Exclusive Content:

5 Ρεαλιστικοί Στόχοι για το 2024

Λίγες μέρες μετά την αλλαγή του έτους. Και ξέρω! Έχεις κιόλας από την προηγούμενη εβδομάδα βάλει τους νέους στόχους για το 2024.

Μπορώ μάλλον να φανταστώ πώς εξελίχθηκε η κατάσταση. Περίμενες με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα. Ήρθαν, πέρασαν, πιθανότατα δεν ήταν καν όπως τα φαντάστηκες. Εν τω μεταξύ εσύ ξέφυγες λίγο ή πολύ με το φαγητό και το αλκοόλ, απογοητεύτηκες από τις θερμίδες που ενδεχομένως κατανάλωσες και φυσικά με το πλάνο που προφανώς δεν λειτούργησε όπως σε είχαν πείσει ότι θα πάει. Για άλλη μια χρονιά…

Γιατί στην πραγματικότητα φίλη μου, είτε ήσουν με όλους αυτούς που αγαπούσες και ήθελες, είτε όχι, τα Χριστούγεννα δεν είναι ποτέ αυτό που σου πλασάρουνε οι ταινίες και τα social media. Και είναι πολύ λογικό, γιατί είναι κατά βάση ανέφικτο. 

Ωστόσο εσύ στεναχωρημένη και απογοητευμένη που για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα δεν ήταν όπως τα φαντάστηκες έχεις αρχίσει ήδη από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς να σκέφτεσαι τους στόχους για το νέο έτος. Έχεις ήδη κάνει απολογισμό, έχεις σκεφτεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να ξανακάνεις και έχει προφανώς σχεδιάσει με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια τη νέα σου αρχή και τους στόχους σου.

Ποια αρχή καλέ; Τι είσαι; Μηχανή που ξεκινάει και σταματάει; Ρομπότ που το προγραμματίζουν και κάνει ό,τι χρειαστεί για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Τελικά έχεις ποτέ αναλογιστεί ότι οι στόχοι που θέτεις κάθε χρόνο είναι μόνο η επιφάνεια αυτού που πραγματικά χρειάζεσαι και επιθυμείς;

Στο παραπάνω story ίσως να είδες κάποιες πτυχές του χαρακτήρα και των σκέψεών σου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είμαι σίγουρη όμως ότι για να άνοιξες ένα άρθρο με στόχους για το νέο έτος κάτι σε τσίγκλισε να το κάνεις. 

Παρακάτω προτείνω 5 ρεαλιστικούς στόχους για το 2024. Για να είμαι ακριβής και σωστή νομίζω ότι το σωστό είναι 5 προβληματισμοί και όχι στόχοι για το 2024. 

Και κάτι ακόμη προτού αρχίσω να απαριθμώ… Ξέρεις γιατί τους ονόμασα ρεαλιστικούς; Γιατί είναι! Γιατί οι άνθρωποι που βάζουν νέους στόχους στην αρχή κάθε νέου έτους δεν τους τηρούν σχεδόν ποτέ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Διάβασα ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει με αποτέλεσμα να απογοητεύονται. 

Οπότε διάβασε παρακάτω τη γνώμη μου και αν θες γράψε στα σχόλια, αν τους θεωρείς ρεαλιστικούς ή όχι. Και αν σε προβλημάτισαν ή σε κινητοποίησαν να σκεφτείς έστω και ελάχιστα διαφορετικά…

2024

5 Ρεαλιστικοί Στόχοι για το 2024

#1 Σταμάτα να αυτό-μαστιγώνεσαι και να αισθάνεσαι λίγη

Ξέρω πόσο πολύ θες να πετύχεις το New Year New Me κάθε χρόνο. Ξέρω πόσο λαχταράς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να υλοποιήσεις τους πολυπόθητους στόχους σου. Όμως όπως σου λέω και παραπάνω οι στόχοι για τη νέα χρονιά σχεδόν πάντα μένουν απραγματοποίητοι και τους τρώει το σαράκι. Μην θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου ένοχο και μην τον τιμωρείς επειδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που είχες εξαρχής στο μυαλό σου. Είναι όχι μόνο λογικό αλλά και αυτονόητο ότι δεν θα το καταφέρεις.

Προβληματίσου λοιπόν πρώτα απ’ όλα πάνω σε αυτό. Είναι λογικοί οι στόχοι που έθεσες για τη νέα χρονιά; Είναι πραγματοποιήσιμοι; Είναι εφικτοί ή ξεπερνούν τα όριά σου; Και φυσικά το να ξεπερνούν τα όριά σου δεν είναι κακό, είναι κακό όμως το να ΑΠΑΙΤΕΙΣ από τον εαυτό σου να κάνει άλματα και να υπερβεί εμπόδια που δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη μόνο και μόνο επειδή μπήκε το νέο έτος. 

