Exclusive Content:

10+1 Τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που μάλλον δεν ξέρεις

Θα μπορούσα να γράφω για τα τραγούδια του, σε πάνω από 20 άρθρα. Πρόκειται για έναν τραγουδιστή, που μαζί με πολλούς άλλους,  αποτελεί μέρος της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας. Μια ξεχωριστή φωνή, με πασίγνωστα και πολύ ιδιαίτερα τραγούδια. Παρ’όλα ταύτα, υπάρχουν και κάποια τραγούδια, που έχουν ακουστεί λιγότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αξίζουν την προσοχή και την αγάπη του κοινού. Για να μην χρονοτριβούμε, όμως, λέω να δούμε 10+1 τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που μάλλον λίγοι ξέρουν. 

1. “Στην Κατερίνα…”(Τρία κλικ αριστερά)

Το δεύτερο μέρος του δίσκου «Δραπέτης», με υπότιτλο «Της αρμονίας μετανάστης», εμπεριείχε ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Κατερίνα Γώγου. Την μουσική και τους στίχους όλου του δίσκου, έγραψε ο Απόστολος Μπουλασίκης και κυκλοφόρησε το 2015. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, ανήκει στον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος ενέταξε το κομμάτι σε έναν δίσκο με υπέροχα τραγούδια, αλληγορικά μηνύματα και πολύ μεράκι.

2. «Νιώθω μεγάλη μοναξιά»

Το 2000 βρίσκει τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην, ίσως, πιο παραγωγική περίοδο της πορείας του. Ηχογραφεί στο στούντιο τραγούδια σε μουσική του Χριστόφορου Κροκίδη και του Βασίλη Γιαννόπουλου. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου είναι το «Νιώθω μεγάλη μοναξιά». Αυθεντικός ροκ ήχος και στίχος, πολύ συναίσθημα, σε ένα δύσκολο τραγούδι που κατ’ εμέ κερδίζει τις εντυπώσεις σε έναν πλούσιο μουσικά δίσκο.

3. «Αλίκη»

Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομερή πένα του Κώστα Τριπολίτη και τον μοναδικό ήχο του Θάνου Μικρούτσικου. Οι δυο τους συναντούν δισκογραφικά τον Παπακωνσταντίνου το 1988 στον δίσκο «Όλα από χέρι καμένα». Ο συγκεκριμένος δίσκος, είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, απλά αυτό το τραγούδι, πέρα από όλες τις αρετές του, είναι και ένα δικό μου παράπονο, καθώς δεν το έχω ακούσει ποτέ ζωντανά.

4. «Κορίτσια στα αζήτητα»

Έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα, το 2008 συναντώνται ξανά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Σταμάτη Μεσημέρη. Οι δυο φίλοι, (ο πρώτος με την φωνή και ο δεύτερος με την μουσική και τους στίχους του), έναν αρκετά αμφιλεγόμενο δίσκο, τα «Βατόμουρα». Με αρκετά ωραία τραγούδια και με την παιδική αθωότητα και ευαισθησία του Μεσημέρη να μην αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, το παρακάτω τραγούδι μάς μιλά για την μοναξιά, την εφηβεία, τα στερεότυπα και πολλά άλλα.

5. «Βασίλισσα»

Όπως είχε πει και ίδιος ο Οδυσσέας Ιωάννου, το 1995 (αν θυμάμαι καλά) συνάντησε για πρώτη φορά τον Θάνο Μικρούτσικο. Το πρώτο τραγούδι που του έδωσε, ήταν η «Βασίλισσα». Το τραγούδι αυτό συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Θάλασσα στην σκάλα» που κυκλοφόρησε το 1999. Ο λυρικός στίχος του Ιωάννου «απογειώθηκε» μέσα από την μουσική του Μικρούτσικου, χαρίζοντάς μας ένα υπέροχο κομμάτι.

6. «Έλα να με βρεις»

Το 1984, κυκλοφορεί ο δίσκος «Διαίρεση», με δημιουργίες των Γιάννη Ζουγανέλη, Λίνας Νικολακοπούλου, Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλων. Το τραγούδι «Έλα να με βρεις», σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και ποίηση Δώρας Σιτζάνη, πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα μοντέρνας μελοποιημένης ποίησης. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεδιπλώνει για άλλη μια φορά την ευαίσθητη πλευρά του, τραγουδώντας χαμηλόφωνα και σχεδόν μυστικά τον έρωτα.

