Σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 1982 απεβίωσε ο γνωστός σύγχρονος Έλληνας συνθέτης Μάνος Λοΐζος.

Αποτέλεσμα εικόνας για μανος λοιζος

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στην Αλεξάνδρεια.Η καταγωγή του είναι από την Κύπρο,καθώς είχε καταγωγή ο πατέρας του.Από μικρή ηλικία είχε ως ασχολία τη μουσική,καθώς μάθαινε βιολί στην αρχή ερασιτεχνικά και μετά στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.Αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο και έτσι το 1955 ήρθε στην Αθήνα για σπουδές.Γράφτηκε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών αλλά στις αρχές του 1956 την εγκατέλειψε για να φοιτήσει στην Ανώτατη Εμπορική.Επίσης,για ένα μικρό διάστημα φοίτησε στη Σχολή Βακαλό με σκοπό να μάθει ζωγραφική.Το 1960 αποφασίζει και εγκαταλείψει τις σπουδές του για να εργαστεί με στόχο την επιβίωσή του.Ήταν μέλος του ΚΚΕ.Τον  Μάρτιο του 1965 παντρεύεται την Μάρω Λοϊζου όπου αποκτούν και μια κόρη.Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υφίσταται δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Πεθαίνει δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.

Η Σύλληψή Του

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των Αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Την τριετία 1974 – 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Μυρσίνη Λοΐζου: Αγωνίστηκε για να βγει από τη «σκιά» του σπουδαίου πατέρα 

«Δεν είμαι μόνο η κόρη του Μάνου Λοΐζου και της Μάρως»… Στιγματισμένη από το βάρος των ισχυρών προσωπικοτήτων του πατέρα και της μητέρας της, η Μυρσίνη Λοΐζου προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει τη δική της πορεία. Το μεγαλύτερο, ίσως, βήμα στον δημόσιο βίο της είναι η υποψηφιότητας της για ευρωβουλευτής στις εκλογές του Μαΐου. Αν και πάντα άρθρωνε πολιτικό λόγο και προχωρούσε σε πράξεις με πολιτικό συμβολισμό, τώρα είναι η μεγάλη της στιγμή…Κόρη δύο σπουδαίων ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, η Μυρσίνη βίωσε πολλές χαρές αλλά και μεγάλες λύπες τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Σε παλαιότερη συνέντευξή της όταν είχε ερωτηθεί ποιες είναι οι πρώτες μνήμες από τους γονείς της , η απάντησή της ήταν χαρακτηριστική….

ADTECH GmbH (Master default)

«Επειδή όλα αυτά τα βίωνα πολύ, σχεδόν καταθλιπτικά, τις έχω αποβάλλει τις μνήμες».

Ίσως οι δύο πιο τραυματικές στιγμές της παιδικής της ηλικίας ήταν η σύλληψη του πατέρα της μέσα στη χούντα, αλλά και ο χωρισμός των γονιών της, ο οποίος ήταν πολύ οδυνηρός για τη μητέρα της με την οποία έζησε στο ίδιο σπίτι όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι τον θάνατό της.

Οι δύσκολες αυτές στιγμές την οδήγησαν να στον δρόμο της ψυχοθεραπείας. Έπρεπε να «κοιτάξει» μέσα της και να τα βρει με τον εαυτό της. Θεωρεί ότι τα έχει καταφέρει και για το μόνο που μετανιώνει είναι ότι δεν είπε στους γονείς της όλα όσα ήθελε.

Πηγές:

  • https://boro.gr/273568/myrsini-lo-zoy-agonistike-gia-na-vgei-apo-ti-skia-toy-spoydaioy-patera-kai-einai-pleon-etoimi-gia-to-megalo-vima-tis-zois-tis/
  • https://www.sansimera.gr/biographies/296
  • https://www.in.gr/2018/09/17/plus/features/manos-loizos-romantikos-kai-epanastasis/