4 διαχρονικά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Προτάσεις για βιβλία που γράφτηκαν παλιότερα, αλλά διαβάζονται μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν κάποια βιβλία που δεν παλιώνουν ποτέ. Το ύφος γραφής μαγεύει τους αναγνώστες και το νόημα τους μένει σταθερό και αμετάβλητο στο χρόνο. Τα βιβλία αυτά ελκύουν μεγάλο αναγνωστικό κοινό σε κάθε εποχή. Είναι μαγικό πως ένα βιβλίο που γράφτηκε τόσα χρόνια πριν καταφέρνει να μιλάει στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη και να αναφέρεται σε θέματα που αφορούν τον σύγχρονο βίο.

Ανεμοδαρμένα Ύψη

Το διαχρονικό μυθιστόρημα της Emily Bronte, πρωτοεκδόθηκε το 1847 και αναφέρεται στον σκοτεινό έρωτα της Κάθριν Έρνσω και του Χήθκλιφ. Το αγγλικό τοπίο κυριαρχεί στο βιβλίο.  Το μυθιστόρημα είναι βίαιο και άγριο, όπως και η αγάπη των ηρώων. Όμως παραμένει ένα διαχρονικό μυθιστόρημα, που έχει μεταφερθεί σε πολλές εκδοχές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη όλα αυτά τα χρόνια και παραμένει ένα κλασσικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Έγκλημα και Τιμωρία

Ανήκει στα κλασσικά ψυχολογικά μυθιστορήματα του γνωστού ρώσου συγγραφέα Fyodor Dostoyevsky.  Ο Ρασκόλνικωφ, ένας νεαρός φοιτητής, διαπράττει δύο φόνους, μίας γριάς τοκογλύφου και της αδελφής της. Εκ πρώτης όψεως το κίνητρο φαίνεται να είναι η ληστεία, όμως ο ήρωας θέλει μέσα από την πράξη του να ξεπεράσει τα όρια τόσο τα δικά του, όσο και αυτά που επιβάλλει η κοινωνία. Όμως με τον καιρό αρχίζει να συνειδητοποιεί το μέγεθος της πράξης του και αρχίζει να αισθάνεται τύψεις. Το βιβλίο παραμένει διαχρονικό, καθώς αντικατοπτρίζει την εγκληματικότητα σε όλες τις κοινωνίες και τον εσωτερικό αγώνα των ανθρώπων μετά τις πράξεις τους.

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ 

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον πλούτο και την διαφθορά που προκαλεί στους ανθρώπους, καθώς και για τις αυταπάτες που μπορεί να δημιουργήσει ο έρωτας. Το διαχρονικό βιβλίο του Francis Scott Fitzgerald είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μαγέψει τον κάθε αναγνώστη και να μεταφερθεί σε κάθε εποχή. Διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη του 1922, όπου κυριαρχούσε το χρήμα και το χρηματιστήριο και υπήρχε ένας γενικότερος νεοπλουτισμός. Η jazz μουσική και τα πολυτελή party ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Πόσο αληθινά συναισθήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε μία τέτοια κοινωνία; Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Στη πιο πρόσφατη εκδοχή της τον ρόλο του Γκάτσμπυ υποδύθηκε ο Leonardo di Caprio.

Ασκητική

Η Ασκητική είναι ένα από τα γνωστότερα βιβλία του παγκοσμίου φήμης έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Το βιβλίο είναι φιλοσοφικό και περιέχει την κοσμοθεωρία όπως την αντιλαμβάνεται ο γνωστός κρητικός συγγραφέας. Είναι ένα βαθυστόχαστο και περίπλοκο βιβλίο, το οποίο όμως αξίζει να διαβάσεις, καθώς περιέχει πολλά μαθήματα για τη ζωή και όχι μόνο.

Τα βιβλία αυτά περνάνε ένα βαθύτερο νόημα, το οποίο ταιριάζει σε κάθε εποχή και κοινωνία. Αντικατοπτρίζει γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν να συμβούν σε κάθε εποχή. Το συγγραφικό ύφος και ο λόγος των συγγραφέων ενισχύει την επιτυχία τους και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο παρελθόν.

 

 
Ελπίδα Αρχοντάκη
Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω, για αυτό τον λόγο ακολούθησα τον δρόμο της δημοσιογραφίας. Μεγαλωμένη δίπλα στη θάλασσα με βοήθησε να γίνω ονειροπόλα και ρομαντική. Ανήσυχη ψυχή και πνεύμα, ότι γράφω βγαίνει από την καρδιά μου. Λατρεύω τα βιβλία και κάθε μορφή τέχνης. Μου αρέσει να βλέπω την θετική πλευρά στα πάντα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...