Exclusive Content:

10 πράγματα που δεν γνώριζες για την Mary Shelley

Η Mary Shelley, η συγγραφέας του εμβληματικού μυθιστορήματος “Frankenstein- or, The Modern Prometheus”, είναι ένας λογοτεχνικός θρύλος γνωστός για τη συμβολή της στο γοτθικό είδος και στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Ενώ το πιο διάσημο έργο της έχει εξασφαλίσει μια θέση στη λογοτεχνική ιστορία, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και της σταδιοδρομίας της που παραμένουν λιγότερο γνωστές. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε δέκα λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής της Mary Shelley, παρέχοντας πληροφορίες για τη γυναίκα πίσω από τη διαχρονική ιστορία του τρελού επιστήμονα και του δημιουργήματός του.

#1 Η καταγωγή της και οι πρώιμες επιρροές της

Η Mary Shelley γεννήθηκε ως Mary Wollstonecraft Godwin στις 30 Αυγούστου 1797 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Οι γονείς της ήταν εξέχουσες προσωπικότητες στους πνευματικούς κύκλους της εποχής. Η μητέρα της, Mary Wollstonecraft, ήταν μια πρώιμη φεμινίστρια και συγγραφέας του βιβλίου “A Vindication of the Rights of Woman” (Δικαίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας), ενώ ο πατέρας της, William Godwin, ήταν φιλόσοφος και πολιτικός συγγραφέας. Οι γονείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πνευματικής ανάπτυξης της Mary.

#2 Απώλεια και θλίψη

Η τραγωδία χτύπησε νωρίς στη ζωή της Mary Shelley. Η μητέρα της, Mary Wollstonecraft, πέθανε λίγες μόλις ημέρες μετά τη γέννησή της. Η Mary Shelley μεγάλωσε με την αίσθηση της απώλειας, η οποία επιδεινώθηκε από τον νέο γάμο του πατέρα της με τη Μαίρη Τζέιν Κλέρμοντ, που έφερε διχόνοια στο πατρικό της σπίτι. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες θλίψης και σύγκρουσης θα επηρέαζαν αργότερα το συγγραφικό της έργο.

#3 Η προέλευση του “Φρανκενστάιν “

Ένα από τα πιο εκπληκτικά γεγονότα για τη Mary Shelley είναι η προέλευση του “Frankenstein”. Η ιδέα για το μυθιστόρημα προέκυψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1816, όταν η Μαίρη, ο σύζυγός της Πέρσι Μπάισι Σέλεϊ, ο Λόρδος Βύρωνας και ο Τζον Πολιντόρι έκαναν διακοπές στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, η ομάδα συμμετείχε σε μια πρόκληση να γράψουν ιστορίες φαντασμάτων. Το όραμα της Μαίρης για έναν επιστήμονα που δημιουργεί ζωή από μέρη νεκρού σώματος έγινε η βάση για το εμβληματικό μυθιστόρημά της.

#4 Η επιρροή του Percy Bysshe Shelley

Ο σύζυγος της Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley, δεν ήταν μόνο ο σύντροφός της στη ζωή αλλά και σημαντική επιρροή στη συγγραφή της. Η πνευματική και ρομαντική τους σχέση οδήγησε σε δημιουργικές συνεργασίες. Ο Πέρσι ενθάρρυνε τη συγγραφή της και παρείχε ανατροφοδότηση για το έργο της, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη του “Φρανκενστάιν”.

Mary Shelley

#5 Μια ζωή σημαδεμένη από την απώλεια

Η ζωή της Mary Shelley σημαδεύτηκε από βαθιά απώλεια. Έχασε την ετεροθαλή αδελφή της Fanny Imlay από αυτοκτονία το 1816 και τον ετεροθαλή αδελφό της William το 1819. Με τραγικό τρόπο, ο σύζυγός της Πέρσι πνίγηκε σε ναυτικό ατύχημα το 1822. Αυτές οι απώλειες άφησαν τη Μαίρη σε μια κατάσταση αέναου πένθους, και το συγγραφικό της έργο συχνά αντανακλούσε θέματα θνησιμότητας, ανάστασης και τις συνέπειες της ανθρώπινης φιλοδοξίας.

#6 Φεμινιστικές προοπτικές

Η μητέρα της Mary Shelley, Mary Wollstonecraft, ήταν μια πρωτοπόρος φεμινίστρια και η επιρροή της είναι εμφανής στο έργο της Mary. Ο “Φρανκενστάιν” περιέχει θέματα ανδρικής φιλοδοξίας και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης επιστημονικής προόδου, αλλά διερευνά, επιπλέον, τις συνέπειες της πατριαρχίας και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Το μυθιστόρημα της Mary Shelley ήταν πρωτοποριακό ως προς τις φεμινιστικές του προεκτάσεις.

#7 Μια καταξιωμένη μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος

Αν και το “Φρανκενστάιν” είναι το πιο διάσημο έργο της, η Mary Shelley ήταν μια παραγωγική συγγραφέας. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα “The Last Man” και “Mathilda”, καθώς και δοκίμια και ταξιδιωτικά περιγράμματα. Η ευελιξία της ως συγγραφέας επεκτάθηκε πέρα από το γοτθικό είδος, αναδεικνύοντας την πνευματική της ευρύτητα και το λογοτεχνικό της ταλέντο.

