Ζούμε σε μια εποχή όπου η μαζοποίηση έχει κυριαρχήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποχείρια των ΜΜΕ αλλά και των sosial media. Σ’αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η παιδεία η οποία δυστυχώς είναι ελεγχόμενη. Mε αποτέλεσμα να γεμίζει τον κόσμο με άβουλους ανθρώπους, ανίκανους να σκεφτούν ή να αντιδράσουν σε όσα γίνονται. Η μουσική έχει φτάσει στον πάτο με τραγούδια που δεν έχουν νόημα. Πριν κάποια χρόνια η μουσική είχε ψυχή με τραγουδιστές που είχαν κάτι να πουν και τραγούδια που ξεσήκωναν την μάζα. Κινητοποίησαν… Αφύπνιζαν συνειδήσεις… Είχαν νόημα… Μερικά από αυτά είναι :
1) Working Class Hero – John Lennon / Green Day
Το working class hero αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Ένα εκπληκτικό και συνάμα ανατριχιαστικό κομμάτι που στο άκουσμα του νιώθεις ανάμεικτα συναισθήματα. Στο βιντεοκλίπ των Green Day για το ομώνυμο κομμάτι βλέπουμε πρόσφυγες από το Σουδάν. Οι άνθρωποι διηγούνται όλη την ιστορία τους, τι γινόταν τότε εκεί και τον τρόπο ζωή τους. Νομίζω πως είναι αυτό που λέμε μία εικόνα χίλιες λέξεις. Αντίστοιχα ο Τζον Λένον μέσα από το κομμάτι του ήθελε να επιτεθεί στο κατεστημένο. Τονίζοντας ότι από την στιγμή που γεννιόμαστε μας ορίζουν. Οι κυβερνήσεις δεν μας θέλουν ούτε έξυπνους ούτε ανόητους για να μπορούν να μας ελέγξουν.
2) Another Brick In The Wall – Pink Floyd
To διαχρονικό κομμάτι των Pink Floyd αναφέρεται στα τείχη που υψώνουμε σαν κοινωνία αλλά και σαν μεμονωμένα άτομα. Τείχη που υψώνουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις (εγωισμός, απομόνωση).Καθώς επίσης και στις επαγγελματικές μας σχέσεις (ανταγωνισμός), στους συνανθρώπους μας (ρατσισμός, ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κ.α). Το τραγούδι επίσης αναφέρεται στην μαζοποίηση και την επίδραση της στην κοινωνία. Στην παιδεία, οι καθηγητές κατεύθυναν τα παιδιά και δεν θέλουν να έχουν ελεύθερη βούληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι άβουλα όντα που ότι τους σερβίρουν το τρώνε αμάσητο.
3) Gimme Shelter – The Rolling Stones
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 η Αμερική είχε βυθιστεί στο χάος. Από την μία οι αιματηρές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ και του ψυχρού πολέμου και από την άλλη οι διαδηλώσεις των μαύρων της Αμερικής κατά του κοινωνικού ρατσισμού. Οι Rolling Stones ήρθαν να ταράξουν τα νερά με το τραγούδι τους Gimme Shelter.
Με έντονο πολιτικό στίχο το γνωστό συγκρότημα καταγγέλλει όλα όσα γίνονταν εκείνη την εποχή. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι στίχου του τραγουδιού λένε :
”A storm is threating my very life today if i don’t give some shelter i’m gonna fade away ( Μια καταιγίδα απειλεί την ίδια μου την ζωή σήμερα αν δεν βρω καταφύγιο θα σβήσω σήμερα) και συνεχίζουν στο ρεφραίν λέγοντας : War children it’s just a shot away (Παιδιά, Πόλεμος είναι μια ανάσα μακριά ),” ταξιδεύοντας μας στην φρίκη του πολέμου.
4) Child In Time – Deep Purple
Ένα ακόμα τραγούδι κατά του πολέμου του Βιετνάμ είναι το ανατριχιαστικό Child in time. Το γνωστό κομμάτι όπως και το Gimme Shelter μιλάει για ένα πόλεμο που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Πολλοί Αμερικανοί επαναστάτησαν κατά της κοινωνικής αδικίας και του πολέμου του Βιετνάμ. Έτσι έθεσαν τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία και για έναν ειρηνικό κόσμο.
5) Out In The Fields – Gary Moore and Phil Lynott
Το γνωστό κομμάτι αναφέρεται σε μία σκοτεινή περίοδο της Ιρλανδίας. Η σύγκρουση της Ιρλανδίας ή αλλιώς The Troubles τοποθετείται από το 1960 ως και το 1998. Η ρήξη έγινε ανάμεσα στις δυο πλευρές τους προτεστάντες και τους καθολικούς. Οι πρώτοι ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δεύτεροι να ανεξαρτητοποιηθεί και να ανήκει στην Ιρλανδία. Μετά από 30 χρόνια αιματηρών διαδηλώσεων, βομβιστικών επιθέσεων, βίαιων επεισοδίων και τρομοκρατικών χτυπημάτων, ήρθαν σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.