Η low bap είναι ένα μουσικό αλλά και κοινωνικό κίνημα που έχει τις ρίζες του στο ελληνικό hip hop. Οι καλλιτέχνες που ανήκουν σ’αυτό το κίνημα αποτυπώνουν μέσα από την μουσική την άποψη τους για την ζωή, την κοινωνία και την πολιτική, την φιλοσοφία και την κατάντια της σύγχρονης Ελλάδας.
Τον Ιούνιο του 1992, στη ζωντανή εμφάνιση των Αμερικανών Public Enemy στη Νίκαια έγινε η πρώτη επαφή του Μιχάλη Μυτακίδη (B.D.Foxmoor) και του Δημήτρη Κρητικού (DJ MCD), οι οποίοι δημιούργησαν το ελληνικό συγκρότημα hip hop μουσικής, Active Member. Η μπάντα ήταν προβληματισμένη με την ανεργία και τα αντικρουόμενα συμφέροντα γύρω από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.
Το Πέραμα είναι ένα προάστιο του Πειραιά, στο οποίο το 1920 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο. Αργότερα, στην περιοχή αυτή, κατασκευάστηκαv τα ναυπηγεία. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία, καθώς η πλειοψηφία των ανδρών δούλευε εκεί και έτσι συντηρούσαν τις οικογένειες τους. Ο Μιχάλης Μυτακίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα. Καθημερινή του εικόνα ο μόχθος των ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν δουλεύοντας σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σχεδόν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Με το πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση γινόταν δυσκολότερη στην περιοχή του Περάματος. Τα ναυπηγεία έκλειναν και η ανεργία αυξανόταν. Έτσι, το 1992, δημιουργήθηκαν οι Active Member και το Low Bap, αντλώντας έμπνευση από την ανεργία, τα κοινωνικά προβλήματα, τον ρατσισμό, τα πολιτικά συμφέροντα και τους πολέμους. Ήταν ο τρόπος του Μιχάλη να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις εικόνες που είχαν χαραχθεί στο μυαλό του.
Το είδος της συγκεκριμένης μουσικής έμοιαζε με hip-hop. Ο Μιχάλης όμως, αφού δημιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής (Freestyle Production), διαχώρισε τη θέση του. Υποστήριζε πως το hip-hop στην Ελλάδα είχε αρχίσει να υιοθετεί τα εμπορικά χαρακτηριστικά της αμερικανικής hip-hop μουσικής. Αυτή η κίνησή του δημιούργησε την πρώτη κόντρα στην ελληνική hip-hop σκηνή. Όσον αφορά τον στίχο των τραγουδιών, τις περισσότερες φορές θίγουν κοινωνικά προβλήματα, πολιτική ή προσωπικές εμπειρίες από την ζωή του ίδιου ή κοντινών του προσώπων. Οι Active Member, ως κύριοι εκφραστές του Low Bap κινήματος, βρίσκονται και πίσω από άλλες δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση του κοινού γι’ αυτό το είδος μουσικής, αλλά και για θέματα που αφορούν τον κόσμο και την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, υπάρχει το Low Bap Festival που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Εκτός αυτού, έχουν ανοίξει δισκάδικο με αποκλειστικά hip-hop μουσική και έχουν εκδώσει βιβλίο με στίχους του B. D. Foxmoor. Ενίοτε, υπάρχει και ραδιοφωνική εκπομπή σε διάφορους σταθμούς.
Τα άτομα που πίστευαν στην προσπάθεια αυτή οργανώθηκαν και σύντομα δημιουργήθηκε η Freestyle Productions, ομάδα μουσικής παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι δίσκοι των Active Member, καθώς και άλλα δυο LP’s (ένας προσωπικός δίσκος του B.D.Foxmoor και μια συλλογή με τα σχήματα που υπήρχαν τότε) και ένα maxi single. Το 1995, η μουσική hip hop δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, οι Active Member προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών και υπέγραψαν με την πολυεθνική Warner Music. Μετά από λίγους μήνες, κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος τους με όνομα Tο “Μεγάλο Κόλπο”, με τον οποίο και έγιναν ευρύτερα γνωστοί, και τον οποίο οι ίδιοι κατηγοριοποίησαν ως “low bap”.
Όπως λέει και ο frontman των Active Member B.D Foxmoor : « Low Bap είναι να υποστηρίζεις το λόγο σου με τη ζωή σου και το αντίστροφο! Όταν κάνεις Low Bap είναι σα να βάζεις το κεφάλι σου στη φωτιά. Ή θα καείς ή θα θριαμβεύσεις…» Όσοι ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος μουσικής υποστηρίζουν μια στάση ζωής σύμφωνα με το μανιφέστο τους. Το οποίο λέει :
”Στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου: είναι ο δρόμος που χαράζει το Low Bap. Είναι η νέα βάση όλων όσων κατανοούν, σκέφτονται, νοιώθουν, δρουν κι αντιστέκονται. Για να κατανοήσει κανείς την δημιουργία του κινήματος αυτού και την εξέλιξή του μέχρι τώρα, πρέπει να το εντάξει στην επαναστατική πια διαδικασία της αξιοπρέπειας. Πάνω απ’ όλα το Low Bap διατηρεί το σεβασμό του στο πρόταγμα της ζωής και είναι πολιτιστική επανάσταση με επίλεκτους στόχους και δύσκολο έργο. Από το 1993, με συνεχή παρουσία, δεκάδες δίσκους, βιβλία, περιοδικά, συναυλίες, φεστιβάλ, συζητήσεις, χιλιάδες ώρες στο στούντιο, χιλιάδες στίχους, και φίλους συμμαζέψαμε σ’ αυτόν το δικτυακό τόπο τα υλικά της διαδρομής μας. Εδώ βρίσκεται, η στιγμή της απογραφής μας, της αναδιοργάνωσης, της υπόσχεσης, της αγάπης, της σύγκρουσης, της αλήθειας.
Όσοι περάσουν από εδώ, ίσως και να ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Ο καθένας με τον τρόπο του. Πάντως, το Low Bap περήφανα θα χρεωθεί το επόμενο βήμα, και θ’ανταμώσει τα πιο όμορφα. Θα συνεχίσει να ενοχλεί την ιστορία, και θα πιστέψει όλο και πιο βαθιά στο όνειρο. Όσους κάνουμε Low Bap, δε μας διάλεξε κανείς. Το διαλέξαμε μόνοι μας. Το χρωστάμε, λοιπόν, σε μάς, σ’εκείνους που δείλιασαν, σ’εκείνους που θα ’ρθουν. Είναι η πιο όμορφη ώρα. Πάμε…”
Εμείς επιλέξαμε 10 αθάνατα κομμάτια της low bap και σας τα παραθέτουμε! Καλή σας ακρόαση!
1) Active Member – Άκου μάνα
2) Βαβυλώνα – Polismania
3) FFC – παραμύθι
4) Ρέλικα – Απ’έξω απ’το χορό
5) Κακά μαντάτα – κακά μαντάτα
6) Ακρίτες – Ρώτα
7) Dark Soul – Όρκος ζωής
8) Δίλημμα – το τελευταίο μονοπάτι
9) Βέβηλος – Μήνυμα στο μπουκάλι
10) Non Grata – Θέλω να σε βρω πάλι εκεί
http://www.beasty-press.com/nomizeis-oti-mporeis-na-ta-valeis-me-to-systima/
https://www.vice.com/gr/article/ezgykp/oi-treis-thematofylakes-tou-low-bap-bdfoxmoor-vevilos-stab