4+1 τρόποι για επιτυχή εξεταστική

Δεδομένου ότι διανύω τον τρίτο χρόνο της φοιτητικής μου ζωής, άρα έχω πείρα από 6 εξεταστικές (χειμερινό, εαρινό εξάμηνο και Σεπτέμβρης), πιστεύω πως είμαι (πλέον) κατάλληλο άτομο για να σας μιλήσει για την δύσκολη περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει 3 φορές τον χρόνο (αν είναι «τυχερός» 2 φορές τον χρόνο) ένας φοιτητής. Και ναι, μιλάω για την εξεταστική.

Ας πάρουμε ως στοιχείο το ότι είσαι ένας κλασσικός φοιτητής στην Ελλάδα. Κλασσικός εννοώ πως δεν πας συχνά στις παρακολουθήσεις των μαθημάτων, αλλά ξέρεις περί τίνος πρόκειται το κάθε μάθημα, έχεις μερικές σημειώσεις, ξέρεις τι χρειάζεται για να περάσεις το μάθημα (π.χ. εργασία και γραπτή εξέταση ή μόνο γραπτή εξέταση κτλ.) και φυσικά γνωρίζεις τη μορφή του καθηγητή. Φτάνει όμως η στιγμή που το εξάμηνο έρχεται στο τέλος, βγαίνει το πρόγραμμα της εξεταστικής, μαθαίνεις και την ύλη που έχεις να διαβάσεις για το κάθε μάθημα, σε πιάνει ένας μικρός πανικός, αρχίζεις να φρικάρεις, σκέφτεσαι πόσο χαζός ήσουν που δεν πήγαινες σε όλες τις παρακολουθήσεις και έβαζες ως προτεραιότητα σου τον ύπνο και τα ξενύχτια με την παρέα σου ή με την αγαπημένη σου σειρά. Και ναι, αρχίζεις να αγχώνεσαι, για αυτό έρχομαι εγώ σήμερα για να σου δώσω μερικά tips για να πετύχεις σ’ αυτή την εξεταστική, αλλά το κύριο συστατικό για την επιτυχία να ξέρεις πως είναι το διάβασμα.

 

  1. Κάνε πρόγραμμα:

Πάρε ένα χαρτί Α4 και κάνε ένα μικρό ημερολόγιο για τον τρέχον μήνα της εξεταστικής. Χώρισε το χαρτί σε 7 κάθετες στήλες, μια στήλη για κάθε μέρα. Στη συνέχεια χώρισέ το σε οριζόντιες στήλες και αρίθμησε, όπως είναι ένα κοινό ημερολόγιο. Τώρα, γράψε τα μαθήματα που δίνεις στις αντίστοιχες μέρες και μετά σημείωσε ποιες μέρες θα διαβάζεις το κάθε μάθημα.

  1. Πήγαινε στην τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων:

Ένα κοινό μυστικό που έχουν οι φοιτητές είναι να πηγαίνουν στα μαθήματα της τελευταίας εβδομάδας πριν την εξεταστική. Ο λόγος είναι πως οι καθηγητές είτε κάνουν επανάληψη, είτε σου λένε τα sos που πρέπει να διαβάσεις, είτε σου λένε τρόπους για να διαβάσεις (π.χ. από σημειώσεις και σύγγραμμα ή από σημειώσεις δικές τους κτλ.)

  1. Ζήτησε – Ρώτησε:

Εάν δεν έχεις πολλές σημειώσεις, μπορείς να ζητήσεις από τους συμφοιτητές σου. Ακόμη αν έχεις απορίες κατά τη διάρκεια του διαβάσματος μπορείς να ρωτήσεις τους συμφοιτητές σου ή ακόμη καλύτερα να στείλεις email στον καθηγητή σου.

  1. Κάνε εργασίες:

Όταν έχεις κάνει εργασίες είτε υποχρεωτικές, είτε προαιρετικές, να ξέρεις πως ναι με ο καθηγητής θα σε λάβει πιο σοβαρά υπόψιν του(ειδικά αν είναι προαιρετική εργασία), αλλά θα βοηθήσεις και τον εαυτό σου. Κάνοντας μια εργασία πρέπει πρώτα να μελετήσεις καλά το θέμα, να ψάξεις να βρεις πληροφορίες και να τις καταγράψεις, έτσι κάνοντας την εργασία μαθαίνεις πράγματα, πράγματα που έχουν σχέση με το μάθημα, άρα πράγματα που θα σε βοηθήσουν στην εξεταστική.

  1. Ύπνος και ξεκούραση:

Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι πως ο εγκέφαλος λειτουργεί και συγκεντρώνεται καλύτερα όταν είναι ξεκούραστος. Μην διαβάζεις πολλές και συνεχόμενες ώρες. Ο εγκέφαλος από ένα σημείο και μετά κουράζεται και αν συνεχίσεις το διάβασμα θα πάει χαμένο, δεν θα κατανοείς τι διαβάζεις και αναγκαστικά θα τα ξανά διαβάσεις. Ως αποτέλεσμα έχει ένα μη εποικοδομητικό διάβασμα. Γι’ αυτό καλό είναι να διαβάζεις μία, δύο ώρες και να κάνεις διάλειμμα για μια βόλτα, για να φας και μετά να ξανά συνεχίσεις. Και το σημαντικότερο μην ξενυχτάς. Να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνάς νωρίς.

Καλό διάβασμα, καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα!

5
Κλειώ Δημοσθένους
Λίγα λόγια για εμένα... χμμμ είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και να διαβάζω βιβλία. Λατρεύω τα ζώα και για αυτό συγκατοικώ με μία γάτα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...