. Χόρν

Ένα από τα πλέον συζητημένα θεατρικά έργα των τελευταίων...

Δεν έχασα τίποτα εκτός από αυτά που δεν είχα ποτέ μου

Αυτός θα είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου και...

Η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε την 6ωρη εργασία με μισθό 8ώρου στην Ελλάδα – Όσα δήλωσε ο Ιδρυτής της στο iefimerida

Η ιδέα της εξάωρης εργασίας γεννήθηκε μέσα από μια προσωπική περιπέτεια που σημάδεψε τον εμπνευστή της Κωνσταντίνο Ράικο. Σε ηλικία 31 ετών βρέθηκε να νοσηλεύεται...

Blue Train: Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου ξεκίνησε θριαμβευτικά και συνεχίζει κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στο Θέατρο ΑΛΜΑ!

Το “BLUE TRAIN”, το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, ξεκίνησε την πορεία του στο Θέατρο ΑΛΜΑ θριαμβευτικά, και παρουσιάζεται για...

Το Ακρωτήρι του Sharr White: Με την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Δημήτρη Αλεξανδρή

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις της σεζόν, ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Ιλίσια. Η Μαρία Ναυπλιώτου συναντά τον Δημήτρη Αλεξανδρή, στην παράσταση...