Exclusive Content:

8 και 1 τροποι να αποφύγετε τα κουνούπια

Να ζεί κανείς ή να μη ζεί? Τα κουνούπια καλύτερα να μην ευχόμαστε όλοι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα κουνούπια βρίσκονται σε έξαρση.

 

Τι είναι όμως τα κουνούπια;

Ως κουνούπια περιγράφονται τα δίπτερα που ανήκουν κυρίως σε δύο υποοικογένειες της οικογενείας Culicidae: την Culicinae και την Anophelinae, με περισσότερα από 3. 500 είδη σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έντομα υγειονομικής σημασίας, καθώς προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο αλλά και σε άλλα θηλαστικά. Είναι φορείς λοιμώξεων όπως ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, δάγγειου πυρετού, φιλαρίαση, δυτικού νείλου και αρκετών ιογενών εγκεφαλίτιδων.Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Το κάθε ένα γεννά περίπου 300 αβγά, ενώ η μέση διάρκεια ζωής ενός κουνουπιού είναι από 1 μήνα έως 40 ημέρες.

 

9 τρόποι για να διώξετε μακριά τα κουνούπια :
(1)Απομακρύνετε, αν είναι δυνατόν, αντικείμενα που συγκρατούν νερό, όπως μικρά δοχεία, ποτίστρες ζώων, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, πιατάκια από γλάστρες κ.ά., μέρη δηλαδή όπου συγκεντρώνονται τα συγκεκριμένα έντομα.
(2)Μπορείτε επίσης να σκορπίσετε καρφάκια γαρίφαλου ή φύλλα κυπαρισσιού στα παράθυρα ή στην πόρτα σας. Τα κρατούν, επίσης, μακριά οι μυρωδιές του ξιδιού και του κρεμμυδιού, οι οποίες όμως είναι δυσάρεστες και σε εσάς.
(3)Αν έχετε στον κήπο σας, για καλλωπιστικούς λόγους, μικρές λιμνούλες, βάλτε μέσα ψάρια του γένους Gambusia, τα οποία τρέφονται με προνύμφες κουνουπιών. Θα τα βρείτε σε μεγάλα pet shops.

(4)Τα σκοτεινά ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια. Όταν βγαίνετε, φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα για να μην τα προσελκύετε.
(5)Τα αρώματα που μυρίζουν γλυκά, τα σπρέι μαλλιών και οι λοσιόν για μαύρισμα προσελκύουν τα κουνούπια. Είναι καλύτερο όταν βγαίνετε έξω να αποφεύγετε να φοράτε αρώματα.
(6)Τα κουνούπια μας ανιχνεύουν επίσης από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής μας, (από μέχρι και 20 μέτρα μακριά). Συνιστάται να μην κάνετε δουλειές που κάνουν βαρύτερη την αναπνοή σας επειδή γίνεστε μεγαλύτερος στόχος.
(7)Αποφύγετε τα γλυκά, τα φρούτα όπως οι μπανάνες δεδομένου ότι αυτά μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια.
(8)Εάν ψήνεται στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να απωθήσετε τα κουνούπια.
(9)Φυτέψτε marigold (καλέντουλα) και catnip (νεπέτα)γύρω από το σπίτι σας που λειτουργούν ως φυσική απωθητική ουσία με το άρωμά τους

 

Ιός δυτικού νείλου:

Ας επικεντρωθούμε στον ιό του δυτικού νείλου .Αν και είχε εκμηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων τα έτη 2015&2016 το 2017 παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων εκ των οποίων κάποια περιστατικά δεν είχαν αίσιο τέλος!

 

 

Συνολικά φέτος, 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς, 8 εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης

 

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου, είναι ιός ο οποίος προκαλεί λοίμωξη με σοβαρές συνέπειες. Η σοβαρή μορφή της νόσου είναι εγκεφαλίτιδα – μηνιγγίτιδα και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πήρε το όνομά της αυτό, γιατί καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1937 στο Δυτικό Νείλο, στην Ουγκάντα. Η παγκόσμια εξάπλωσή του ιού όμως, φαινεται να πραγματοποιειται μέσω της παγκόσμιας εξάπλωσης των κουνουπιών.

Μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών.  Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές.Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται. Δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και μόνον σε πολύ μικρό αριθμό έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση κάποιου οργάνου ή μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο.

Χρόνος επώασης (εκδήλωσης) της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου :
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 2-14 μέρες.

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ασυμπτωματική νόσος: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Περίπου το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετούς και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

 

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότεροι από 1% (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα).Το άτομο μπορεί να παρουσιάσει τα πιο κάτω συμπτώματα:πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

 

Διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον του ιού προς το παρόν δεν υπάρχει.Έτσι η πρόληψη μετάδοσης της νόσου, επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια.

 

https://youtu.be/QKQ4qWPLQB0

 

Τι κάνουμε όμως αν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι;

Καταρχάς, δεν πανικοβαλλόμαστε ότι θα κολλήσουμε κάποια σοβάρη νόσο οι πιθανότητες είναι μικρές όπως γνωρίζετε και εσείς απο την εμπειρία σας.Όταν ένα κουνούπι «επιτεθεί» στο δέρμα μας και το τσιμπήσει εμφανίζουμε συμπτώματα έντονου κνησμού και ερυθρότητας στο σημείο. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να το «ξύσουμε», διότι τόσο η φαγούρα θα διαρκέσει περισσότερο όσο και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο μέσα στον οργανισμό μας μέσα από τις μικρές «πληγές» που θα προκαλέσουν τα νύχια μας.Το καλύτερο θα ήταν να τοποθετήσουμε λίγο πάγο πάνω στο σημείο για να ανακουφιστούμε και στη συνέχεια, να εφαρμόσουμε κάποια αντιβιοτική/ αντισταμινική κρέμα ή οποιαδήποτε κρέμα για τσιμπήματα διαθέτουμε.Τέλος, εάν εμφανίσετε και άλλα συμτώματα επισκεφτέιτε άμεσα έναν καλό αλλεργιολόγο.

 

Latest

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan | μπασοβαρύτονος Φανή Αντωνέλου | υψίφωνος                Henriette Gödde | κοντράλτο Βασίλης Καβάγιας | τενόρος                 ...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H προπώληση έχει αρχίσει Η σπουδαία πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου προσκαλεί τον Αχιλλέα Γουάστωρ, διακεκριμένο σολίστ του...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά με ελληνικούς και αγγλικούς...