8+1 λόγοι για να επιλέξεις τη ζωή στο χωριό

Στην εποχή μας,πολλοί νέοι,ιδιαίτερα όσοι σκέφτονται τη δημιουργία οικογένειας, βρίσκονται στο δίλημμα αν πρέπει να επιλέξουν τη ζωή στη πόλη ή την επαρχία. Προφανώς υπάρχουν αρνητικά και θετικά και στις δυο πλευρές,ωστόσο από προσωπική μου εμπειρία μπορώ να εξηγήσω τους λόγους που διάλεξα το δεύτερο και νομίζω δε θα το μετανιώσω ποτέ.
1)Οι ρυθμοί της πόλης πολλές φορές νιώθουμε να μας προκαλούν άγχος,στρες και ένα συνεχές “τρέξιμο” για το τίποτα.Στο χωριό δε θα το δεις αυτό! Οι άνθρωποι εκεί προτιμούν την ησυχία και την ηρεμία που συνεπάγεται η εσωτερική γαλήνη.


2)Όλα αυτά τα καυσαέρια που “εμποτίζουν” την καθημερινότητα αλλά σαφώς και την υγεία μας στη πόλη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Εν αντιθέσει,στην επαρχία η άμεση επαφή με τη φύση έχει αποδειχθεί ένα μικρό μυστικό μακροζωίας και συμβάλλει στη καλύτερη πνευματική και σωματική λειτουργία.

3)Στην επαρχία θα βρεις κάτι που σίγουρα δε μπορείς να βρεις πουθενά αλλού. Τις ένθερμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο πλέον να μπω στο ασανσέρ και να μη πω μια καλημέρα. Η αντικοινωνικότητα μαστίζει στην εποχή μας…

4)Τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την αποκέντρωση.Επιχειρήσεις στα χωριά (κυρίως τουριστικά) πλουτίζουν από τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία,αλιεία και όχι μόνο. Οι μισθοί και οι ευκαιρίες εργασίας στο χωριό ολοένα και αυξάνονται καθώς στη πόλη, τα μόνα που αυξάνονται είναι τα ωράρια εργασίας ενώ οι απολαβές μειώνονται.

5)Κάτι που πραγματικά με τρομάζει στη πόλη είναι η εγκληματικότητα.Σε ανύποπτο χρόνο και τόπο μπορεί να δεις το πορτοφόλι σου να λείπει απ’τη τσάντα σου ή ακόμη και να βρεθείς αντιμέτωπος με κατάσταση κατά την οποία να απειλείται η ζωή σου.Στην επαρχία ο ένας γνωρίζει τον άλλον και αυτό προφανώς προσθέτει μια ασφάλεια στη καθημερινότητα σου.

6)Από τότε που εγκαταστάθηκα στο χωριό έχει αλλάξει τρομερά η ποιότητα της διατροφής μου. Πέρα απ’το μικρό “μπαχστεδάκι” που δεσπόζει στις περισσότερες αυλές,η γεωργία,η κτηνοτροφία και η αλιεία κάνουν πράξη αυτό που λέμε “από τη παραγωγή στη κατανάλωση”.

7)Ένας σημαντικός λόγος που η πόλη κρατά “τα παιδιά της” κοντά της είναι η αγορά.Φυσικά και μπορείς να έχεις οτιδήποτε θέλεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά που ζούμε?Πλέον το εμπόριο μέσω διαδικτύου ανθίζει και μπορείς να έχεις ότι επιθυμείς από όλο τον κόσμο απλά με ένα κουμπί στη πόρτα σου.

8)Αν κάτι διατηρεί τη ταυτότητα μας ενεργή ως λαό,αυτά είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις, κάτι το οποίο προσπαθεί να εξαλείψει η αστική ζωή. Θρησκευτικού και κοινωνικού περιεχομένου συνήθειες αφήνουν το λιθαράκι τους στη επιμορφωτική διαιώνιση του ανθρώπινου είδους.

9)Είναι καθήκον μας να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Και ποιο παιδί δε θα ήθελε κάθε μέρα να παίζει στην αυλή του σπιτιού του και όχι σε ένα μικρό μπαλκονάκι που περιορίζει όχι μόνο το ίδιο το παιδί αλλά και τα όνειρα και την ελεύθερη βούληση του?

8
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...