Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο NUTRITION 2023, το οποίο διοργανώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής, υποδηλώνει ότι η αντικατάσταση ορισμένων λιπαρών, όπως η μαργαρίνη ή η μαγιονέζα, με ελαιόλαδο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτων που σχετίζονται με την άνοια. Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών άνοιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έρευνα, με επικεφαλής την Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική υπότροφο στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και των θανάτων που συνδέονται με την άνοια. Η Tessier ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η μελέτη υποστηρίζει τις διατροφικές συμβουλές που προωθούν τη χρήση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, τονίζοντας ότι τέτοιες συστάσεις θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου.
Η άνοια αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τη σκέψη και τη μνήμη σε βαθμό που να δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες. Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, θεωρείται θανατηφόρα λόγω της ανίατης νόσου. Προσβάλλει περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Στη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ή δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς που καλύπτουν τρεις δεκαετίες. Το δείγμα περιελάμβανε 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες, ενώ 4.749 συμμετέχοντες υπέκυψαν στην άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο είχαν 28% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού μαργαρίνης ή μαγιονέζας με ελαιόλαδο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας κατά 8-14%, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής.
Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που πέθαναν από άνοια ήταν πιο πιθανό να φέρουν το γονίδιο APOe4, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ και ωθεί τον οργανισμό να παράγει περισσότερη χοληστερόλη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση της παρουσίας του γονιδίου APOe4.
Αν και η μελέτη είναι παρατηρησιακή και δεν τεκμηριώνει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος, υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματά του για την υγεία της καρδιάς. Ο Tessier υπέθεσε ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του ελαιολάδου μπορεί να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και ενδεχομένως να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Εναλλακτικά, το ελαιόλαδο θα μπορούσε να ενισχύσει έμμεσα την υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Διαβάστε επίσης:
- Η Ubisoft διαγράφει ανενεργούς λογαριασμούς
- Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.