Μην αισθάνεσαι λοιπόν λίγη που κατά πάσα πιθανότητα δεν κατάφερες να εκπληρώσεις τους στόχους του 2024. Προβληματίσου και σκέψου γιατί αισθάνεσαι λίγη που δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους που βρίσκονται γραμμένοι σε ένα χαρτί. Γιατί σε καταπλακώνει η αδυναμία να βάλεις τικ σε κάποια μπούλετς που έχεις καθορίσει. Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη…

#2 Κάνε αυτό που νιώθεις

Το «κάνε αυτό που νιώθεις» είναι πολύ παρεξηγημένη έννοια. Δεν σου λέω σε καμία περίπτωση να αρχίσεις να βρίζεις όσους σου σπάνε τα νεύρα. Ή να παρατήσεις τη δουλειά σου επειδή δεν σου αρέσει αρκετά και νιώθεις ότι είσαι καλλιτέχνης. Ή να ξοδέψεις όλες σου τις οικονομίες για ένα ταξίδι στην Αμερική. Όχι! Αυτό δεν είναι στόχος! Ούτε είναι ρεαλιστικός! Αυτό είναι καταστροφή.

Μια ρεαλιστική προσέγγιση του «κάνε αυτό που νιώθεις» είναι να σταματήσεις να καταπιέζεσαι και να επιβάλλεις στον εαυτό σου συναισθήματα και καταστάσεις που δεν σου ταιριάζουν. Και μια ρεαλιστική αρχή που μπορείς να βάλεις σε έναν μη ρεαλιστικό στόχο για το 2024 είναι να ξεκινήσεις να οραματίζεσαι πού θέλεις να φτάσεις. Και να ξεκινήσεις να δουλεύεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο στόχος σου για το 2024 είναι για παράδειγμα το να μπορείς να εκφράζεις ό,τι νιώθεις; Ξεκίνα να μαθαίνεις τον εαυτό σου. Να αναζητάς γιατί νιώθεις έτσι, από πού πηγάζουν αυτές οι ανάγκες και πώς θα τις εκφράζεις με τρόπο αποδεκτό για τους άλλους και σεβαστό για τον εαυτό σου. 

Στοχεύεις μέσα στο 2024 να βρεις καινούργια δουλειά; Ξεκίνα να αναζητάς πού θες να πας και πώς θα φτάσεις εκεί. Συγκέντρωσε χαρτιά, εμπειρία, δούλεψε περισσότερο και εθελοντικά, αν χρειαστεί. Να είσαι σίγουρη ότι ακόμη και αν στο τέλος του 2024 δεν έχεις πάει εκεί που θες, θα είσαι ικανοποιημένη με τον εαυτό σου, γιατί δούλεψες για να κατευθυνθείς προς τα εκεί.

Αυτό λοιπόν σε συμβουλεύω να σκεφτείς φέτος. Και αν θες να βάλεις έναν ακόμη στόχο για το 2024, να είναι αυτός. Να είσαι εσύ. Και αν κάτι που θέλεις να κάνεις είναι πολύ μακρινό και ριψοκίνδυνο… τότε να κάνεις όχι ό,τι θέλεις αλλά πράγματα για να κινείσαι ΠΡΟΣ αυτό που θέλεις. Τουλάχιστον για το 2024. Από του χρόνου βλέπουμε πάλι…

#3 Μην ασχολείσαι με τους άλλους ούτε με τη γνώμη τους

Μπορεί να φαίνεται σκληρό αλλά είναι βαθιά αληθινό. Οι άνθρωποι πάντα θα έχουν να πουν κάτι. Ιδίως οι άνθρωποι που θέλουν να λένε κάτι συνεχώς. Αν τη μια μέρα τρέχεις, θα σε κατηγορήσουν που δεν περπατάς και αφήνεις πίσω τους άλλους. Αν την επόμενη μέρα περπατάς για να συμβαδίσεις με τους άλλους, θα σε κατηγορήσουν γιατί δεν τρέχεις και τους καθυστερείς. 

Τίποτα δεν έχεις να κερδίσεις από τέτοιους ανθρώπους λοιπόν. Μόνο ένταση και ενοχές. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται παντού και μπορεί να γίνουν τοξικοί ενώ παράλληλα έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δυστυχώς δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τη δική τους αρνητικότητα αλλά να την ξεσπούν πάνω σε άλλους. Και δεν είναι συνειδητά πάντα πικρόχολοι, είναι απλώς κάπως…ας το πω ευγενικά.. απαίδευτοι πάνω σε αυτό που λέμε σήμερα «συναισθηματική νοημοσύνη». 

