πηγή εικόνας: empireonline.com

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… να κοιτάς έν ‘άστρο, να ονειρεύεσαι…»

Αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να ξεκινήσω να γράφω για την συγκεκριμένη ταινία. Και ξάφνου, σαν από μηχανής Θεός, το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, ξεπήδησε. Γιατί ο άνθρωπος δεν κρίνεται από την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά από την καθαρότητα της ψυχής του.

– Oh God! It’s not even human.
– If we do nothing neither are we.

Η ταινία The Shape Of Water παρακινεί τον θεατή να δει πέρα από τα όρια της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι αμερικανική δραματική ταινία φαντασίας του 2017, σε σκηνοθεσία Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Η Βανέσα Τέιλορ αναλαμβάνει το σενάριο.

Βραβεία και διακρίσεις

Στα 90ά βραβεία Όσκαρ, η ταινία κέρδισε σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές ήταν: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπης μουσικής και σχεδιασμού παραγωγής, ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες εννέα. Χρυσό Λέοντα, κέρδισε στο 74ο φεστιβάλ της Βενετίας.

Επιπλέον, στις 75ες Χρυσές Σφαίρες, κέρδισε σε δύο κατηγορίες: σκηνοθεσίας και πρωτότυπης μουσικής.

Στα βραβεία BAFTA κέρδισε σε τρεις κατηγορίες: σκηνοθεσίας, πρωτότυπης μουσικής και σχεδιασμού παραγωγής.

Τέλος, στα βραβεία Satellite κέρδισε στις κατηγορίες Α’ Γυναικείου Ρόλου (Σάλι Χόκινς), καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σχεδιασμού παραγωγής.

Υπόθεση

Η Ελάιζα Εσπόζιτο, είναι μια μουγκή κοπέλα που έχει κακοποιηθεί σε μικρή ηλικία. Ζει μοναχικά στην ψυχροπολεμική Αμερική, κάνοντας παρέα με το γείτονά της, Τζάιλς. Εκείνος είναι ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης σε κρίση που έχει περάσει την πρώτη του νιότη. Η Ελάιζα εργάζεται ως καθαρίστρια στο διαστημικό κέντρο της κυβέρνησης που διεξάγει μυστικά πειράματα. Εκεί, θα γνωρίσει ένα αμφίβιο ανθρωπόμορφο ον και η ζωή της θα αλλάξει. Ένας απρόσμενος έρωτας θα θέσει σε κίνδυνο και τους δύο. Ο Συνταγματάρχης Στρίκλαντ θα κάνει τα πάντα για να τους εξαφανίσει.

Διανομή ρόλων

  • Σάλι Χόκινς ως Ελάιζα Εσπόζιτο
  • Μάικλ Σάνον ως Ρίτσαρντ Στρίκλαντ
  • Ρίτσαρντ Τζένκινς ως Τζάιλς
  • Οκτάβια Σπένσερ ως Ζέλντα Φούλερ
  • Νταγκ Τζόουνς ως το αμφίβιο ον
  • Μάικλ Στούλμπαργκ ως δρ. Ρόμπερτ Χοφστέτλερ

Μια ταινία που διαφέρει…

Η ταινία The Shape Of Water ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, κυρίως εξαιτίας τους περίπλοκου είδους της. Είναι μια δραματική ταινία με έντονη δόση ρομαντισμού. Ταυτόχρονα, αγγίζει τα όρια φανταστικού με στοιχεία περιπέτειας και κατασκοπευτικού θρίλερ. Παράλληλα, κάνει αναφορές και σε άλλα είδη, όπως μιούζικαλ (η σκηνή του χορού). Ο Ντελ Τόρο δημιουργεί ένα καινούριο στυλ, στο οποίο υπάρχει χώρος για όλες τις κατηγορίες ταινιών.

