5+1 Ελληνικές Κωμικές Σειρές… με δραματικό περιεχόμενο

Ελληνικές σειρές… αγαπημένες, που άφησαν εποχή με το χιούμορ τους και οι ατάκες τους χρησιμοποιούνται και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Ορισμένες όμως κωμωδίες που μας έκαναν να γελάσουμε μέχρι δακρύων, δεν είχαν και το πιο χαρούμενο ή ευτυχισμένο σενάριο. Κοινωνικά δράματα, που θα μπορούσαν να είναι βγαλμένα απ΄την απλή καθημερινότητα, στολίστηκαν με “αστείο πνεύμα” και χάρισαν μαγευτικές στιγμές στους θεατές.

1) Στο παρά 5

Κύμα γέλωτος προκάλεσαν τόσο η Ντάλια με τις απορίες της, η Ζουμπουλία με τη χωρική συμπεριφορά της, όσο και η Θεοπούλα με τα αλλοπρόσαλα ενδιαφέροντα της. Η σειρά όμως βασίστηκε στον ομαδικό βιασμό και δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας, καθώς και στην εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού, έπειτα από αρκετά χρόνια. Όπλα, θάνατοι και πληρωμένοι εκτελεστές απασχόλησαν το σενάριο, το οποίο σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτότυπο.

2) Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη

https://www.youtube.com/watch?v=EuCzxWS1p6U

Η αποκορύφωση της σάτιρας και του δράματος παράλληλα, ήρθε με τη σειρά αυτή. Μια μεγάλη “ποικιλία” γυναικών – από θρησκόληπτη μέχρι σατανίστρια και από καθηγήτρια μέχρι τρομοκράτη- σε μια φυλακή με Ευρωπαϊκά πρότυπα, αφηνιάζουν ψάχνοντας να βρουν την ελευθερία, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, αφού ο κάθε άνθρωπος ορίζει διαφορετικά τα όρια και τα περιθώρια της ψυχής του. Πληθώρα από πολιτική και ερωτική διαπλοκή, το κοινό απήλαυσε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του τελευταίου επεισοδίου, με γέλιο και κλάμα συνάμα.

3) Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;

Τέσσερις γυναίκες, διαφορετικής “πάστας” συνατιούνται μετά από χρόνια, με σκοπό την εκδίκηση του βιαστή τους, γεγονός που τις στοιχειώνει απ΄την αθώα παιδική τους ηλικία. Τα ευτράπελα που τις ακολουθούν όμως και το λεπτό χιούμορ των δημιουργών της σειράς, καθορίζει και κατηγοριοποιεί το σενάριο. Δυστυχώς η σειρά σταμάτησε σύντομα, ενώ είχε να δώσει ακόμη πολλά στο ελληνικό κοινό.

4) Μαύρα μεσάνυχτα

Ίσως η μεγαλύτερη μαύρη κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης, τοποθέτησε τους φανς της στα σκοτεινά κυκλώματα της νύχτας και του υποκόσμου , με μεγάλη επιτυχία. Διαμάντια, πανάκριβα σπίτια και πολυτελή αυτοκίνητα γίνονται το “μήλο της έριδος” για της εξέλιξη της πλοκής. Η σειρά ως επί το πλείστον, καυτηριάζει και τα ενδοοικογενειακά προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Ωστόσο το στοιχείο της κωμωδίας δεν έλειψε στιγμη!

5)Ντόλτσε Βίτα

Όταν η μάνα τα φτιάχνει με τον δεσμό της κόρης της, σίγουρα είναι κατακριτέο και αποτελεί ένα κοινωνικό δράμα που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και… στις καλύτερες οικογένειες. Δωσμένο όμως με τόσο χιούμορ και με τη γοητεία του παράνομου έρωτα, πρόκειται για μια απ΄τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές.

6) Εγκλήματα

Άλλη μια μαύρη κωμωδία, με ιδιαίτερο χιούμορ, τα Εγκλήματα, προβάλλουν κάποια θέματα ταμπού, όπως τη πορνεία και τη μοιχεία, με έναν τρόπο κάπως διαφορετικό. Το πένθιμο τέλος της σειράς και οι απεριόριστες βωμολοχίες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται κατακρίθηκαν απ΄την ίσως πιο συντηρητική τότε κοινωνία.

Εν κατακλείδι, τί είναι αυτό που κάνει χαρούμενο τον Έλληνα; Ο συνδυασμός του σκοτεινού με το κωμικοτραγικό στοιχείο είναι σίγουρα κάτι που τελικά έχει πέραση.

3
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...