2024

Γι’ αυτό λοιπόν εγώ θα σου πω ότι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος για το 2024 είναι να προβληματιστείς σχετικά με το τι ακούς γύρω σου και ποιων τη γνώμη εμπιστεύεσαι. Ρεαλιστικά μιλώντας δεν θα αλλάξεις εσύ τους γύρω σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις όσο κλισέ και αν ακούγεται είναι να τους γράψεις. Να τους βάλεις στο mute.

Και ξέρω πολύ καλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να βάλεις φίλτρο σε αυτά που ακούς και να μην δίνεις σημασία ιδίως αν είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που τα παίρνουν μέσα τους. Προσπάθησε όμως να κατανοήσεις ότι δεν είσαι η μόνο που δέχεται κριτική. Να σκεφτείς ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική και σκέφτεται με τρόπο ενδεχομένως πολύ διαφορετικό από εσένα. Μην αναλώνεσαι με τις ώρες στο τι είπε εκείνος, τι εννοούσε και πώς θα μιλήσεις την επόμενη φορά για να μην σε παρεξηγήσει. 

Αποδέξου ότι είναι πολύ πιθανό να μην του αρέσεις ποτέ όπως και να είσαι! Αποδέξου ότι είναι πολύ πιθανό μια τέτοια κριτική να σε βοηθήσει να δεις πτυχές του εαυτού σου που επιδέχονται βελτίωση και εν τέλει η κριτική να είναι ωφέλιμη! Αποδέξου ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις για κανέναν! Εκτός από τον εαυτό σου, αν αυτό είναι κάτι που επιθυμείς. 

#4 Άσε ανθρώπους και πράγματα να φύγουν από τη ζωή σου

Σκληρός αλλά πόσο αληθινός στόχος για το 2024. Αλλά θα στο πω απλά: όποιος θέλει να φύγει, θα φύγει. Ό,τι και να κάνεις! Και όποιος είναι να μείνει, θα μείνει. Όσο και να προσπαθείς να τον διώξεις! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα και να περιμένεις από τους άλλους.

Θα σου προτείνω σε αυτό το σημείο να προβληματίζεσαι για τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να αναλογίζεσαι, αν σου κάνουν καλό ή όχι. Αν σε βλάπτουν ή σε φθείρουν. Αν σε βοηθούν να προχωρήσεις και να λάμψεις ή αν σε κρατάνε πίσω. Και φυσικά αν ισχύει και το αντίστροφο.

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Αυτό που λένε καμιά φορά ότι μόνο οι παιδικοί φίλοι μένουν -όσο κι αν φαίνεται κλισέ- είναι αλήθεια. Αυτοί οι φίλοι έχουν μεγαλώσει μαζί σου και σε ξέρουν τόσο καλά που δύσκολα θα σε αφήσουν να φύγεις. Και δύσκολα θα φύγουν και οι ίδιοι. 

Καθημερινά όμως οι σχέσεις σου δοκιμάζονται. Οι σχέσεις με φίλους, με την οικογένεια, τους συναδέλφους, τη σχέση σου. Και εκεί πρέπει να είσαι έτοιμη να διεκδικήσεις τους ανθρώπους που αγαπάς και να τους κρατήσεις στη ζωή σου. Παράλληλα όμως πρέπει να τους αφήνεις και χώρο να φεύγουν. Αν φύγουν ξέρεις ότι αυτό έπρεπε να κάνεις. Και αυτός να είναι ένας προβληματισμός και στόχος σου αν θες για το 2024. Να δεις ποιους ανθρώπους θέλεις και αξίζεις να έχεις γύρω σου. Και ποια πράγματα (από αντικείμενα μέχρι καταστάσεις) χρειάζεσαι και σου κάνουν καλό στην καθημερινότητά σου. 

#5 Μην βάλεις στόχους

Το συμπέρασμα όλου του άρθρου που μόλις διάβασες λοιπόν είναι αυτό. Μην βάλεις στόχους! Μην κάτσεις και πάλι με χαρτί και μολύβι και αρχίσεις να γράφεις πόσα κιλά θέλεις να χάσεις φέτος, πόσα χρήματα θέλεις να αποταμιεύσεις, πόσα ταξίδια θέλεις να πας κλπ. Εξάλλου στο είπα ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων οι στόχοι αυτοί δεν θα υλοποιηθούν. Μπορεί να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι που προέκυψε από τη στοχοθεσία αλλά από χίλιους άλλους παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα φυσικά από τη θέλησή σου που εννοείται ότι σχετίζεται με αυτό. Αλλά επιπλέον σχετίζεται με την υπομονή και την επιμονή σου, με τις κατάλληλες συνθήκες που ευνόησαν μια κατάσταση, με την ίδια τη ζωή και τη ροή της, με τον εσωτερικό σου χρόνο. 

