Νύχτες με τον εχθρό μου
Πηγή: www.empireonline.com

Ένα από τα πιο δυνατά ψυχολογικά θρίλερ, ακούει στον τίτλο «Νύχτες με τον εχθρό μου». Πρόκειται για μια ταινία, στην οποία η Τζούλια Ρόμπερτς περνά το δικό της κοινωνικό μήνυμα, ως Λώρα Μπάρνεϊ, και σπάει κάθε στερεότυπο όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία.

H Λώρα, μια εντυπωσιακή κοπέλα, πασχίζει να επιβιώσει μέσα σε έναν γάμο κι έναν σύζυγο άκρως χειριστικό και ψυχικά επικίνδυνο. Οι ψυχαναγκασμοί του, οι ακραίες αντιδράσεις του και η επιθετική συμπεριφορά του, αναγκάζουν την Λώρα να στήσει ολόκληρο σχέδιο προκειμένου ο σύζυγος της να πιστέψει πως η ίδια είναι νεκρή. Η τέλεια ευκαιρία έρχεται όταν ένας φίλος, τους καλεί σε ιστιοπλοϊκή βραδιά. Εκεί, μέσα στην κακοκαιρία, την νεαρή γυναίκα καταπίνουν τα κύματα. Ο σύζυγος της Μάρτιν την ψάχνει απεγνωσμένα, σε σημείο που θα νόμιζε κανείς πως όντως την αγαπά. Πιστεύοντας πως η γυναίκα του είναι νεκρή, οργανώνει την κηδεία της και ο ίδιος βυθίζεται σε βαρύ πένθος. Στη πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Λώρα, βάση του σχεδίου της σώθηκε και έφυγε μακριά, για να αρχίσει και πάλι να ζει. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν είναι δεδομένο…

Νύχτες με τον εχθρό μου
Πηγή https://www.youtube.com/

Αν υπάρχει θέληση…

Τα πάντα γίνονται! Ο ρόλος της πρωταγωνίστριας είναι γροθιά για όσους ανθρώπους είναι αναγκασμένοι να βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Η Λώρα, για τρία χρόνια και μερικούς μήνες, όπως εξηγεί στη συνέχεια, έζησε την απόλυτη ταπείνωση στα χέρια του αδίστακτου Μάρτιν. Κάθε ημέρα ήταν για αυτήν ένα μαρτύριο, ένα προσωπικό βασανιστήριο. Κι όμως, κάθε χαστούκι, κάθε χτύπημα του, αποτέλεσε για τον χαρακτήρα και την ψυχή της πηγή δύναμης κι ευστροφίας. Πάτησε πάνω στις πληγές και στα τραύματα της καθημερινότητας της και μεταμορφώθηκε σε ένα άγριο θηρίο που αποφάσισε να γραπώσει την ζωή απ’ τα μαλλιά. Είχε μέσα της την θέληση για να ζήσει και ενέργησε όπως μόνο ένας καταπιεσμένος και πληγωμένος άνθρωπος μπορεί. Στην ουσία, η άηχη φωνή της ούρλιαξε «Αφού μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ!».

Η γυναίκα δεν είναι υποχείριο κανενός

Αναχρονιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες, απ’ αυτές που θέλανε την γυναίκα υπό του ανδρός, υποστηρίζανε πως όταν η γυναίκα παντρεύεται είναι αναγκασμένη να ανέχεται και να υποχωρεί σε κάθε ακραία συμπεριφορά του συζύγου της. Με λίγα λόγια, η γυναίκα δεν είχε λόγο, δεν είχε ζωή δίχως άνδρα. Η Τζούλια Ρόμπερτς ως Λώρα, απέδειξε πως ακόμα κι αν στην εποχή μας υπάρχουν τέτοιου είδους πεποιθήσεις, σκοπός κάθε γυναίκας είναι να τις γκρεμίζει και τις κατατάσσει μόνο στο παρελθόν.

Νύχτες με τον εχθρό μου
Πηγή https://www.bol.com/

Σε ένα ανθρωποκυνηγητό δίχως τέλος, η Λώρα και ο Μάρτιν, δημιουργούν το τέλειο θρίλερ. Στιγμές αγωνίας και σκηνές ικανές να σκιαγραφήσουν προσωπικότητες και χαρακτήρες, ζωντανεύουν ένα σύνηθες κοινωνικό δράμα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η μουσική, κερδίζοντας μάλιστα το “BMI Film Music Award” για το έτος 1992. Το «Νύχτες με τον εχθρό μου», βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα της Νάνσι Πράις, ενώ το καστ υπογράφουν η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Πάτρικ Μπέργκιν και ο Κέβιν Άντερσον.


Διαβάστε επίσης: 

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project