#8 Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Mary Shelley ξεκίνησε εκτεταμένα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη με τον γιο της Πέρσι Φλόρενς Σέλεϊ. Η περιπλάνησή της την οδήγησε στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία, όπου βυθίστηκε στον πολιτισμό, την πολιτική και τη λογοτεχνία των περιοχών αυτών. Τα ταξίδια αυτά της πρόσφεραν νέες προοπτικές και εμπειρίες που αναμφίβολα επηρέασαν τα μετέπειτα γραπτά της.

Mary Shelley

#9 Δεύτερος γάμος και λογοτεχνικές συναναστροφές

Το 1826, η Mary Shelley παντρεύτηκε τον φίλο και συνάδελφο συγγραφέα του σερ Πέρσι Φλόρενς Σέλεϊ, Έντουαρντ Τζον Τρέλαουνι. Ο γάμος τους την έφερε σε επαφή με εξέχουσες λογοτεχνικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Λόρδος Βύρων και ο Λι Χαντ. Η Μαίρη συνέχισε να γράφει και να δημοσιεύει, αν και τα μεταγενέστερα έργα της δεν σημείωσαν την ίδια επιτυχία με το “Φρανκενστάιν”.

#10 Κληρονομιά και λογοτεχνικός αντίκτυπος

Η κληρονομιά της Mary Shelley εκτείνεται πολύ πέρα από τις σελίδες του “Frankenstein”. Ο πρωτοποριακός της ρόλος στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, η εξερεύνηση ηθικών και δεοντολογικών διλημμάτων και η φεμινιστική της προοπτική έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη λογοτεχνία. Ο “Φρανκενστάιν” παραμένει ένα διαχρονικό κλασικό έργο που συνεχίζει να γοητεύει τους αναγνώστες και να εμπνέει διασκευές σε διάφορες μορφές μέσων ενημέρωσης.

Με λίγα λόγια

Η ζωή και το έργο της Mary Shelley αποτελούν απόδειξη της διανοητικής της ικανότητας και της διαρκούς λογοτεχνικής της επιρροής. Ενώ ο “Φρανκενστάιν” μπορεί να είναι το πιο διάσημο δημιούργημά της, ο περίπλοκος ιστός των προσωπικών της εμπειριών, της οικογενειακής της ιστορίας και του πνευματικού της περιβάλλοντος τη διαμόρφωσε σε μια συγγραφέα με αξιοσημείωτο βάθος και σημασία. Η διαρκής κληρονομιά της ως πρωτοπόρος στη γοτθική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας εξακολουθεί να εμπνέει συγγραφείς, μελετητές και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας τη θέση της ως μια από τις πιο αξιόλογες λογοτεχνικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Latest

10 λόγοι για να επισκεφτείς την Ισπανία

Η Ισπανία, μια χώρα με ζωντανό πολιτισμό, εντυπωσιακά τοπία,...

Ποιος είναι ο πιο iconic κακός όλων των εποχών;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, οι ήρωες λάμπουν έντονα, αλλά...

Hannibal Lecter: Μια σύνθετη ανάλυση χαρακτήρα

Ο Hannibal Lecter, ένα όνομα που προκαλεί ανατριχίλα σε...

5 ταινίες για να δείτε στην κατασκήνωση

Η κατασκήνωση είναι μια απίστευτη ευκαιρία να συνδεθείτε με...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 λόγοι για να επισκεφτείς την Ισπανία

Η Ισπανία, μια χώρα με ζωντανό πολιτισμό, εντυπωσιακά τοπία,...

Ποιος είναι ο πιο iconic κακός όλων των εποχών;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, οι ήρωες λάμπουν έντονα, αλλά...

Hannibal Lecter: Μια σύνθετη ανάλυση χαρακτήρα

Ο Hannibal Lecter, ένα όνομα που προκαλεί ανατριχίλα σε...

5 ταινίες για να δείτε στην κατασκήνωση

Η κατασκήνωση είναι μια απίστευτη ευκαιρία να συνδεθείτε με...

10 επιτραπέζια για να παίξετε με τους γονείς σας

Στην εποχή των smartphones και της ψηφιακής ψυχαγωγίας, η...

10 λόγοι για να επισκεφτείς την Ισπανία

Η Ισπανία, μια χώρα με ζωντανό πολιτισμό, εντυπωσιακά τοπία, πλούσια ιστορία και απολαυστική κουζίνα, είναι ένας ονειρεμένος προορισμός για τους ταξιδιώτες. Αυτό το διαμάντι...

Ποιος είναι ο πιο iconic κακός όλων των εποχών;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, οι ήρωες λάμπουν έντονα, αλλά συχνά οι κακοί είναι αυτοί που κλέβουν την παράσταση. Οι κακοί παρέχουν την απαραίτητη αντίθεση,...

Hannibal Lecter: Μια σύνθετη ανάλυση χαρακτήρα

Ο Hannibal Lecter, ένα όνομα που προκαλεί ανατριχίλα σε όσους γνωρίζουν τα κατορθώματά του, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς και αινιγματικούς χαρακτήρες στον...