Τι εννοώ; Εννοώ ότι αν εδώ και 5 χρόνια βάζεις στόχο να χάσεις 7 κιλά και φέτος ήταν η πρώτη φορά που το πέτυχες θα σου πω ότι ο λόγος δεν ήταν ότι έβαλες έναν στόχο στο χαρτί. Αυτό το έκανες και τα προηγούμενα 4 χρόνια. Φέτος όμως ίσως ήταν η χρονιά που μέσα σου ήσουν πιο χαρούμενη και πλήρης και δεν χρειάστηκε να ξεσπάσεις τρώγοντας γλυκά και κάνοντας ατασθαλίες. Φέτος ίσως ήταν η χρονιά που είχες περισσότερο χρόνο να μαγειρέψεις. Φέτος ίσως ήταν η χρονιά που έτυχε να περπατήσεις περισσότερο από τις προηγούμενες έστω και τυχαία (όχι δηλαδή με σκοπό να κάψεις θερμίδες στα πλαίσια αεροβικής άσκησης). Φέτος ίσως ήταν απλώς η χρονιά που το πήρες απόφαση, η χρονιά που ήσουν έτοιμη, η χρονιά που ήθελες να το πετύχεις. Βλέπεις πόσα πράγματα συναινούν στο να πετύχεις έναν στόχο; Και βλέπεις πόσο επιφανειακός στόχος είναι το να χάσεις κιλά όταν στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσα πράγματα από κάτω και στο βάθος που πρέπει να δουλέψεις για να τον πετύχεις;

Αυτός να είναι λοιπόν ο σημαντικότερος στόχος σου για το 2024! Να ΜΗΝ βάλεις στόχους.

Και αν βάλεις στόχους να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ. Και να εστιάζουν σε εσένα. Ουσιαστικά και ολοκληρωτικά!

Με λίγα λόγια

Σου εύχομαι το 2024 να είναι αυτό που λέμε «Η χρονιά σου». Εύχομαι επίσης και το 2023 να σε αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο! Ό,τι και να έγινε είμαι σίγουρη ότι για να άνοιξες αυτό το άρθρο έχεις κουραστεί να μιλάς για στόχους κάθε χρόνο αλλά παράλληλα δεν έχεις σταματήσει να ελπίζεις ότι κάποτε θα πραγματοποιηθούν. Γι’ αυτό και αναζητάς κάτι το ρεαλιστικό. Το πιο ρεαλιστικό πράγμα όμως σε αυτόν τον κόσμο και ειδικά όπως εξελίσσονται τα πράγματα τα τελευταία χρόνια είναι εσύ να εξελίσσεις το μέσα σου. Και πίστεψέ με… όλα τα υπόλοιπα θα έρχονται από μόνα τους. Τόσο φυσικά! Τόσο ήρεμα και τόσο απλά. Γιατί όλα είναι ένας κύκλος και αυτός ο κύκλος κυλάει τόσο ομαλά και τόσο αρμονικά που όλα έρχονται όταν έρθει η ώρα τους. Και αν αυτά σου φαίνονται αμπελοφιλοσοφίες τύπου αυτοβελτίωση και σαχλαμάρες δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.

Βάλε διαφορετικούς στόχους για το 2024. Ρεαλιστικούς στόχους για το 2024. Και κυρίως… μην βάλεις στόχους για το 2024!

Διαβάστε επίσης

  •  Ευρωπαϊκή λογοτεχνία: Αποκαλύπτοντας τα σημαντικότερα βιβλία της

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Latest

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που...

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που...

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που θα σε πήγαινε, ίσως, μακριά. Αλλά τη βρίσκεις, όταν δεν έχεις πια σπίτι» Τάσος Λειβαδίτης, «Η Σκάλα» Η...

Αφιέρωμα στη Μάττι Έγκον Ξύλα: Μια Ζωή αφιερωμένη στα Γράμματα και στις Τέχνες

Η Μάττι Έγκον Ξύλα (1935-2020) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διασποράς, αφιερώνοντας τη ζωή της στην προώθηση των γραμμάτων, των...

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη μέρα που επιστρέφαμε στο σχολείο; Ή αν δεν γράφαμε έκθεση, η δασκάλα μας ξεκινούσε να μας...