Υπάρχει μια νύχτα του χρόνου, η οποία διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες. Αν κοιτάξεις τον ουρανό, τη νύχτα αυτή, θα καθρεπτιστεί στα μάτια σου ένα φαινόμενο μαγικό και σπάνιο. Ένα τοπίο ολόμαυρο, μα κάτι το ξεχωρίζει. Tα αστέρια απόψε αποφάσισαν να πλησιάσουν το ένα το άλλο χαρίζοντας μας ένα θέαμα μοναδικό, μα και προσφέροντας στον εαυτό τους μια ευκαιρία να αναδειχθούν όλα μαζί. Τα αστέρια όμως αναφέρονται στους επίγειους αστέρες του Hollywood κι ο ουρανός τους δεν είναι άλλος παρά το Dolby Theatre στο Los Angeles.

Η 91η απονομή των Oscars 2019 έρχεται την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 8 μμ. (3 πμ. 25ης Φεβρουαρίου σε ώρα Ελλάδος). Πολλοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάματος διεκδικούν ένα βραβείο, που αντανακλά το ανεπανάληπτο ταλέντο τους και την αξιοσημείωτη προσπάθεια που κατέβαλαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου τους. Ίσως όμως τα κριτήρια να μην βασίζονται αποκλειστικά στην αξιοκρατία.

Τα Oscars δέχονται σταδιακά πληθώρα κατηγοριών σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις που παρατηρούνται στις υποψηφιότητες. Πλήθος πρωταγωνιστών της βιομηχανίας του θεάματος κατακρίνει την τελετή, η οποία φαίνεται να περιθωριοποιεί Αφροαμερικανούς ηθοποιούς, καθώς και γυναίκες. Το 2016, ανάμεσα σε 414 ταινίες, οι Αφροαμερικανοί ηθοποιοί δεν άγγιζαν το 20% των υποψηφίων και οι Ασιάτες ή Αμερικανοασιάτες υποψήφιοι δεν ξεπερνούσαν το 50%. Το 1/3 εκ των 11.306 ηθοποιών αποτελούν γυναίκες. Μόλις 229 από αυτούς είναι ομοφυλόφιλοι. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι 20 υποψήφιοι άνδρες και γυναίκες για τα βραβεία «Α’ Καλύτερος Ηθοποιός» και «Β’ Καλύτερος Ηθοποιός» ήταν αποκλειστικά λευκοί. Παράδειγμα αποτελεί ο David Oyelowo, ο οποίος χαρακτήρισε αυτή τη διάκριση «ασυγχώρητη», όταν το 2015 περιφρονήθηκε για τον ρόλο του ως Martin Luther King.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα. Πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος για Α’ Ανδρικό Ρόλο ήταν ο Sidney Poitier το 1958. Πέντε χρόνια μετά κέρδισε το ίδιο βραβείο κι ακολούθησαν και επόμενα. Το 1986 ο Dexter Gordon αποτέλεσε τον πρώτο Αφρομερικανό τζαζ μουσικό, υποψήφιο για Α’ Ανδρικό Ρόλο. Δεύτερος ηθοποιός της ίδιας καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός υπήρξε ο Denzel Washington το 2001. Τρία χρόνια αργότερα ο Jamie Foxx έλαβε δύο υποψηφιότητες και τελικά κέρδισε. Υποψήφιος ήταν ακόμα ο Will Smith το 2004.Όσον αφορά τις γυναίκες, η πρώτη Αφροαμερικανίδα υποψήφια για το βραβείο Α’ Καλύτερης Ηθοποιού ήταν η Dorothy Dandridge το 1954, ενώ η μοναδική που βραβεύτηκε ήταν η Halle Berry το 2001. Τον τίτλο Β’ Καλύτερης Ηθοποιού έλαβαν κι άλλες Αφροαμερικανίδες, όπως η Jennifer Hudson κι η Octavia Spencer.

Σχετικά με τις γυναίκες, το 1929, στην πρώτη απονομή η Janet Gaynor βραβεύτηκε ως Α’ Καλύτερη Ηθοποιός. Το 1953, βραβείο έλαβε η Audrey Hepburn, όπως επίσης και η Sophia Lauren 8 χρόνια μετά. Ως καλύτερη ηθοποιός αναδείχθηκε η Barbra Streisand το 1969. Η αγαπημένη σε όλους Meryl Streep βραβεύτηκε το 1982, καθώς και το 2011. Άλλες γυναίκες που κατέκτησαν αυτόν τον τίτλο αποτελούν οι Julia Roberts, Reese Witherspoon, Charlize Theron, Kate Winslet και Cate Blanchett. To 2015 η Patricia Arquette, η οποία πήρε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου αναφέρθηκε στις διακρίσεις των βραβείων.

Στην φετινή τελετή οι διακρίσεις συνεχίζονται, με εξαίρεση τον Mahersala Ali Αφροαμερικανό Υποψήφιο Β’ Ανδρικού Ρόλου και την Μεξικάνα Yalitza Aparacio υποψήφια Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Ακαδημία Κινηματογράφου έδωσε υπόσχεση πως έως το 2020 το ποσοστό των γυναικών αλλά και των μειονοτήτων θα διπλασιαστεί. Ας ελπίσουμε η έναστρη νύχτα κάθε χρόνο να συγκεντρώνει δημοφιλείς αστερισμούς, τους πιο λαμπερούς μα και τους πιο ασυνήθιστους.

1 COMMENT

  1. Σε λιγα χρονια θα λεμε τα αντιθετα.Θα ψαχνουμε λευκο για βραβειο.

Comments are closed.