4+1 προτάσεις βιβλίων για τον Χειμώνα

Μιας και ο Χειμώνας είναι η εποχή που κλεινόμαστε σπίτι μας και ψάχνουμε διάφορες δραστηριότητες για να κυλά ο χρόνος όμορφα και αρμονικά, φρόντισα και εφοδίασα τη βιβλιοθήκη μου, με μικρά “διαμαντάκια”, που για εμένα θα είναι η παρηγοριά για τους κρύους μήνες, αλλά και ο τρόπος να ανακαλύπτω νέες πτυχές του εαυτού μου. Εξάλλου είναι αλήθεια πως τα μεγαλύτερα ταξίδια, είναι αυτά που κάνει το μυαλό, μέσα από ένα βιβλίο.

1) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, όταν τυχαία είδα την ομώνυμη ταινία. Ένα ψυχολογικό δραματικό θρίλερ, με μεγάλες σκούρες πινελιές ιστορίας απ΄το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ανέβασε τη Camila Lackberg, ένα σκαλί ψηλότερα, στο συγγραφικό βάθρο , της αστυνομικής σύγχρονης λογοτεχνίας. Ένα σύμπλεγμα μυστήριων θανάτων, αλλά και περίπλοκων οικογενειακών αναμίξεων, λαμβάνει χώρα σ΄ένα μυθιστόρημα που συν όλων των άλλων, δημιουργεί ένα σκοτεινό παιχνίδι μεταξύ χώρου και χρόνου.

2) ΚΑΡΙ

Φανατική του καλού θρίλερ και της τεχνικής του τρόμου, αποφάσισα να αρχίσω το πελώριο έργο του “Βασιλιά”, Stephen King, με το πρώτο του βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1974. Το “Κάρι” έχει να κάνει με θέματα σχολικού εκφοβισμού και φυσικά ξεχωρίζει για το περίτεχνο τρόπο του συγγραφέα, να χειρίζεται το μεταφυσικό, με τη ρεαλιστικότητα και τη λεπτότητα που του αξίζει.

3) Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΣΚΥΛΑΣ

Και φτάνοντας στην Ελληνική λογοτεχνία, δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο Αύγουστος Κορτώ, απ΄τη πολύτιμη συλλογή μου. Η αρρωστημένη σχέση μιας νεαρής κακομαθημένης, που μόνο αγάπη δε γνώρισε απ΄το σπίτι της, φαίνεται να είναι το βήμα προς την ερωτική απογείωση, μα παράλληλα και προς την ολοκληρωτική καταστροφή της. Το μόνο σίγουρο είναι πως πως για μια ακόμη φορά ο συγγραφέας, σερβίρει μια ιστορία ίσως δραματική, με το δικό του μοναδικό χιούμορ.

4) ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Ένα μεγάλο λάθος που έκανα όσον αφορά τις αναγνώσεις και τα βιβλία, ήταν ότι άρχισα το μεγάλο έργο του Jo Nesbo από τη μέση. Όταν κατά τύχη είχε πέσει στα χέρια μου ” Ο Χιονάνθρωπος”, συνέχισα με το αμέσως επόμενο, τη Λεοπάρδαλη, ενώ κάποια στιγμή, αποφάσισα ότι έπρεπε να τα πάρω απ΄την αρχή και αυτή τη φορά με τη σειρά. Έτσι, ο φετινός χειμώνας, θα με βρει με τις ” Κατσαρίδες” ανά χείρας, εφόσον την εποχή του καλοκαιριού δε μπορώ να διαβάσω ούτε θρίλερ, ούτε αστυνομικό. Και προφανώς είναι θέμα ψυχολογίας, αφού ο Nesbo, χρωματίζει τα τοπία του με ψυχρά και μουντά χρώματα, που μάλλον οδηγούν σε κάποιους άλλους, εσωτερικούς χειμώνες.

5) ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΕΙΣΑΚΟΥΟΝΤΑΙ

Για άλλη μια ο φορά, ο προκλητικός και εκκεντρικός ειδικά για την εποχή του, Τρούμαν Καπότε, περιγράφει το δράμα της ζωής ενός παιδιού, φωταγωγημένο με όλο αυτό τον κοσμικό πλούτο μέσα στον οποίο έζησε και ο ίδιος ο Καπότε, σε μια υπέρλαμπρη Νέα Υόρκη. Στο τελευταίο και μη τελειωμένο έργο του, ο συγγραφέας, αποτελεί το μέσο για ένα ταξίδι ψυχής, που θα μπορούσε να αγγίξει και τον πιο σκληρό αναγνώστη.

Οι επιλογές βέβαια είναι άπειρες, αφού υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από βιβλία που καλύπτουν κάθε γούστο, κάθε επιθυμία, κάθε κρυφή ή σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας. Και μη ξεχνά πως ακόμη κι ένα βιβλίο που δε σου άρεσε, σίγουρα έχει κάτι να σου προσφέρει, κάτι που θα αφήσει χαραγμένο μέσα σου.

 
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...