Η δύναμη του υδάτινου στοιχείου

Η ταινία ξεκινάει με την καθημερινή ρουτίνα της Ελάιζα. Πρωινό, ντύσιμο, δουλειά. Από συνήθειες της δεν λείπει και η αγαπημένη της, αυτή του αυνανισμού μέσα στη μπανιέρα της. Μια τελείως προσωπική στιγμή, μακριά από την αρσενική ματιά. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, δημιουργεί μια προσθήκη που ίσως θεωρείται προκλητική από πολλούς. Όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθεί όλη η υπόλοιπη ταινία. Η προοικονομία είναι σαφής. Μέσα στο νερό θα βρει τελικά τον έρωτά της και μέσα σε αυτό αργότερα, θα βιώσει τη σαρκική επαφή μαζί του. Η μικρή δόση σεξ μεταξύ ανθρώπου και πλάσματος, σοκάρει, παρόλο που οι έντονες σκηνές αποφεύγονται.

Μια αγάπη κόντρα στους φυσικούς νόμους

Η Ελάιζα είναι μια κακοποιημένη γυναίκα που, λόγω της ιδιαιτερότητάς της να μην μιλάει, περιθωριοποιείται συχνά. Με μονάχα δύο φίλους στο πλευρό της και με μια υποτιμητική για τους άλλους δουλειά, βιώνει τη μοναξιά. Η ζωή της φαίνεται να βυθίζεται σε μια διαρκή ρουτίνα. Και εκεί κάπου, ο έρωτας έρχεται να ταράξει τα νερά. Ένα έρωτας διαφορετικός από όλους τους άλλους. Μια δυνατή αγάπη που πάει κόντρα στα στερεότυπα, στην ηθική, στους νόμους. Το δέσιμο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σε ένα ον, προκαλεί και διχάζει. Όμως για αυτούς τους δύο, ο κόσμος δεν έχει πια σημασία. Γιατί; Γιατί έχουν ο ένας τον άλλον. Γιατί κοιτάζοντας ο ένας τα μάτια του άλλου, βλέπει τον εαυτό του.

”When he looks at me he does not know how Ι am incomplete.”

The Shape Of Water
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Ποιο είναι το πραγματικό τέρας;

Τέρας, θεωρείται οτιδήποτε αποκλίνει από το κανονικό. Στην ταινία όμως, υπάρχει μια πληθώρα τεράτων. Το ανθρωπόμορφο αμφίβιο ον. Η «ατελής» Ελάιζα. Ο ομοφυλόφιλος, γερασμένος Τζάιλς. Η μαύρη Ζέλντα. Όλοι αποτελούν μέρος μιας κοινωνίας που κατακρίνει το διαφορετικό. Εκτός από τον Συνταγματάρχη Στρίκλαντ, που φαινομενικά είναι ο μόνος φυσιολογικός.

Εκείνος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από όλους. Χρησιμοποιεί το ανθρωπόμορφο ον σαν αντικείμενο, στερώντας του κάθε δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο, στην ελπίδα. Είναι ένας μικρός Θεός που εξουσιάζει ζωές.

«Εμείς δημιουργηθήκαμε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Κυρίου. Δεν νομίζετε ότι μοιάζει σαν αυτό ο Κύριος, έτσι δεν είναι;»

The Shape Of Water
Πηγή εικόνας: screencrush.com

Κοινωνικοί προβληματισμοί

Η ταινία The Shape Of Water, ξεχωρίζει. Οι διάλογοι απουσιάζουν από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι και έτσι πολλά κενά καλύπτονται από ένα άλλο δίδυμο. Η πληθωρική Ζέλντα και ο γερασμένος Τζάιλς υπογραμμίζουν όσα χρειάζεται να τονιστούν.

Εκείνη περνάει ώρες συζητώντας με την Ελάιζα τα προβλήματα του γάμου της. Οι ρατσιστικές διαθέσεις των άλλων απέναντί της λόγω χρώματος, ολοένα και πληθαίνουν. Εκείνος εκμυστηρεύεται συνεχώς στην αγαπημένη του φίλη πόσο μόνος νιώθει. Η ομοφυλοφιλική του φύση τον καθιστά φιγούρα του περιθωρίου. Μέλος μιας εχθρικής κοινωνίας που τον απορρίπτει διαρκώς. Σε μια υπαρξιακή κρίση του, τα συναισθήματά του αποκτούν φωνή.

