9 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου

Πως η Παγκόσμια Ταχυδρόμηση άλλαξε την ανθρώπινη επικοινωνία!

Είναι πλέον τόσο εύκολο να επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, ανεξαρτήτου αποστάσεως και συνθηκών. Από τότε που εμφανίστηκε το Ίντερνετ στις ζωές μας τα πάντα στην επικοινωνία έχουν αλλάξει άρδην. Τι συνέβαινε όμως πριν την “Ιντερνετική Επανάσταση”; Πως άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του πλανήτη μιλούσαν και συνεννοούνταν;

Ξεκινώντας απ΄τα αρχαία χρόνια, οι προπάτορες του σημερινού ταχυδρομείου ήταν αυτοί που συνήθιζαν να αποκαλούν Αγγελιοφόρους, δηλαδή οι άνθρωποι που δουλειά τους ήταν να μεταφέρουν μηνύματα, ορισμένες φορές και αντικείμενα. Προστάτης τους, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ήταν ο θεός Ερμής. Γι αυτό και τα ελληνικά ταχυδρομεία χρησιμοποιούν το πρόσωπο του ως σύμβολο.

Συνεχίζοντας στο ελληνικό τοπίο, πριν από το 1821 και την επανάσταση, άρχισε να υπάρχει άμεση ανάγκη από μια υπηρεσία η οποία θα αναλάμβανε και θα στήριζε την αλληλογραφία, αλλά και τη μεταφορά δημοσίων εγγράφων και δεμάτων. Έτσι δημιουργούνται τοπικά ταχυδρομεία, διοικόμενα από άρχοντες ή επιφανής επιχειρηματίες της κάθε περιοχής. Το 1821 επίσης ο Δημήτριος Υψηλάντης προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την αξιοπιστία και το σύστημα μεταφορών γραμμάτων και αντικειμένων, καθώς τα χρόνια εκείνα η φερεγγυότητα δεν ήταν κάτι απόλυτο και σίγουρο. Τα ελληνικά ταχυδρομεία άρχισαν να αποκτούν ισχύ και ουσιαστική υπόσταση γύρω στα 1840. Το 1861, κυκλοφορεί πλέον το πρώτο γραμματόσημο απεικονίζοντας τον Ερμή. Πρόκειται για το πιο σπάνιο γραμματόσημο ακόμη και σήμερα. Το 1869 πάντα πρωτοπόρα τα ελληνικά ταχυδρομεία, παρευρίσκονται στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης που λαμβάνει χώρα στη Βέρνη. Ακολουθεί η ίδρυση της εταιρίας “Ταχυμεταφορές Ελτά” εκσυγχρονίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ανταλλαγές δώρων και τη δημόσια γραφειοκρατία.

 

Κάπως έτσι, ο κόσμος άρχισε να γίνεται ένα “μεγάλο χωριό” μέσα απ΄το οποίο δημιουργούνταν έρωτες, δυνατές φιλίες και ανταλλαγές πολιτισμών, εκμηδενίζοντας κάθε απόσταση και αντιξοότητα. Χάρη στη Παγκόσμια Ταχυδρόμηση ενδυναμώθηκαν δεσμοί αίματος που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν χαθεί, ειδικά στα χρόνια της έντονης μετανάστευσης. Από το 1969 και κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων εορτάζεται στις 9 Οκτωβρίου.

 

Για αποστολές δεμάτων και φακέλων μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο https://blog.weship.gr και στο https://shiplemon.com

 
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...