12ος Πίθηκος: Ποιος είναι ο κορυφαίος Έλληνας ράπερ;

12ος Πήθικος: Ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του Street Art και πιστός της φιλοσοφίας των δρόμων!

Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ο Άκης (Ιάκωβος) Τσινίδης, γνωστός, κυρίως, ως 12ος Πίθηκος! Ο 12ος είναι ένας από τους πιο πετυχημένους ράπερ της χώρας, ενώ παράλληλα είναι στιχουργός και ασχολείται με το break dance και το γκράφιτι. Ο Άκης ανήκει στην αποκαλούμενη “παλιά γενιά” της ραπ και μετράει στο ενεργητικό του συνολικά 6 δίσκους!

Τα τραγούδια του 12ου Πίθηκου είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα. Διαπραγματεύεται σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους, ζητήματα όπως η κρίση, η κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Όπως έχει πει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Vice, εμπνέεται από καταστάσεις που βιώνει εκείνος και ο άνθρωποι γύρω του. Γράφει με γνώμονα τα πιστεύω και τις ιδεολογίες του, με βάση αυτά που αγαπάει αλλά και αυτά που απεχθάνεται. Επομένως, αυτό που χαρακτηρίζει τους στίχους και τη μουσική του, είναι η αυθεντικότητα! Η μουσική του είναι “ατόφια”, μιλάει απευθείας στο συναίσθημα του ακροατή. Θίγει θέματα που όλοι σκέφτονται, αλλά πολλές φορές διστάζουν να εκφράσουν.

Ο πρώτος δίσκος, “Μόνο η Αρχή, του 12ου Πίθηκου κυκλοφόρησε το 2007 σε συνεργασία με τους Krase, Pyro, Βπεις, Πελίνα, DJ jame, Zoltar και Next. Είχε προηγηθεί, βέβαια, το τραγούδι “Ποιος το περίμενε” το 2004, αλλά η ποιότητα του ήχου ήταν κακή λόγω του ότι επιχείρησε να κάνει όλη την επιμέλεια μόνος του! Το 2011 ο 12ος βγάζει το πιο πετυχημένο του τραγούδι μέχρι και σήμερα, το “Υπήρχαν πράγματα”, με πάνω απο 16.000.000 προβολές στο Youtube! Ίσως είναι το κομμάτι που επανέφερε τη λεγόμενη “ελληνική ραπ μουσική των ’90s” στα ακούσματα ενός ευρύτερου κοινού. Τη στιγμή που στην Ελλάδα είχε αρχίσει να εξαπλώνεται η “νέα σχολή” των ράπερ, ο 12ος με το “Υπήρχαν Πράγματα” υπενθύμισε στο κοινό τις ρίζες της χιπ χοπ μουσικής.

Εκτός από κορυφαίος ράπερ, ο Άκης Τσινίδης είναι και κορυφαίος “bboy”, δηλαδή χορευτής του break dance. Ήταν μέλος της πρώτης ομάδας break dance στην Ελλάδα, των Freakstyle Rockers. Τώρα ανήκει στο Black Out Crew, με τους οποίους έχει πετύχει και μια σπουδαία διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς Battle of the year και Battle of the best, έφεραν μια πανελλήνια πρωτιά και μετέπειτα μια 7η θέση παγκοσμίως!

Ο 12ος πίθηικος έχει συνεργαστεί με πολλά ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Μεταξύ αυτών, οι Λόγος Απειλή, Supreme, Πελίνα, Εισβολέας, Sadomas, Μικρός Κλέφτης, Δημήτρης Μέντζελος, Βήτα Πεις, Tiny Jackal- Iratus (ως FullFace), Hatemost, Tommy Spitz, Madson, και Savage Intellect.

Ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του Street Art και πιστός της φιλοσοφίας των δρόμων! Αυτός είναι ο Άκης Τσινίδης, ο 12ος Πίθηκος, που μένει αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων!

8
Μαρία Απαλαχίδου
Ποδοσφαιρόφιλη, δυναμική, τρελή με σαρκαστική συνήθως διάθεση. Φοιτήτρια του ΕΚΠΑ και γνήσια βορειοελλαδίτισσα από τις Σέρρες ( ΣΟΥΒΛΑΚΙ είναι και όχι καλαμάκι ). Σαν ρομαντική και επαναστάτρια, μου αρέσει να ζω στο κόκκινο.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...