”Sometimes I think I was either born too early or too late for my life.”

The Shape Of Water
Πηγή εικόνας: heraldnet.com

Αυτοί οι διαφορετικοί ως προς τα χαρακτηριστικά τους και ταυτόχρονα μόνοι άνθρωποι συναντιούνται. Και τότε η δύναμη που εκλύεται από την ένωσή τους, μετατρέπεται σε παντοδυναμία.

Το μυστικό της επιτυχίας

Η ταινία The Shape Of Water, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’60, κάνει αναφορές στα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου. Κοινωνικός ρατσισμός και ομοφοβία. Σωβινισμός και φεμινισμός. Σεξουαλική απελευθέρωση, αλλά και παρενόχληση. Επιπλέον προσθέτει και μια δόση πολιτική στο σενάριο.Η Αμερική εναντίον της Ρωσίας, κυβερνητικά μυστικά, όλα εν όψει ψυχρού πολέμου.

Όμως δεν σταματάει εκεί. Σταγόνες μιούζικαλ, συνοδευόμενες από κρυφές επιθυμίες. Άπιαστα όνειρα. Δυνατές φιλίες που ρισκάρουν. Και μια αγάπη διαφορετική από το συνηθισμένο, ένας έρωτας που πηγαίνει κόντρα στα πάντα.

Ο Ντελ Τόρο, καταφέρνει να συνθέσει την τέλεια συνταγή. Και για το τέλος, αφήνει την καλύτερη στιγμή. Μια στιγμή ρεαλισμού μπλεγμένη στα δίχτυα του φανταστικού. Μια εικόνα βγαλμένη από παραμύθι. Μια σκηνή γεμάτη ελπίδα. Ένα ποίημα αφιερωμένο στην πραγματική αγάπη:

”Unable to perceive the shape of You, I find You all around me
Your presence fills my eyes with Your love. It humbles my heart.
For You are everywhere”

The Shape Of Water
Πηγή εικόνας: syfy.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

REVIEW OVERVIEW
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Previous articleSoft Skills Academy 2021: Το πιο διαδραστικό 4ήμερο σεμινάριο ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων επιστρέφει διαδικτυακά για 6η συνεχή χρονιά!
Next articleΚυκλοφορίες Δεκεμβρίου: Drapery Band “Black Loone” // MAZOHA “Μέχρι Που Φτάνουν Τ’ Απωθημένα”
'Σπούδασα στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο καθώς η αγάπη μου για το περιβάλλον εκδηλώθηκε από πολύ μικρή. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ζώα για αυτό και έχω ήδη 3 στο σπίτι μου. Λατρεύω την φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή προς το παρόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Απολαμβάνω να ταξιδεύω διαρκώς καθώς θέλω να γνωρίζω συνεχώς καινούρια πράγματα. Είμαι φανατική οπαδός των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου. Από μικρή μου άρεσε να γράφω δικά μου ποιήματα και να αναλύω κάθε βιβλίο που διαβάζω γιατί με αυτό τον τρόπο ερχόμουν πιο κοντά σε κάτι διαφορετικό. Αγαπημένη συγγραφέας, η μοναδική Αγκάθα Κρίστι.
the-shape-of-water-otan-ta-matia-apoktoun-fwnhΤο The Shape Of Water είναι μια ταινία που εκ πρώτης φαίνεται μυθοπλαστική. Τοποθετώντας έναν εκ τους δύο πρωταγωνιστές ως αποκύημα φαντασίας, διχάζει. Όμως αν κάποιος παρατηρήσει καλύτερα, μια πληθώρα μηνυμάτων εμφανίζεται. Η δυνατή φιλία, η δύναμη της εξουσίας, ο ρατσισμός, αλλά και η αγάπη άνευ ορίων. Είναι μια ταινία που θα προκαλέσει, θα συγκινήσει και θα καθηλώσει.