5 Τύποι πελατών σε ψυλικατζίδικα (και όχι μόνο)

Φέτος το καλοκαίρι, εκτός από το ότι κάνω διακοπές, δουλεύω και σε  ψιλικατζίδικο – μινι μαρκετ. Όχι μόνο εγώ, πολλά άτομα της γενιάς μας βρίσκουν καλοκαιρινή δουλειά στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών και όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες φορές νορμάλ καταστάσεις και άλλες πιο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ άτομα. Ακολουθεί λοιπόν μια λίστα με τους 5 πιο κοινούς τύπους πελατών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας.

 

O Casual

O Casual είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Μπαίνει μέσα ρίχνει και μια καλησπέρα, παίρνει αυτό που θέλει και έρχεται στο ταμείο. Ίσως σου χαμογελάσει και λίγο καθώς γίνετε η συναλλαγή, σε χαιρετά ευγενικά και φεύγει. Καμιά παρεξήγηση, κανένα δράμα, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, αυτός πήρε αυτό που ήθελε και εμένα τα νεύρα μου δεν ταράχτηκαν καθόλου!

Ο Flash

Ο Flash μπαίνει μέσα λες και είναι στην μέση μαραθώνιου, τρέχει στο ψυγείο παίρνει τον καφέ του, και πριν καλά καλά κλείσει την πόρτα του ψυγείου σου φωνάζει τι τσιγάρα θέλει ενώ παράλληλα βγάζει το 10ευρο από την τσέπη, το αφήνει στο ταμείο και σου λέει “κράτα τα ρέστα” και εξαφανίζετε από μπροστά σου λες και διακτινίστηκε σε παράλληλο σύμπαν. Μακάρι να είσαι καλά όπου και να βρίσκεσαι αγαπητέ μου.

 

Ο Μεθησμένος

Ο συγκεκριμένος πελάτης αναγκαστικά πρέπει να χωριστεί στα 2 αφού υπάρχουν οι ευγενικοί μεθυσμένοι και οι άξεστοι.

Έτυχε να έχεις βάρδια σαββατόβραδο και η βραδιά κυλά ήρεμα μέχρι τις 3-4. Έλα όμως που ο υπόλοιπος κόσμος ήταν έξω και το γλεντούσε πίνοντας τα ξίδια του… Μόλις το ρολόι γυρίσει 4 μπαίνεις σε αμυντική στάση και περιμένεις τον πρώτο πελάτη ο οποίος μπαίνει μέσα παραπατώντας.

Ευγενικός

Από μέσα σου παρακαλάς να μην είναι μεθυσμένος ή έστω αν είναι τύφλα να μπορέσει να συνενωθεί εύκολα και γρήγορα και να πάει να κοιμηθεί. Με αρκετή δυσκολία βρίσκει τα πόδια του και στέκετε μπροστά σου και βλέπει λίγο το κενό. Ωχ, λες από μέσα σου, δυσοίωνο μήνυμα αυτό, για να δούμε τι θα δούμε. Τελικά φάνηκες τυχερός αφού καταλαβαίνει που βρίσκετε κατευθείαν και ζητά τα τσιγάρα του και πάει στο καλό του Θεούλη.

Αγενής

Είπαμε ρε φίλε, βγήκες, ήπιες τις ποτάρες σου, έκανες τα γλέντια σου, και έγινες τύφλα. Εγώ τι σου έφταιξα βραδιάτικα να έρχεσαι και να αναστατώνεις την ηρεμία μου και τους υπόλοιπους πελάτες με την παραφωνία σου και το θράσος σου. Να θέλεις να σε εξυπηρετήσω πρώτο με την δικαιολογία ότι είσαι τύφλα και πρέπει να πας σπίτι να κοιμηθείς γιατί θα λιποθυμήσεις εδώ. Πήγαινε κοιμήσου και παίρνεις αύριο το πρωί τσιγάρα, αφού το ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα καταφέρεις καν να ανοίξεις το πακέτο, κι εμείς τα ζήσαμε αυτά.

Ο τηλεφωνητής

Ο τύπος απλά είναι αλλού. Μιλάει στο τηλέφωνο και στέκεται μπροστά στο ταμείο έχοντας την απαίτηση να ξέρεις τι θέλει. Και εκεί που τον βλέπεις στα μάτια προσπαθώντας να διαβάσεις την σκέψη του, σου ψιθυρίζει ” ένα μαλμπορο λάιτ”. Του δίνεις τα τσιγάρα και απαντάς ψιθυριστά “4,80” αλλά αυτός δεν ακούει και απ’οτι φαίνεται ούτε βλέπει την τιμή. Επαναλαμβάνεις ψιθυριστά την τιμή και απλά ρίχνει ένα ” Ε?!?” και απλά απαντάς εξίσου δυνατά “4,80!!”. Σε πληρώνει γελάει και λίγο και φεύγει. Καλά ρε φίλε, αφού μπορούσαμε να μιλήσουμε δυνατά εξ αρχής γιατί μου ψιθύρισες?

O έφηβος

Αυτός ο πελάτης μπαίνει μέσα και δύο είναι τα σενάρια που θα ακολουθήσουν.

1- Θα πάρει ένα χυμό από το ψυγείο και ίσως ζητήσει δειλά- δειλά ένα πακέτο τσιγάρα τα οποία ισχυρίζεται πως είναι του μπαμπά του. (Oh good old days)

2- Θα μπει μέσα και θα νιώσεις το ψιλικατζίδικο να γεμίζει εφηβικά νεύρα και αναρχία. Έρχεται με ΘΡΑΣΟΣ στο ταμείο και σου λέει ” Ένα πακέτο MARLBORo”. Γελάς λίγο από μέσα σου γιατί ξέρεις ότι έχεις την δύναμη να μην του το πουλήσεις, αλλά του το δίνεις τελικά επειδή αν δεν πάρει από εσένα θα πάει από αλλού. Όχι τιποτ’αλλο, απλά έτσι δημιουργείς μακροπρόθεσμους εθισμένους πελάτες. 🙂


Αυτοί ήταν μερικοί από τους καθημερινούς ανθρώπους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά ο εργαζόμενος λαός. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι, άλλοι πιο κουλ, άλλοι πιο αστείοι και άλλοι που απλά θέλεις να τους ρίξεις τα ρέστα στην μύτη. Ίσως υπάρξει και ένα part-2 ποτέ δεν ξέρεις.

ΕΣΥ ΟΜΩΣ? ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ?

1
Ανδρέας Ποταμίτης
Hey there! Είμαι ο Αντρέας και μου αρέσει να γελάω, γιατί ως γνωστό το χαμόγελο δίνει ζωή! Κατάγομαι από την γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, την Κύπρο, αλλά τώρα ξεκίνησα σπουδές στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο. Έχω βάλει στόχο να κάνω τον κόσμο να χαμογελά και να βλέπει πάντα την “φωτεινή πλευρά της ζωής” όπως λένε και οι “φίλοι” μας τα «Μακρινά Ξαδέρφια».

Latest Articles

Διάβασε επίσης...