7. «Μη μιλάς»

Το τραγούδι «Μη μιλάς», ανήκει στον δίσκο «Να με φωνάξεις» (1999) και στον Απόστολο Μπουλασίκη. Ηλεκτρικός ήχος και στίχος και μια επιβλητική τρισυπόστατη ερμηνεία από τον Παπακωνσταντίνου, συνέθεσαν ένα μοναδικό κομμάτι. Το συγκεκριμένο τραγούδι, είναι η τρανή απόδειξη, ότι ο Παπακωνσταντίνου, ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο ροκάς που όλοι γνωρίσαμε.

 

8. «Όλα τα’ χει ο μπαξές»

Το 1978, κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Παπακωνσταντίνου, με τίτλο το ονοματεπώνυμό του. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο, συναντάμε το τραγούδι «Όλα τα’ χει ο μπαξές» σε μουσική του Lluss Llach και στίχους του Πάνου Φαλάρα. Στο τραγούδι γίνεται λόγος για μια Ελλάδα που δεν έχει αλλάξει σε έναν μεγάλο βαθμό ακόμη και σήμερα, τονίζοντας και θίγοντας πολλά κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα.

9. «Τραγουδάω»

το 1993, ο Παπακωνσταντίνου τραγουδάει Τάσο Λειβαδίτη σε μουσική Γιώργου Τσαγκάρη και τραγουδάει εμάς. Ο εκπλητικός στίχος του Λειβαδίτη, μεταμορφώνεται και αποκτά ξανά ζωή, μέσα από μία πολύ όμορφη και προσεγμένη δουλειά, που αποπνέει έντονο σεβασμό τόσο απέναντι στον ποιητή, όσο και απέναντι στο κοινό

10. «Θα φύγεις μοναχή»

Η διαφορετική μουσική ματιά του Λάκη Παπαδόπουλου, συναντά την ποίηση του Παύλου Μάτεσι στον δίσκο «Φοβάμαι», που κυκλοφόρησε το 1982. Ένα τραγούδι-ωδή στον αποχωρισμό, καθιστά σε όλους μας σαφές, ότι ο Λάκης «με τα ψηλά ρεβέρ» ξέρει να συνθέτει, ο Μάτεσις ξέρει να γράφει και ο Παπακωνσταντίνου ξέρει να τραγουδά.

11. «Saved»

Το συγκεκριμένο τραγούδι, μπορεί να αναφέρεται τελευταίο, αλλά πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου. Όταν είπα παραπάνω, ότι ο Παπακωνσταντίνου ξέρει να τραγουδά, εννοούσα, ότι δεν φοβάται να τολμήσει, ούτε επαναπαύεται στην μανιέρα του. Αγκαλιάζει κάθε τραγούδι διαφορετικά και το εκτελεί με τον σεβασμό που του πρέπει. Έτσι ακριβώς συνέβη με το τραγούδι «Saved» του Νίκου Κυπουργού, που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Saved-Aenigma» το 1990.

 

Ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να έχει εκατοντάδες τραγούδια που δεν ξέρουμε και αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στα υπόλοιπα. Απλά αυτά τα κομμάτια, με κάνουν να τον παρατηρώ και να τον ακούω από μια άλλη σκοπιά. Αυτή του πρωτάρη, του αγχωμένου, του ανήσυχου…

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Latest

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή...

«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση με τίτλο «Μόνο...

«The Dreamers» (Οι Ονειροπόλοι) του Gilbert Adair σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη

Ο συγγραφέας & μεταφραστής Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης παρουσιάζουν...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή...

«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση με τίτλο «Μόνο...

«The Dreamers» (Οι Ονειροπόλοι) του Gilbert Adair σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη

Ο συγγραφέας & μεταφραστής Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης παρουσιάζουν...

«Θεόφιλος Καΐρης – Ζήτημα συνείδησης» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις παρουσιάζεται από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 και κάθε...
Βαγγέλης Ζιμετάκης
Η ζωή είναι στιγμές. Οι στιγμές γίνονται μνήμη. Και η μνήμη ιστορία. Όποιος αρνείται την μνήμη, αρνείται την ιστορία. Αρνείται την ζωή.

Η PanArmonia μάγεψε το κοινό στο θέατρο Άλσος

Κάτι νέο γεννιέται στην πόλη! Είναι μερικές μουσικές παραστάσεις που κάποιος πρέπει να βιώσει από κοντά για να καταλάβει πραγματικά την δυναμική τους. Μία...

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για τον «Κοιμώμενο Χαλεπά» στο θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη από την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου...

«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση με τίτλο «Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Περιγραφή Ο Φάνης και ο Μάνος, δίδυμοι, όμοιοι...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